Με ολοκληρωμένη συνεχή ενημέρωση στην ηλεκτρονική έκδοση του emprosnet.gr και με εβδομαδιαία πλέον έντυπη έκδοση

Το «Εμπρός» στη νέα εποχή

27/10/2018 - 21:21

Η κρίση στο χώρο της έντυπης ενημέρωσης είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ο καταιγισμός πληροφόρησης που στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες και στην ευκολία πρόσβασης στο διαδίκτυο, αφήνει ελάχιστο ζωτικό χώρο στις καθημερινές εφημερίδες στο επίπεδο της ειδησεογραφίας. Έτσι βλέπουμε καθημερινά την κυκλοφορία των εφημερίδων να συρρικνώνεται την ώρα που οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες πολλαπλασιάζονται, αλλά και παραδοσιακές εφημερίδες να συνεχίζουν μεν την κυκλοφορία τους, δίνοντας όμως όλο και περισσότερο βάρος στις διαδικτυακές εκδόσεις τους.

Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο δεν μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτο ούτε τον Ελληνικό τύπο, που απευθύνεται εξ αντικειμένου σε μια πιο περιορισμένη αγορά, πολύ περισσότερο τον τοπικό τύπο. Η πρώτη σε κυκλοφορία πανελλαδικά ημερήσια εφημερίδα, «Τα Νέα», έχει μέση ημερήσια κυκλοφορία περί τα 15.000 φύλλα, όταν στις καλές εποχές ξεπερνούσε και τα 280.000 φύλλα! Την ίδια στιγμή, καθημερινά, ιστορικές τοπικές εφημερίδες αναστέλλουν την έντυπη έκδοσή τους, μην αντέχοντας τη συρρίκνωση του αναγνωστικού κοινού και παρεπομένων εσόδων. Κάποιες άλλες όμως, που είχαν επενδύσει εγκαίρως στο χώρο των νέων τεχνολογιών διατηρούν ή και αυξάνουν τη δυναμική της κοινωνικής παρέμβασής τους, φροντίζοντας να προσφέρουν στους αναγνώστες τους τόσο την επιλογή της άμεσης - πλην όμως έγκυρης - ενημέρωσης μέσω της ιστοσελίδας τους και των λοιπών ηλεκτρονικών παροχών τους, όσο και το νηφάλιο σχολιασμό και τη σε βάθος ανάλυση των γεγονότων, μετατρέποντας την ημερήσια έντυπη έκδοσή τους σε εμπλουτισμένη εβδομαδιαία, έτσι ώστε η καθημερινή πληροφορία να φιλτράρεται σε έγκυρη και διασταυρωμένη γνώση για τον πολίτη.

Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ πρόβλεψε εγκαίρως τις εξελίξεις και δημιούργησε ηλεκτρονική έκδοση στη διεύθυνση www.emprosnet.gr λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη της ημερήσιας έκδοσής της, το 2003. Βέβαια στην αρχή η ηλεκτρονική έκδοση είχε αρκετές αδυναμίες, αλλά σύντομα οργανώθηκε σωστά δίνοντας και στον πιο απομακρυσμένο αναγνώστη, ακόμα και στους Λέσβιους της απανταχού διασποράς, εκτός από την ανάρτηση την επόμενη μέρα της καθημερινής έντυπης έκδοσης, ένα χρήσιμο αρχείο όχι μόνο της τοπικής ειδησεογραφίας τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά και των απόψεων και του δημοκρατικού διαλόγου ανάμεσα σε εκλεκτούς δημοσιογράφους, αρθρογράφους, έκτακτους συνεργάτες ή πολιτικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που κατά καιρούς κόσμησαν τις σελίδες του ΕΜΠΡΟΣ.

 

Εδώ και δυο περίπου χρόνια η ηλεκτρονική έκδοση του ΕΜΠΡΟΣ αναβαθμίστηκε. Με εντελώς νέα σχεδίαση επιχείρησε να αυτονομηθεί από την έντυπη έκδοση, προσπαθώντας να ανεβάζει άμεσα την επίκαιρη είδηση και εμπλουτίζοντάς την με βίντεο και εικόνα, έχοντας στο επιτελείο της επαγγελματία οπερατέρ και μοντέρ. Την ίδια στιγμή ενσωμάτωσε και τη μοναδική σε εγκυρότητα και ποιότητα αθλητική ιστοσελίδα www.sportlesvos.gr.

 

Βέβαια ο δρόμος για μετατροπή της ιστοσελίδας emprosnet.gr με όλες αυτές τις προσθήκες και βελτιώσεις σε ένα εντελώς αυτόνομο ολοκληρωμένο ειδησεογραφικό portal της Λέσβου, παράθυρο έγκυρης πληροφόρησης προς τον έξω κόσμο, είναι ακόμα μακρύς. Αποφασίσαμε λοιπόν στα πλαίσια αυτά και για να απελευθερώσουμε την ηλεκτρονική έκδοση, που εξ αντικειμένου αποτελεί το μέλλον, από τα «δεσμά» της έντυπης έκδοσης, να μετατρέψουμε την καθημερινή έντυπη έκδοση σε εμπλουτισμένη εβδομαδιαία εφημερίδα. Ετσι οι πιστοί αναγνώστες του ΕΜΠΡΟΣ θα έχουν στα χέρια τους αφενός μια συνεχή ροή πληροφόρησης σε θέματα επικαιρότητας, με ήχο και εικόνα μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης, και αφετέρου θα έχουν την ευκαιρία να «μυρίσουν το μελάνι» της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης με την ανάλυση, το σχολιασμό και το δημοκρατικό διάλογο ξεχωριστών συνεργατών και αρθρογράφων, που θα εμβαθύνει στην ουσία των πραγμάτων και θα επιτρέπει την νηφάλια αποτίμησή τους.

 

Ασφαλώς και το εγχείρημα της μετάβασης στη νέα εποχή δεν θα είναι εύκολο, γιατί έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από τεχνικά -και όχι μόνο- προβλήματα. Αυτό όμως για το οποίο μπορούμε να δεσμευθούμε είναι ότι επιδίωξή μας θα είναι στην όλη αυτή δύσκολη προσπάθεια, να προσφέρουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους (αναγνώστες, συνδρομητές, διαφημιζόμενους, άλλους πελάτες της εταιρίας) το κάτι παραπάνω σε σχέση με αυτό που τους προσφέραμε ως τώρα.

 

Ξεκινάμε λοιπόν από την επόμενη εβδομάδα τη νέα προσπάθεια. Η ιστοσελίδα θα είναι καθημερινά κοντά σας με επικαιρότητα, ήχο και εικόνα. Ζητάμε σε πρώτη φάση την κατανόησή σας για το γεγονός ότι υπολογίζουμε πλήρη ειδησεογραφική και πληροφοριακή ανάπτυξη σε περίπου δυο μήνες. Παράλληλα από το επόμενο Σαββατοκύριακο- και κάθε Σαββατοκύριακο- θα είναι κοντά σας η έντυπη έκδοση σε εβδομαδιαία εμπλουτισμένη μορφή, συνοδευόμενη ασφαλώς μια φορά το μήνα από το πετυχημένο έγχρωμο περιοδικό ποικίλης ύλης και θεματολογίας VIEW.

«Ε»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey