Επιμορφωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφορμή τις γιορτές

Χριστούγεννα στο Ακράσι Επιμέλεια φωτογραφιών ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου, Ξενοφών Βερβέρης

Χριστούγεννα στο Ακράσι

30/11/2022 - 11:00

Ένα πλούσιο πρόγραμμα έχει δρομολογήσει για τις ημέρες των εορτών ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου, με αυτό να περιλαμβάνει εκδηλώσεις τόσο επιμορφωτικές, όσο και εκείνες που αναδεικνύουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Σεμινάριο για τους αγρότες 

Με αφορμή την φετινή ελαιοκομική συγκομιδή στην περιοχή του Πλωμαρίου και ειδικότερα στο ορεινά χωριά (Ακράσι, Aμπελικό, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι) ο Ελαιουργικος Συνεταιρισμός Ακρασίου και ο Πολιτιστικός ΣύλλογοςΑκρασίου διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για τους αγρότες των ορεινών χωριών του Πλωμαρίου, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στις 18:00,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Γιάννης Κοντέλης, στο Ακράσι  με θέμα: «Η συγκομιδή της ελιάς  πριν και μετά» και συγκεκριμένα «Πως μπορούμε να βγάλουμε καλύτερο και περισσότερο λάδι». Ομιλητής θα είναι ο γεωπόνος Βασίλης Γαλλος.

Στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου

 Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου την ίδια μέρα στις 3 Δεκεμβρίου 22 θα στολίσουν την πλατεία του Ακρασίου με ένα τεράστιο Άγιο Βασίλη, Χριστουγεννιάτικο δένδρο, χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και πολλά άλλα στολίδια.

«Πιστεύουμε ότι αυτή κίνηση αποσκοπεί στο να δώσει στους λίγους μόνιμους κατοίκους του χωριού μας μια ξεχωριστή και λαμπερή εικόνα των εορταστικών ημερών που μας έρχονται». Επίσης η Πρόεδρος του χωριού  Πεμη Καρπέλη θα στολίσει τους δρόμους του Ακρασίου, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Ακρας(ι)οκατάνυξη
Το Σάββατο 10 Δεκεμβριου 2022 στην ταβέρνα ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ του Ακρασιώτη Χρήστου Κοντέλη και μεταξύ κρασιού και μεζέ θα αναπτυχθούν πάρα πολλά θέματα σχετικά με το χωριό και τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Παραμονή των Χριστουγέννων (24/12/22) προγραμματίζεται μικροί και μεγάλοι για να πούνε τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στους μόνιμους κατοίκους και να δώσουν χαρά στους μόνιμα διαμένοντες μαζί με το νέο τεύχος του περιοδικού του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΚΡΑΣΙΟΥ αρχές Ιανουαρίου 2023 θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα του. Tα μέλη του Συλλόγου θα πούνε τα κάλαντα των εορτών (Θεοφανίων, Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων) στο Ακράσι. Όλοι οι παραβρισκόμενοι θα κεραστούν διαφορά εδέσματα, γλυκά και ποτά. Θα κληρωθεί πρωτοχρονιάτικο Δώρο.

Το Ακράσι

Απέχει 45 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης και είναι ορεινό χωριό του Ολύμπου. Από μακριά μπορεί να θυμίσει στους επισκέπτες τους οικισμούς της Νότιας Ιταλίας καθώς ενώνονται οι τοίχοι των σπιτιών ,δίνοντας έτσι την εντύπωση οχυρωματικού τείχους ως προστασία από εχθρικές επιθέσεις. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή, χτίστηκε το 1865 και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού που κάποτε λέγονταν Αλώνια. Η προέλευση της ονομασίας του χωριού την οφείλει στη λέξη " Ακρα " αφού είναι φυσικό οχυρό στην κορυφή του βουνού. Μια άλλη εκδοχή βέβαια λέγεται ως βγαίνει από το " Ακρασος " αφού στο χωριό δεν παρήγαγαν κρασιά αλλά λάδι σε παλαιότερες εποχές. Τα τελευταία δε χρόνια έχουν αναβιώσει στο χωριό η Γιορτή της Κούνιας (όπου τραγουδιούνται δίπλα στην στολισμένη από Πρωτομαγιάτικα λουλούδια  Κούνια τα παραδοσιακά τραγούδια της Κούνιας) και η περίφημη Γιορτή του Τραχανά (Αύγουστο μήνα), μια γιορτή που ενώνει τους ανθρώπους γύρω από ένα κοινό αγαθό, τον τραχανά. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey