Δεύτερη Ανάγνωση

27/09/2017 - 11:08

Ctrl+Alt+Delete

Πώς το είχε πει ο Μεγάλος; «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Ιδού λοιπόν η μεγάλη αναταραχή στην Ευρώπη. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Γερμανίας σόκαρε όλη τη Γηραιά Ήπειρο που είχε επαναπαυθεί σε τσιτάτα και σε απλοϊκές αναλύσεις. Διότι καλόν είναι να είσαι σε αμφιθέατρο και να κάνεις αναλύσεις επί χάρτου. Η Ιστορία όμως κινείται με τους δικούς της ρυθμούς με τη ζωή να δίνει καθημερινά τις δικές της απαντήσεις. Απαντήσεις οι οποίες δεν συνάδουν πάντα με τις δικές σου επιδιώξεις. Να αλλάξει λοιπόν τον ρου της Ιστορίας ήθελε ο δικός μας. Έβαλε λοιπόν κι αυτός το... χεράκι του να αλλάξει, ενώ στου Μαξίμου έκαναν συσκέψεις για να στηρίξουν τον Σουλτς. Πάλι έπεσαν έξω. Στηρίξτε, ρε παιδιά, και κανά σοβαρό άνθρωπο…

Πάμε τώρα στα συμπεράσματα: ΠΡΩΤΟ. Η Κεντροδεξιά κερδίζει παντού, αλλά με σημαντικές πλέον απώλειες. Ίσως είναι καιρός κι αυτή να επικαιροποιήσει την ιδεολογική της ατζέντα. ΔΕΥΤΕΡΟ. Η Κεντροαριστερά δεν είναι μόνο ότι εμφανίζεται ως η μεγάλη χαμένη των εκλογικών αναμετρήσεων, είναι ότι η επιλογή της σε κυβερνητικές συνεργασίες την ωθούν σε περαιτέρω φυγόκεντρες καταστάσεις. ΤΡΙΤΟ. Η Ακροδεξιά έρχεται αρκετά πίσω, αλλά με τέτοια ποσοστά που να δείχνει ότι έχει ριζώσει πλέον στην Ευρώπη. Άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά και δημοκρατικά. Και τσουβαλιάσματα του στιλ τι κομμουνισμός, τι ναζισμός είναι νερό στο μύλο της.

ΤΕΤΑΡΤΟ. Ναι μεν έχει επηρεάσει σημαντικά η οικονομική κρίση, αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα είναι βασικά προϊόν της προσφυγικής κρίσης. Γιατί καλά οι χώρες της Μεσογείου, αλλά τι οικονομική κρίση έχει η Γερμανία; ΠΕΜΠΤΟ. Τσιτάτα του στιλ «τον φασισμό δεν τον σταματάς υιοθετώντας την ατζέντα του» καταγράφουν την ιδεολογική αφέλεια αριστερών δυνάμεων. Δηλαδή αν η Μέρκελ ή οι άλλοι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών άνοιγαν τα σύνορά τους, τα ακροδεξιά κόμματα θα ελάμβαναν μικρότερα ποσοστά;

Δύο μεγάλα προβλήματα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια. Την οικονομική κρίση και το προσφυγικό. Την οικονομική κρίση, έστω και αργά, δείχνει να την ξεπερνάει. Οι χώρες της Ευρώπης, ακόμα και η δική μας, καταγράφουν πλέον σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. Παραμένει το πρόβλημα του προσφυγικού που πλέον είναι το μεγάλο πρόβλημα. Κι εκεί είναι που πρέπει οι ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν ένα Ctrl+Alt+Delete, χαράσσοντας μια νέα, ενιαία και αποτελεσματική πολιτική. Διότι διαφορετικά εκπλήξεις σαν τέτοιες των γερμανικών εκλογών θα γίνουν ρουτίνα…

 


Πολιτικός πολιτισμός. Όλοι οι αρχηγοί στο ίδιο τραπέζι μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γερμανία μιλούν για την επόμενη ημέρα. Ναι, ακριβώς, όπως και στην Ελλάδα…

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1988

 

Διαγραφή Νάσου Γιακαλή από το ΠΑΣΟΚ

 

Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κεντρικό θέμα τον νόμο 2539/97, γνωστός ως «σχέδιο Καποδίστριας», που αφορούσε τη συνένωση κοινοτήτων σε μεγαλύτερους δήμους. Ο Νάσος Γιακαλής, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και διατελέσας διορισμένος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, επιμένει στην ανεξάρτητη κάθοδό του, εκφράζοντας παράλληλα και τις αντιρρήσεις του σχετικά με το «σχέδιο Καποδίστριας». Με απόφασή του το ΠΑΣΟΚ διαγράφει τον Νάσο Γιακαλή, ο οποίος αντιδρώντας σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής: «Η διαγραφή μου είναι αποτέλεσμα πανικού μπροστά στην αποδοχή που γνωρίζει ο συνδυασμός».

Στις εκλογές του νέου διευρυμένου Δήμου Μυτιλήνης, δήμαρχος στο Β΄ γύρο αναδεικνύεται ο «αντάρτης» Νάσος Γιακαλής με ποσοστό 50,86% έναντι 49,14% του Χρ. Μουτζούρη.

 

 

 

 

ΕΙΠΕ

«Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Γαληνός είναι στέλεχος του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ, εξελέγη δήμαρχος λόγω συγκυρίας, με τη στήριξη κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και ουδέποτε διαχώρισε τη θέση του από τους ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση».

Νίκος Κατράνης, τομεάρχης Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΤΡΙΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Έκθεση εντύπων 19ου - 20ού αιώνα: συλλογή Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ίμβρου 3, στη Μυτιλήνη.

ΑΠΕΡΓΙΑ

Εικοσιτετράωρη απεργία των δημοσιογράφων.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Annabelle: Creation» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κατάθεση συντάξεων στους λογαριασμούς δικαιούχων Δημοσίου, ΙΚΑ και ΝΑΤ καθώς και των προσωρινών συντάξεων Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συνέδριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη - φρούριο» στην Αίθουσα Γεωγραφίας στις 7:15 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ

Διήμερο έκθεσης και ανταλλαγής βιβλίων.

ΗΜΕΡΙΔΑ

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020: Χρηματοδοτικές δυνατότητες και ευκαιρίες για τα νησιά του βορείου Αιγαίου», που συνδιοργανώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Επιμελητήριο Λέσβου ώρα: 18:30-21:30.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΦΟΡΙΑ

Πρώτη δόση πληρωμής ΕΝΦΙΑ και δεύτερη δόση φόρου Φυσικών Προσώπων.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«5ο AegeanDocs - Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ».

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο αγώνας «Lesvos Trail» των 40 χιλιομέτρων με εκκίνηση από τον Μόλυβο. Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες, δηλώσεις συμμετοχής και εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους εθελοντές του αγώνα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.lesvostrail.eu.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Δεύτερο φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ «Circipolis», γαλλική συμμετοχή, και «Παντρέψου με στο Δελχί» («Marry me in Delhi»), ινδική συμμετοχή, στο Πλωμάρι.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κατάθεση συντάξεων στους λογαριασμούς δικαιούχων ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey