Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας μόνιμης θέσης ιατροδικαστή στη Μυτιλήνη

Μετά το Εφετείο, και Ιατροδικαστική Υπηρεσία;

14/11/2013 - 15:29

Σε απόρροια της ίδρυσης Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, φαίνεται πως υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί, και μάλιστα οριστικά, ακόμη ένα «κενό» δικαστικής υπηρεσίας στην περιφέρεια, αυτό που αφορά στη συγκρότηση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Σε απόρροια της ίδρυσης Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, φαίνεται πως υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί, και μάλιστα οριστικά, ακόμη ένα «κενό» δικαστικής υπηρεσίας στην περιφέρεια, αυτό που αφορά στη συγκρότηση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο δε θα εναπόκειται η εξυπηρέτηση των αναγκών του Νομού Λέσβου από ιατροδικαστή στην πρόσληψη επικουρικού γιατρού τέτοιας ειδικότητας απ’ το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το όλο θέμα ερευνά από προχθές το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν και χρειάστηκε η σορός ενός βρέφους 1,5 μηνός να μεταφερθεί στην Αθήνα γιατί είχε λήξει η σύμβαση του επικουρικού ιατροδικαστή στο Βοστάνειο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το βράδυ της Τρίτης και μετά τη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα της έλλειψης ιατροδικαστή, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, με τον εισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου Παντελή Στραγάλη. Αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η προοπτική συγκρότησης Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου, θέμα που θα εξετάσουν ενδελεχώς οι υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να δρομολογηθεί άμεσα, αν διαπιστωθεί ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, αφού απαιτείται και έγκριση απ’ το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και αλληλογραφία με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Εφετών, ώστε να κινηθεί και τυπικά η όλη διαδικασία σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Αξιόπιστη πηγή μάς ανέφερε ότι απ’ την πλευρά του κ. Αθανασίου διατυπώθηκε προβληματισμός για το κατά πόσο θα είναι εφικτή η κάλυψη της μόνιμης θέσης ιατροδικαστή, δεδομένων των προβλημάτων που είναι γνωστά ανά τη Λέσβο για την πλήρωση, ακόμη και προσωρινά, των αγροτικών ιατρείων του νησιού. Ενδεχομένως, όπως φέρεται να σχολίασε ο υπουργός, να χρειαστεί μαζί με τη δημιουργία της Υπηρεσίας να προβλεφθούν και να αναζητηθούν και ειδικά κίνητρα για τη νησιωτική παραμεθόριο, με τα οποία και θα διασφαλιστεί η προσέλκυση ιατροδικαστών.

Συνέχεια του Εφετείου
Με το Νόμο 3772/2009 «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις», προβλέπεται στο Άρθρο 2 ότι «η κατά τόπο αρμοδιότητα των ιατροδικαστικών υπηρεσιών συμπίπτει προς εκείνη του ομώνυμου ή των ομώνυμων προς αυτές εφετείων». Άλλωστε, έως σήμερα ιατροδικαστικές υπηρεσίες έχουν συγκροτηθεί και υπάγονται στα αντίστοιχα εφετεία.

Με την ίδρυση λοιπόν εφετείου και στο Βόρειο Αιγαίο, δημιουργείται θεσμικά το «υπόβαθρο» η Μυτιλήνη να διεκδικήσει και να αποκτήσει ιατροδικαστική υπηρεσία, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (στην ευθύνη του Εφετείου Βορείου Αιγαίου) και θα πληρωθεί από μόνιμο προσωπικό (ιατροδικαστή, νεκροτόμο, διοικητικούς υπαλλήλους κ.λπ.).

Έως σήμερα, όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βασίλης Μουζάλας, απ’ την ενημέρωση που είχε, εγκρίνεται η πίστωση για την πρόσληψη επικουρικού γιατρού ιατροδικαστή, που αναλαμβάνει με ετήσια σύμβαση. Η σύμβαση αυτή δύναται να ανανεωθεί έως και πέντε φορές, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον στην πρόσκληση που κάνει το Υπουργείο Υγείας, από άλλον αιτούντα ενδεχομένως με περισσότερα τυπικά προσόντα.

Η κάλυψη της θέσης γίνεται με δαπάνη και ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο και υπάγεται ο προσληφθείς γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο, ενώ αν δημιουργηθεί ιατροδικαστική υπηρεσία, ο ιατροδικαστής θα καλύπτεται απ’ το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Πρόσκληση ενδιαφέροντος απ’ τον υπουργό Υγείας για ιατροδικαστή, αναισθησιολόγο και νευροχειρουργό
Τρεις επικουρικοί στο Βοστάνειο

Από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για την κάλυψη τριών θέσεων επικουρικών γιατρών που προκήρυξε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Όπως μας είπε ο κ. Μουζάλας, οι θέσεις που θα καλυφθούν για ένα χρόνο με τη συγκεκριμένη προκήρυξη, είναι από μία για τις ειδικότητες ιατροδικαστή, αναισθησιολόγου και νευροχειρουργού. Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο διοικητής του Νοσοκομείου, αναμένεται να εκδηλώσει για τη θέση του ιατροδικαστή ενδιαφέρον και ο γιατρός Θεόδωρος Νούσιας απ’ την Ήπειρο, που μέχρι πρότινος παρείχε τις υπηρεσίες του ως ιατροδικαστής στο Βοστάνειο.

Με την ίδια πρόσκληση για επικουρικούς γιατρούς, πρόκειται να καλυφθεί και μία θέση ειδικότητας Παθολογίας για το Νοσοκομείο της Λήμνου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey