Δεύτερη ανάγνωση

21/04/2015 - 13:44

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς μια δημοκρατική κοινωνία με σειρά από αγώνες και μάλιστα σε μια περίοδο που οργίαζαν οι φήμες περί ενδεχομένου δικτατορίας, πιάστηκε στον ύπνο από μια μικρή ομάδα στρατιωτικών!

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς μια δημοκρατική κοινωνία με σειρά από αγώνες και μάλιστα σε μια περίοδο που οργίαζαν οι φήμες περί ενδεχομένου δικτατορίας, πιάστηκε στον ύπνο από μια μικρή ομάδα στρατιωτικών!

@ Πιτσιρίκι το ΄67 προσωπική εμπειρία δεν έχω. Αλλά στα μάτια μου φαντάζει σαν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ακόμα κι όσες συνωμοσιολογίες επικαλεστούμε, το ερώτημα παραμένει. Η Ελλάδα μπήκε σε γύψο από τη χούντα χωρίς καν ν’ αντιδράσει… @ Έζησα την μεταπολίτευση και βιώνω καθημερινά τη δημοκρατία στη χώρα μας. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της; Προφανώς όχι, θα μπορούσε να λειτουργούσε καλύτερα. @ Αλλά από την άλλη δε θα πρέπει υποβαθμίζουμε την ομαλή και ειρηνική λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα τα τελευταία 41 χρόνια. Κι αν κάποιος έχει διαβάσει ιστορία αυτό θεωρείται κάτι πρωτόγνωρο!

@ Όλα τα κόμματα είναι ελεύθερα, όλοι μπορούν να είναι υποψήφιοι, όλοι να ψηφίζουν. Η διεξαγωγή των εκλογών αλλά και η εναλλαγή των κομμάτων γίνεται χωρίς προβλήματα, ενώ έχουν περάσει στην διαχείριση και… «νομή» της εξουσίας όλες οι ιδεολογικοπολιτικές παρατάξεις!

@ Θεωρώ ότι είμαι από τους τυχερούς Έλληνες! Σκέπτομαι απλώς τους… άτυχους πενηντάρηδες που γεννήθηκαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. 1900, 1910, 1920. Τι έζησαν και βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι; Βαλκανικούς και παγκόσμιους πολέμους, κατοχή, εμφύλιο, φτώχεια, εξορίες…

@ Θεωρώ λοιπόν τη δική μου γενιά τυχερή που βιώνει τη δημοκρατία, παρά τα όποια προβλήματα της. Αρκεί να μη θεωρούμε τα πάντα δεδομένα. Να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να προασπίσουμε το δημοκρατικό μας κράτος, αλλά ανάλογη να είναι η συμπεριφορά. Διότι κατά τον Θουκυδίδη «Το (δημοκρατικό) κράτος είναι οι άνθρωποι κι όχι τα τειχιά και τα καράβια»

@ Η εφημερίδα «Δημοκρατία» πώς λέτε να τίμησε την επέτειο της 21ης; Προσφέροντας την απολογία του δικτάτορα Παπαδόπουλου! Τι να πεις τώρα; @ Το ξέρατε ότι η μοναδική άσκεπη εκκλησία σε όλο τον κόσμο βρίσκεται στην Λήμνο. Πρόκειται για την Παναγιά Κακαβιώτισσα και «κλέβω» τη φωτογραφία από τον… τοίχο του αντιπεριφερειάρχη Θοδωρή Βαλσαμίδη που την ανέβασε πριν λίγες μέρες! Θαυμάστε την λοιπόν! @ Ο οποίος διακρίνεται και στο χώρο του… facebook ανεβάζοντας καθημερινά φωτογραφίες από τις δραστηριότητές του στην Περιφέρεια αλλά και όμορφες οικογενειακές στιγμές! @ Ματσάρα σήμερα. Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα στο μπάσκετ για το Final Four! Δεν χάνεται με τίποτα! Στη Novasport στις οκτώ το βράδυ…..

 

Μια σταγόνα ιστορίας...

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1983
Τα εγκαίνια του πλοίου «Οδυσσέας Ελύτης»
Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Ε/Γ-Ο/Γ «Οδυσσέας Ελύτης» παρόντος του ποιητή. Σε ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΕΛ Ευάγγελος Μητρέλιας αναφέρεται στην πορεία των 10 χρόνων παρουσίας της εταιρείας. Τον αγιασμό τελεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης - ο οποίος είναι και επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας- ενώ έψαλε η Χορωδία Μυτιλήνης. Στη συνέχεια μίλησε ο Οδυσσέας Ελύτης ο οποίος τονίζει: «Συνηθίζεται να μην επαινεί κανείς εκείνους που τον επαινούν. Μόνο να τους ευχαριστήσει μπορεί. Κι αυτό έρχομαι σήμερα να κάνω με όλη μου την καρδιά».

 

Είπε


«Αυτό που θα έπρεπε να αλλάξει στο νησί, είναι οι συγκοινωνίες, οι παραλίες και … τα μυαλά μας!»
Δημήτρης Σουρλάγκας
επιχειρηματίας (εφ. «Πολιτικά»)

 

Μέσα στον τύπο


-Την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών εγκαλεί ο Δήμος Χίου για την προβληματική εκπομπή του ψηφιακού σήματος της Digea στο νησί και την ύπαρξη περιοχών όπου δε βλέπουν καθόλου τηλεόραση.

Ο Δήμος Χίου ζητάει από την ΕΕΤΤ να στείλει εξειδικευμένο συνεργείο της, προκειμένου να καταγράψει τις πραγματικές συνθήκες κάλυψης του ψηφιακού σήματος της Digea και να ελέγξει αν τηρούνται οι προδιαγραφές της παραχώρησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων
-To «Press Publica» είναι μια νέα ιστοσελίδα που ανεβαίνει στο διαδίκτυο, την Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015.

Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.presspublica.gr. Το Press Publica είναι δημιούργημα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Publica, στην οποία μετέχουν δημοσιογράφοι που προέρχονται από διάφορα ΜΜΕ(Ελευθεροτυπία, Νέα, ΕΡΤ κ.α).

 

Σαν σήμερα
753 π.Χ. Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος ιδρύουν τη Ρώμη.
1910 Πεθαίνει ο Μαρκ Τουέιν, φιλολογικό ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, Αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας -έργα του: «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν» (Γεν. 30/11/1835).
1926 Γεννιέται η Ελισάβετ Β', βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας.

1967 Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον Αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.

 

Απόψεις


Το κόστος των εκπτώσεων
του Αλέξη Παπαχελά
(«Καθημερινή»)
Αυτό που ζούμε είναι η αποκορύφωση και η ακραία συμπύκνωση όλης της μεταπολιτευτικής παθογένειας. Δεν μπόρεσε ποτέ ο αστικός πολιτικός κόσμος να πάρει πάνω του τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να αποβάλει το κακό κομμάτι του DNA του.

Ο Κώστας Καραμανλής πήγαινε να σπάσει αυγά στην Παιδεία και αλλού, αλλά δεν έκανε ποτέ την ομελέτα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ονειρευόταν τη «Δανία του Νότου» όταν γύρω του κυβερνούσαν οι απαράτσκι της Χαρ. Τρικούπη. Ο Αντώνης Σαμαράς υπέφερε από έναν έντονο διπολισμό, που τον έκανε τη μια στιγμή πεισματάρη ηγέτη και την άλλη εμμονικό τοπάρχη.

Ακόμη και τη μία σπάνια στιγμή γενναιότητας και μεγάλης συναίνεσης γύρω από τις αλλαγές στην Παιδεία με τον νόμο Διαμαντοπούλου δεν μπόρεσε ο αστικός πολιτικός κόσμος να αφήσει να υλοποιηθεί χωρίς βάρβαρες εκπτώσεις. Και τώρα έρχεται το όπισθεν ολοταχώς, η προσπάθεια να δούμε αν πάει πιο κάτω, αν κατεβαίνει άλλο ο πήχυς, ο κοινός παρονομαστής.

Δεν ξέρω τι θα έκανα βλέποντας όσα βλέπω αν ήμουν 30 χρόνια νεότερος. Σίγουρα θα εξοργιζόμουν αν έβλεπα πως η «αλλαγή καθεστώτος» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν έχει φέρει ούτε την αξιοκρατία ούτε την πραγματική μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Θα αναρωτιόμουν, όμως, ποια είναι η εναλλακτική λύση που έχω, εκτός από το να φύγω έξω ή... δεν ξέρω τι άλλο

Ας μην ξεχνάμε τέλος κάτι βασικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και ό,τι εκπροσωπεί, δεν κέρδισε από υπερβάλλουσα γοητεία και πειθώ.

Γέμισε το κενό που άφησε πίσω του ο αστικός πολιτικός κόσμος, που δεν μπόρεσε να σταθεί όρθιος με τσαγανό και αρχές την ώρα της μεγάλης κρίσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey