Δεν αποκλείουν νέο κύμα αφίξεων προσφύγων οι ελληνικές Αρχές

Κάνουν λόγο για «παιχνιδάκια» Ερντογάν!

30/03/2018 - 13:51 Ενημερώθηκε 30/03/2018 - 16:55

Δεν αποκλείει κι άλλο κύμα αφίξεων η ελληνική αστυνομία στα νησιά, όπου υπάρχουν hotspots (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) μετά την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, που σημειώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της νύχτας έως τα ξημερώματα στη Λέσβο. Πάντως στο χτεσινό δελτίο του υπουργείου Ναυτιλίας σημειώνεται ότι την επόμενη μέρα σημειώθηκαν μόνο 47 αφίξεις, στην Κω. Αρκετοί επισημαίνουν ότι τα κύματα αφίξεων σχετίζονται με τον καιρό, άλλοι ενισχύουν την άποψη ότι η Τουρκία επιθυμεί να δείξει τη δύναμή της, ανοίγοντας και κλείνοντας τη στρόφιγγα των αφίξεων.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκαναν λόγο για «παιχνιδάκια» από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι παρά τη συναινετική στάση του Ερντογάν στη σύνοδο με την Ε.Ε. στη Βάρνα , την προηγούμενη Δευτέρα, τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο Τούρκος πρόεδρος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε δηλώσεις του είχε απειλήσει την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αν αποφασίσει να ανοίξει τα σύνορα, «θα ψάχνετε τρύπες να κρυφτείτε».

Τι λέει η Τουρκία

Θυμίζουμε ότι την ημέρα πραγματοποίησης της συνόδου, στα ελληνικά νησιά δεν σημειώθηκαν αφίξεις, ούτε καν οι τυπικές λίγες δεκάδες που συνήθως φτάνουν καθημερινά. Όμως, κατά τη διάρκεια της επόμενης νύχτας οκτώ βάρκες, στις οποίες επέβαιναν συνολικά 294 άτομα, έφτασαν σταδιακά στη Λέσβο. Ας ληφθεί όμως υπόψη τι λέει και η τουρκική πλευρά. Προς τη Λέσβο, συνολικά 19 βάρκες με 766 άτομα ήταν εν κινήσει και ότι από αυτές οι 8 έφτασαν στη Λέσβο, με συνολικά 294 άτομα. Τα υπόλοιπα, 11 σκάφη,  σταμάτησαν από την τουρκική εθνοφυλακή, με συνολικά 472 άτομα. Με την παραπάνω αναφορά η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να βγήκαν στη Λέσβο 8 σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά το ίδιο χρονικό διάστημα αποτράπηκαν από την τουρκική εθνοφυλακή, άλλα 11 σκάφη με διπλάσιο αριθμό επιβαινόντων σ΄αυτές.

 

Επίσης δύο βάρκες που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Αγαθονήσι, σταμάτησε η τουρκική πλευρά με συνολικά 60 άτομα.

Ειδικότερα, η τουρκική εθνοφυλακή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, 483 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από τα στοιχεία της Διοίκησης Ακτοφυλακής σε 12 περιπτώσεις στις επαρχίες İzmir και Aydın. Η κατανομή των γεγονότων παράνομης μετανάστευσης έχει ως εξής:

- Σε 4 περιστατικά που συνέβησαν στα ανοίγματα του νομού Dikili της επαρχίας İzmir, 229 παράνομοι μετανάστες,

- 3 παράνομοι μετανάστες στα 3 περιστατικά στην επαρχία Aslanburnu της επαρχίας Foça στην επαρχία İzmir,

- 60 παράνομοι μετανάστες στις δύο περιπτώσεις που έλαβαν χώρα στα ανοίγματα του Didim,

- 41 παράνομοι μεταναστες συνελήφθησαν σε ένα περιστατικό που συνέβη στα ανοίγματα της πόλης Κουσάντασι.

- Σε 2 περιστατικά στις επαρχίες İzmir Dikili και Foça, 36 παράνομες μετανάστες συνελήφθησαν από τις εντολές της χωροφυλακής.

Στις 28 Μαρτίου 2018, στις 6.00, αναφέρθηκε στη θάλασσα μια ομάδα παράνομων μεταναστών από την περιοχή Aslan Burnu της επαρχίας Φάσα της επαρχίας İzmir. Το ελαστικό σκάφος εντοπίστηκε από το Λιμενικό Σώμα και συνολικά 49 παράνομες μετανάστες (21 Συρία, 9 Αγκόλα, 6 Κεντρική Αφρική, 5 Γκαμπόν, 2 Γουινέα, 2 Σενεγάλη, 2 Σιέρρα Λεόνε, 1 Νότια Αφρική και 1 Μαυριτανία 18 άντρες , 15 γυναίκες, 16 παιδιά) συνελήφθησαν»

Κομβική η τουριστική περίοδος

 «Αναμενόμενη» χαρακτηρίζει την αύξηση των ροών η αστυνομία, ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «χρειάζεται να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες για να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη εικόνα». Έντονη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στην Τουρκία ξεκινά η τουριστική περίοδος, οπότε και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι πολύ πιθανό να κατευθυνθούν, όπως και πέρυσι, στα ελληνικά νησιά, συγκεκριμένα στη Λέσβο και τη Σάμο, τα οποία βρίσκονται απέναντι από περιοχές που δεν είναι τουριστικές.

 

Επίσπευση ασύλου υποσχέθηκε ο Βίτσας

Την Τετάρτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό, ενώ αντίστοιχα οι επιτροπές προσφυγών από 12 που είναι σήμερα προβλέπεται να αυξηθούν σε 20, προκειμένου να εξετάζονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα οι ενστάσεις. Προσέθεσε, επίσης, ότι όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τους κατοίκους γύρω από τα hotspots προβλέπονται «κάποιες διορθώσεις», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Όσον αφορά τους συμβασιούχους εργαζόμενους της υπηρεσίας ασύλου και της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα, ο υπουργός εξήγγειλε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανανεωθούν για έναν ακόμη χρόνο οι υπάρχουσες συμβάσεις και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι οι συμβασιούχοι της υπηρεσίας ασύλου μόλις τις τελευταίες ημέρες έλαβαν τον μισθό του Φεβρουαρίου 2018, ενώ οι συμβασιούχοι της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής ακόμα δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα τριών μηνών.

Ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε επίσης ότι από εβδομάδα τη θέση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου θα αναλάβει ο δικηγόρος Μάρκος Καραβίας, ειδικευμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Συμφωνία

Προσπάθεια σύναψης συμφωνίας με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα, για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού καταβάλλει η χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Η χώρα μας, θα θέσει στην Κομισιόν ζητήματα που αφορούν την κατανομή του βάρους του προσφυγικού καθώς και τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος απονομής ασύλου». Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν βρεθεί κοινές συνισταμένες με τις υπόλοιπες τρεις χώρες, ωστόσο το ζήτημα θα συζητηθεί τον Ιούνιο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, καθώς ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις εξαιτίας του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία.

Ο κ. Βίτσας, έχοντας επισκεφθεί και τα πέντε νησιά που φιλοξενούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Σάμο και στη Λέσβο, ενώ η κατάσταση είναι καλύτερη στη Χίο, στην Κω και στη Λέρο. Στα πλάνα του υπουργού είναι ένα σχέδιο αποσυμπίεσης των νησιών, καθώς επίσης και μία συνάντηση με ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών των περιοχών με σκοπό την επίτευξη συνεννόησης με βάση την ισορροπία των δικαιωμάτων, τόσο των προσφύγων, όσο και των ντόπιων.

Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες για την περίφραξη στο ΚΥΤ της Χίου, ενώ είναι προς δρομολόγηση η κατασκευή του αγωγού για τα λύματα στη Μόρια (αξίας 400.000 ευρώ) και για τον βιολογικό καθαρισμό στη Λέρο (αξίας 1.600.000 ευρώ, το οποίο καλύπτεται από ΕΣΠΑ).

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey