Δεύτερη ανάγνωση

12/06/2015 - 23:58

Ήταν Πρωτοχρονιά του 1949 όταν, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του «Ε.Φ.Ο. Μπουρίνι» και μετά την καθιερωμένη τελετή της βασιλόπιτας, ο ραδιομηχανικός Μάριος Κρητικόπουλος δήλωσε στα μέλη ότι τους ετοιμάζει μια έκπληξη!

Ήταν Πρωτοχρονιά του 1949 όταν, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του «Ε.Φ.Ο. Μπουρίνι» και μετά την καθιερωμένη τελετή της βασιλόπιτας, ο ραδιομηχανικός Μάριος Κρητικόπουλος δήλωσε στα μέλη ότι τους ετοιμάζει μια έκπληξη!

@ Η έκπληξη εμφανίστηκε στις 25 Μαρτίου του 1949 και ήταν η λειτουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού! Με τις γνώσεις που είχε, έφτιαξε έναν σταθμό ο οποίος εγκαταστάθηκε στο υπόγειο του «Ε.Φ.Ο. Μπουρίνι»

@ Πήρε προσωρινή άδεια από το Υπουργείο Τύπου και την τότε ΕΙΡ. Οι εκπομπές αποτελούνταν από εθνικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ομιλίες, αναμετάδοση της δοξολογίας. Μετά τη λήξη της προσωρινής άδειας, που ήταν διάρκειας μόλις μιας εβδομάδας, δόθηκε προσωρινή άδεια λόγω επισκέψης της βασιλικής οικογένειας στη Μυτιλήνη στις 18 Οκτωβρίου 1949 @ Το συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων κατόρθωσε να μεταδώσει live την υποδοχή, τη δοξολογία και την παρέλαση, πρωτοποριακό γεγονός για τα δεδομένα της εποχής αυτής!

@ Μετά από χρόνια, τον Μάρτιο του 1965 και πάλι από το «Μπουρίνι» και με την τεχνολογική βοήθεια του Μάριου Κρητικόπουλου, δημιουργήθηκε τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός. Δημιουργήθηκε καλλιτεχνική επιτροπή με πρόεδρο τον Αλφόνσο Δελή, η οποία καθόριζε τους συντελεστές και το πρόγραμμα, που ξεκινούσε το μεσημέρι στη μία και τέλειωνε το βράδυ στις δέκα με μια τρίωρη ενδιάμεση διακοπή @ Περιελάμβανε ενημερωτική εκπομπή από το Μανώλη Γκιγκιλίνη, εκπομπή «Λεσβιακή Ύπαιθρος» με επιμέλεια του Λ. Τζαμτζόγλου αλλά και ειδική εκπομπή του Υγειονομικού Κέντρου Λέσβου.

Τοπικές ειδήσεις, βεβαίως αθλητικές ειδήσεις από το Γιώργο Σκούφο καθώς και τη λογοτεχνική εκπομπή «Λεσβιακές Σελίδες» με ντόπιους λογοτέχνες (Μυριβήλης, Βενέζης κ.ά.). Ενδιάμεσα κάθε είδους υπήρχε μουσική, βυζαντινοί ύμνοι, κλασική μουσική και διαφημίσεις @ Δε δόθηκε άδεια συνέχισης του ραδιοφωνικού σταθμού παρά τις κινητοποιήσεις του δημάρχου Μυτιλήνης Απόστολου Αποστόλου και άλλων φορέων της Λέσβου

@ Μετά από χρόνια, τον Μάρτιο του 1987 και στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την Ακαδημία Μυτιλήνης, είχαμε το στήσιμο ραδιοφωνικού σταθμού στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Το Μάρτιο του 1988, ξεκινάει ο «Μυτιλήνη 998FM/STEREO του Γιάννη Παπούκα, ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Τον Ιανουάριο του 1989, ξεκινάει το «Ράδιο Αίολος» ενώ το Φεβρουάριο εγκαινιάζεται η «ΕΡΑ Β. Αιγαίου» @ Σήμερα -και μετά από περίοδο σιωπής δύο χρόνων- ακούγεται (μέσω ραδιοφώνου) και πάλι η φωνή της «ΕΡΑ Β. Αιγαίου». Ευχόμαστε στους εργαζομένους της καλή τύχη και να γίνουν η φωνή του βορείου Αιγαίου. Λογική η συναισθηματική φόρτιση των εργαζομένων από τους αγώνες τους, αυτή όμως να μη δράσει ανασταλτικά στους στόχους για ένα έντιμο και πλουραλιστικό δημόσιο ραδιόφωνο. Γιατί, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους εργαζομένους της ΕΡΤ: «Θα κριθείτε όλοι από τη δουλειά σας».

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…
ΙΟΥΝΙΟΣ 1987
Ο θάνατος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης
Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Κλεομβρότου ύστερα από σύντομη ασθένεια απεβίωσε. Είχε γεννηθεί το 1907 στις Κυδωνίες της Μ. Ασίας. Το 1930 τοποθετήθηκε γραμματέας της Μητρόπολης Μυτιλήνης και το 1937 χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1945 εξελέγη Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης. Στις 25/6/1958 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Μυτιλήνης. Η κηδεία του έγινε στη Μητρόπολη Μυτιλήνης και ετάφη στη Μονή του Αγίου Ραφαήλ.

 

ΕΙΠΕ


«Το ότι δεν καταβλήθηκε ο μισθός δεδουλευμένων σε εργαζομένους του Νοσοκομείου Μυτιλήνης θεωρείται πιστωτικό γεγονός».
Κλεάνθης Στρατής (συνδικαλιστής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης)

 

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ


- Ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον AΝΤ1 για 2 + 1 χρόνια ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Ο παρουσιαστής θα συνεχίσει την καθημερινή εκπομπή μαγειρικής «Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου», που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό και σημειώνει επιτυχία, ενώ στο πρόγραμμα του καναλιού θα είναι και «Τα Καρντάσιανς».
- Ο άνθρωπος που έκανε την παρουσίαση του καιρού trend στην ΕΡΤ3 επέστρεψε στη δημόσια τηλεόραση και μάλιστα ως παρουσιαστής του καιρού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1. Ο Σάκης Αρναούτογλου θα παρουσιάζει τον καιρό.
- Στη μάχη της τηλεθέασης έχουν ριχτεί οι πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές του ANT1 και του Mega, με το Γιώργο Λιάγκα, τη Φαίη Σκορδά και το Μάρκο Σεφερλή να δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό επί οθόνης. Πιο συγκεκριμένα, στο γενικό σύνολο το «Πρωινό» έκανε 28.3%, στο νεανικό κοινό 17.5% στο σύνολο και 20% στο δυναμικό κοινό.

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1942 Γεννήθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης, Έλληνας επιχειρηματίας και πολιτικός.
1956 Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά στο Παρίσι τη Ρεν με 4-3 και κατακτά το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.
1968 Θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών, ο πρώτος ουρανοξύστης της πόλης, στη συμβολή των Λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων.
2012 Πεθαίνει ο Ροζέ Γκαρωντί, Γάλλος φιλόσοφος. Ξεκίνησε ως χριστιανός και μαρξιστής και κατέληξε μουσουλμάνος και αρνητής του Ολοκαυτώματος (Γεν. 17/7/1913).

 

ΑΠΟΨΕΙΣ



Αλέξη, χάνουμε;
του Γιάννη Μακρυγιάννη
(«Πρώτο Θέμα»)

Ας μιλήσουμε καθαρά. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν πήγαν καλά. Φιλότιμη προσπάθεια, για την ακρίβεια η πρώτη ειλικρινής προσπάθεια που έγινε από το 2010, αλλά χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει υφεσιακές πολιτικές και κοινωνικά άδικες πολιτικές -αυτό σημαίνουν τα φορομπηχτικά μέτρα, νέα και παλιά, και η υποχρέωση της γρήγορης δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν βάλει κανείς και τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις», που είναι στην πραγματικότητα απορρυθμίσεις και νεοφιλελεύθερες εμμονές, τότε έχουμε αυτό που λέμε... μνημονιακές συνταγές.
Μπορεί να προκαλεί ανατριχίλα η διαπίστωση, αλλά έτσι είναι.
Η κυβέρνηση του Τσίπρα δε βρέθηκε τυχαία μπλεγμένη με το μνημόνιο, ούτε φυσικά ήταν η επιλογή της, όπως των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ούτε παρέδωσε εύκολα τα όπλα, όση πίεση κι αν δέχθηκε από εξωτερικό και εσωτερικό.
Η κυβέρνηση όφειλε να γνωρίζει ή να διαγνώσει έγκαιρα τη στάση και την τακτική των δανειστών. Δεν το έκανε και περιήλθε με τον καιρό σε δυσμενή θέση στις διαπραγματεύσεις. Δεν εξέτασε ουσιαστικά ποτέ κανένα εναλλακτικό σενάριο, καμία εκδοχή σύγκρουσης και ρήξης. Δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι η Ευρώπη έχει καταντήσει έρμαιο μιας αγέλης από αγρίμια. Ενώ επρόκειτο στην ουσία για μια μάχη Γολιάθ - Δαυίδ, δεν κινήθηκε με την ανάλογη αντίληψη και στρατηγική. Δεν κατάλαβε επαρκώς ότι μόνο μίσος θα είχαν έναντι μιας αριστερής κυβέρνησης.

Ο Τσίπρας οφείλει να πει την αλήθεια και να μην ακολουθήσει την πεπατημένη με τις υποκριτικές μεγαλοστομίες, τις κενές ουσίας θριαμβολογίες.
Επέλεξε να δώσει μια μάχη και από μόνη της αυτή η επιλογή είναι μια νίκη και μια ένδειξη ότι η Δημοκρατία και η Πολιτική έχουν ακόμα... σφυγμό έναντι της δικτατορίας των αγορών και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Να πει ότι δεν κατάφερε όσα περίμενε ή -πολύ περισσότερο- όσα είχε υποσχεθεί.

Όμως δεν τα παρατάει. Αυτή η μάχη ήταν ο πρώτος γύρος, η αρχική προσπάθεια μιας άπειρης και σχετικά απροετοίμαστης αριστεράς. Δεν εγκαταλείπει πεποιθήσεις, ιδέες, πολιτικές αντιλήψεις και στόχους, που συνθέτουν και αποτελούν την αριστερή και προοδευτική εναλλακτική προοπτική... Να τα πει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey