70 διορισμούς μόνιμων γιατρών στο ανατολικό Αιγαίο (16 ζητά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης) υπόσχεται η κυβέρνηση. «Θωράκιση της Υγείας» απαιτούν οι Γιατροί, που αντιδρούν στη διαφήμιση ιδιωτικού τουρκικού νοσοκομείου

Απαντούν με μηνύσεις

07/05/2013 - 19:50

Έχοντας ήδη τη σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), οι Γιατροί αποφάσισαν να κινηθούν κατά της διαφήμισης του ιδιωτικού τουρκικού νοσοκομείου, υποβάλλοντας άμεσα μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Έχοντας ήδη τη σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), οι Γιατροί αποφάσισαν να κινηθούν κατά της διαφήμισης του ιδιωτικού τουρκικού νοσοκομείου, υποβάλλοντας άμεσα μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Όμως στην ίδια συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού στελέχη τού ΠΙΣ και του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου ανακοινώνοντας τη συντονισμένη αντίδρασή τους στην προβολή της τουρκικής μονάδας, αναφέρθηκαν και στις ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας στο ανατολικό τόξο της χώρας, για το οποίο υπάρχει η δέσμευση για την πρόσληψη σύντομα 70 γιατρών, που ως μόνιμο προσωπικό θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία. Στην καταγραφή που έγινε απ’ τον ΠΙΣ και είχε την εκπορευόμενη όπως ανακοινώθηκε δέσμευση απ’ το Γραφείο Πρωθυπουργού για προσλήψεις, η Μυτιλήνη έχει ζητήσει 16 γιατρούς, πολλοί σε ειδικότητες που δεν υπάρχουν, π.χ. αγγειοχειρουργού.

Το θέμα που κινητοποίησε τον ΠΙΣ και μάλιστα προκαλώντας εσπευσμένη επίσκεψη ανήμερα την Πρωτομαγιά του προέδρου, Μιχάλη Βλασταράκου, και του μέλους της διοίκησης Κώστα Κουτσόπουλου, ήταν αυτό της λειτουργίας ιδιωτικής νοσοκομειακής μονάδας στο Αδραμύττιο και πιο συγκεκριμένα η διαφήμιση που την αφορά. Όπως είπε ο κ. Βλασταράκος, αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας, ο νομικός σύμβουλος του ΠΙΣ έκρινε πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται τέτοια προβολή. Για αυτό και θα υπάρξει κάθε παρέμβαση, όπως είπαν αρχικά, διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως αναφέρονται σε μηνύσεις που θα υποβληθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

«Σε σχέση με ό,τι διαφημίζεται, θα πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση των ασθενών και του ανθρώπινου πόνου από κάθε έμπορο, ντόπιο ή ξένο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλασταράκος, σημειώνοντας πως τέτοια φαινόμενα θα τα αντιμετωπίσει ο ιατρικός κόσμος, κι όχι μόνο στη Λέσβο ή στη Ρόδο, όπου τέθηκε ζήτημα αλλά δεν υπήρξε συνέχεια, για τη λειτουργία πλωτού τουρκικού νοσοκομείου τη φετινή θερινή περίοδο, αλλά παντού.

Όχι στην απαξίωση
Της συνέντευξης Τύπου όπου παρέστη και συμμετείχε και ο εκτελών χρέη διοικητή, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χρήστος Θεοδώρου, προηγήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου. Οι Γιατροί της Λέσβου, παρουσία των κ.κ. Βλασταράκου και Κουτσόπουλου, συζήτησαν για το θέμα του τουρκικού νοσοκομείου, αλλά και για όλα τα θέματα αιχμής που τους απασχολούν.

Αλλά και ο κ. Βλασταράκος στη συνέντευξη μίλησε γενικότερα για τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου, δηλώνοντας: «Αρνούμαστε να αποδεχθούμε την υποβάθμιση και απαξίωση των μελών μας». Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε πως αυτό που γίνεται τώρα με την επιχειρούμενη εκροή ασθενών σε άλλα κράτη, δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες καμπάνιες για Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμη και Σκόπια, αλλά και για την Αμερική και τα άλλα κράτη της Ευρώπης, που εμμέσως δυσφημούσαν τους Έλληνες γιατρούς, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «μόνο για την Αφρική απουσιάζει έως σήμερα κάτι αντίστοιχο».

Μεγάλο μέρος της παρέμβασης του κ. Βλασταράκου αφιερώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις παρεχόμενες υπηρεσίες έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας με τον ΕΟΠΥΥ, και ανέφερε νούμερα ενδεικτικά των δαπανών που αφορούν στην περίθαλψη. «Σήμερα είναι σημαδιακή μέρα, Πρωτομαγιά, μέρα αγώνα του λαού εκτός όλων των άλλων και για αξιοπρέπεια. Αυτήν τη μέρα, λοιπόν, στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση που κωφεύει και δε δίνει λύσεις, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ό,τι θέματα αφορούν στην Υγεία και στους γιατρούς. Στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων που καλούνται για φάρμακα τα οποία έπαιρναν δωρεάν, να πληρώνουν υψηλότατη συμμετοχή», τόνισε ο κ. Βλασταράκος, δίνοντας για παράδειγμα ένα φάρμακο για την ψύχωση που πριν ήταν εντελώς δωρεάν για τον ασθενή, ο οποίος καλείται τώρα να δώσει 50 ευρώ ως συμμετοχή για κάθε συσκευασία.

 

Δέσμευση απ’ το Γραφείο Πρωθυπουργού για κάλυψη των αναγκών στα ακριτικά νησιά
Συμφέρουν… τα ισχυρά νοσοκομεία

Ο ΠΙΣ, όπως εξήγησαν στη συνέντευξη ο κ. Βλασταράκος αλλά και ο κ. Κουτσόπουλος, χειρουργός, διευθυντής κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου, έχει δώσει έμφαση στην ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ στα ακριτικά νησιά. Μάλιστα ο κ. Κουτσόπουλος έχει διαμορφώσει έναν υγειονομικό χάρτη με τις ανάγκες του ανατολικού τόξου των νοσοκομείων της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου διατυπώσει το αίτημα για την κάλυψη 16 μόνιμων γιατρών (μεταξύ των οποίων αγγειοχειρουργός, νευροχειρουργός, ουρολόγος, νεφρολόγος, ογκολόγος, ακτινολόγος, υπεύθυνος για βηματοδότες κ.ά.), αλλά και 40 ατόμων, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού όλων των κατηγοριών, αίτημα που έχει περιληφθεί στο χάρτη. Όπως τόνισε ο κ. Κουτσόπουλος, που έδωσε και δίνει μάχη για να αναδείξει τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες σε πολιτικούς που δεν μπορούν πολύ συχνά να τις κατανοήσουν, στις 12 Μαρτίου, με παρέμβαση του κ. Βλασταράκου, εξήγησε τον όλο σχεδιασμό για το ανατολικό τόξο και την υγειονομική του θωράκιση, στο σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, κ. Μπεχράκη. Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε προ ημερών την κάλυψη 70 θέσεων μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία των ακριτικών νησιών.

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε εκτενής συζήτηση για τις ειδικότητες που λείπουν, για τους ελλιπείς οργανισμούς (όπως εν προκειμένω του Βοστάνειου), για τις κρίσεις των νοσοκομειακών γιατρών που γίνονται με τραγικά αργούς ρυθμούς, αλλά και για οικονομικό όφελος που θα είχε η Πολιτεία αν στελέχωνε επαρκώς τα νοσοκομεία. Μόνο έτσι, όπως υποστήριξε ο κ. Κουτσόπουλος, θα είναι σε θέση να καλύπτουν την πλειοψηφία των περιστατικών και να μη γίνονται αεροδιακομιδές που κοστίζουν τεράστια ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey