Φταίει ή όχι το αλάτι;

01/07/2012 - 05:56
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ αλάτι, δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγο αλάτι, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ αλάτι, δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγο αλάτι, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Τα νέα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο «JAMA», «σίγουρα δεν υποστηρίζουν τις σημερινές συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης αλατιού από το γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης, δρ. Γιαν Στάεσεν, του Τμήματος Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Πανεπιστημίου της Λουβέν, στο Βέλγιο.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση του αλατιού κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση, δεν έχει εξακριβωθεί ότι ανάλογο όφελος προκύπτει για την υγεία της καρδιάς στον ευρύτερο πληθυσμό.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3.700 Ευρωπαίους και έκαναν διαδοχικές μετρήσεις της κατανάλωσης αλατιού μέσω δειγμάτων ούρων. Οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την κατανάλωση αλατιού (χαμηλή - μέση - υψηλή). Κανείς δεν αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα στην αρχή της έρευνας, και τα δύο τρίτα είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση του αίματος.
Η μελέτη διήρκεσε οκτώ χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί καρδιακό πρόβλημα ή γενικά καρδιαγγειακό πρόβλημα δε διέφερε στις τρεις ομάδες, παρ’ όλο που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες αλατιού.
Μάλιστα, όσοι έτρωγαν το λιγότερο αλάτι εμφάνισαν το υψηλότερο ποσοστό θανάτου (4%) από καρδιακά αίτια, έναντι μόλις 1% όσων έτρωγαν το περισσότερο αλάτι.
Και στις τρεις ομάδες, περίπου το ένα στα τέσσερα άτομα, που είχαν ξεκινήσει με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, στην πορεία εμφάνισαν υπέρταση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συστολική πίεση του αίματος (αλλά όχι η διαστολική) αύξανε διαχρονικά, όσο αύξανε η κατανάλωση αλατιού, όμως η αύξηση ήταν πολύ μικρή και δεν κρίθηκε ότι έχει επιπτώσεις για την υγεία.
Ο δρ. Στάεσεν δήλωσε ότι, παρά τα συμπεράσματα της μελέτης, έχει πάντα νόημα να μειώσουν το αλάτι όσοι έχουν ήδη υπέρταση ή όσοι πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, όμως διευκρίνισε ότι δε φαίνεται να υπάρχει λόγος να συστήσει κανείς στο γενικό πληθυσμό να μειώσει την κατανάλωση αλατιού. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, η μείωση του αλατιού να έχει και παρενέργειες, αφού μπορεί στη θέση του να χρησιμοποιούνται από τα εστιατόρια ή τις εταιρίες τροφίμων άλλες δυνητικά επιβλαβείς ουσίες και συντηρητικά, για να αναπληρώσουν το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.

Πηγή: Health.in.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey