Δεύτερη Ανάγνωση

24/11/2017 - 11:06

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ…

Το 1827 η Ελληνική Επανάσταση έπνεε τα λοίσθια. Καταπονημένοι από τις μάχες, τις διαμάχες και αντιμέτωποι πλέον με την ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο ξεσηκωμός έδειχνε να αποτυγχάνει. Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής , Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, συνασπίστηκαν και κατατρόπωσαν τον Τουρκικό στόλο στο Ναυαρίνο παραχωρώντας την ανεξαρτησία στους επαναστάτες Έλληνες. Μετά από ενενήντα χρόνια, το 1897, πάλι οι μεγάλες δυνάμεις επενέβησαν και απέτρεψαν την διάλυση του Ελληνικού κράτους. Τότε κάποιοι υπερπατριώτες παρέσυραν την χώρα σ’ έναν πόλεμο με την Τουρκία. Η οποία μας κατατρόπωσε και ο τουρκικός στρατός προέλαυνε προς την Αθήνα! Επενέβησαν και πάλι οι τότε μεγάλες δυνάμεις και την σταμάτησαν. Το 1912 προσαρτήθηκαν τα νησιά του Αιγαίου και το 1947 τα Δωδεκάνησα διαμορφώνοντας το ελληνικό κράτος.

Να σημειώσουμε ότι τρεις φορές που η χώρα μας έχασε εθνικά εδάφη κυβερνούσαν οι αυτοαποκαλούμενοι… πατριώτες. Το 1897 όπως αναφέραμε, το 1922 με τη Μικρασιατική καταστροφή και βέβαια το 1974 με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Κλείνει η παρένθεση. Εάν πάρει κανείς έναν χάρτη του ελληνικού κράτους του 1827 κι έναν σήμερα, θα διαπιστώσει ότι, παρά τα όσα υπέστη η πατρίδα μας, το ελληνικό κράτος μεγάλωσε. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο ενσωματώνοντας και ανατολικές περιοχές στις οποίες υπήρχε ελληνικό στοιχείο; Ενδεχομένως ναι, αλλά μπορούσαμε να είμαστε και πολύ μικρότεροι. Αλλά και η ζωή μας άλλαξε. Εάν δει κανείς παλιές ασπρόμαυρες ταινίες και συγκρίνει τη ζωή τότε με σήμερα, το διαπιστώνει. Χρόνια δύσκολα μεν, πλην όμως η πρόοδος που επετεύχθη σε τούτο το κράτος των Βαλκανίων, το μόνο που ανήκε στην Δύση, είναι άνευ προηγουμένου. Και τώρα σε καιρούς κρίσης, τα βαλκανικά κράτη μάς ζηλεύουν. Δεν τα καταφέραμε τυχαία. Ο λαός έδειξε αυταπάρνηση, θέληση και τις δύσκολες στιγμές έκανε τις σωστές επιλογές με τις μεγάλες Ελεύθερες Δυνάμεις της Δύσης να μας στηρίζουν σε δύσκολες στιγμές. Όπως με το σχέδιο Μάρσαλ και αργότερα με την είσοδό μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Κερδίσαμε απ’ όλα αυτά.

Σε τούτη την κρίσιμη περίοδο ας μην κυριαρχήσουν δυνάμεις τέτοιες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε επικίνδυνους δρόμους. Ο ελληνικός λαός, όποτε του δοθεί η δυνατότητα, θα πρέπει ξανά να δώσει αποφασιστική απάντηση για να συνεχιστεί η πορεία του Έθνους μας… Ας δώσουμε στα παιδιά μας ό,τι κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας…

 

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1995 

Γεγονότα 

- Ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται τη Μυτιλήνη. Συναντάται με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Θ. Χόχλακα αλλά και με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων. Στη συνέχεια, παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης. Σε δηλώσεις του επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι μπέρδεψε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με τια πολιτικά επιχειρήματα».

- Εγκαινιάζεται το κατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης. Παρόντες ο Υπουργός Τουρισμού Νίκος Σηφουνάκης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Θ. Χοχλάκας, ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, οι βουλευτές Φρ. Παπαδέλλης, Δημ. Βουνάτσος και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

 

 

ΕΙΠΕ

«Είναι απαράδεκτο να έρχονται εισηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία στιγμή, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα στοιχειώδους προετοιμασίας».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ, Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο μουσικός Μπάμπης Τσέρτος, στο κτήμα Οινοφόρος με ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο πρόγραμμα. Τηλ. κρατήσεων: 22510 44738 και 6974197399.

ΒΙΒΛΙΟ

Συζήτηση με την Χαρά Βαριάμη με θέμα: «Αν ήσουν βιβλίο ποιο βιβλίο θα ήσουν;» στο Book & Art στις 8 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Captain Phillips» με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» στις 9:00μμ.

- Η ταινία «Η Μεγάλη Υπόσχεση» στο Cine Αρίων στις 9:15 μ.μ.

- Η ταινία «JUSTICE LEAGUE» στο Cine Αρίων στις 9:30 μ.μ.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ιππείου το απόγευμα 4:00 - 9:30

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Παρουσίαση του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου τα έτη 2016 και 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7:30 μ.μ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι Οικοπεριηγητές του Φορέα Τουρισμού Μολύβου στην Μονή Δαμανδρίου Πολιχνίτου με προαιρετικό μπάνιο στα Ιαματικά. Αναχώρηση από Μόλυβο στις 8:30.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική παράσταση «Άνδρες Έτοιμοι για Όλα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9:30 μ.μ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική παράσταση «Άνδρες Έτοιμοι για Όλα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9:30 μ.μ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey