Τριανταφυλλίδης: «Αποκαλύπτεται η βυζαντινή Λέσβος που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστή ούτε στο κοινό ούτε στην επιστημονική Κοινότητα»

Βυζαντινός «Μυστράς» η Αρχαία Άντισσα

11/04/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 12/04/2022 - 09:03

Τον προσεχή Μάιο θα συνεχίσει τις εργασίες της στην Αρχαία Άντισσα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο χώρο όπου έχει εντοπιστεί το επιθαλάσσιο τοίχος. Οι εργασίες που θα διαρκέσουν για αρκετά χρόνια πρόκειται να αποκαλύψουν στοιχεία για την Βυζαντινή Λέσβο, που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστή ούτε στο κοινό ούτε στην επιστημονική κοινότητα και αναμένεται να προσδώσουν στην περιοχή άλλη αξία. Προς αυτή την κατεύθυνση τόσο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όσο και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχουν ξεκινήσει ενέργειες για να «ανοίξουν» οδούς και δρόμους που συνηγορούν στην ανάδειξη ενός μοναδικού μνημείου για την Λέσβο. 

Το επιθαλάσσιο τείχος έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 30 μέτρων και σε ύψος 6 μέτρων. Οι εργασίες θα συνεχιστούν στο Άνω Κάστρο, όπως ονομάζεται, γιατί στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, όπως επισημαίνει ο Προϊστάμενος της Παύλος Τριανταφυλλίδης είναι να αποκαλύψει τουλάχιστον τα οικιστικά κατάλοιπα που υπάρχουν στον κεντρικό χώρο αυτής της Μεσαιωνικής Ακρόπολης, όπου αναμένεται να εντοπιστεί ένα πολύ σημαντικό μνημείο που είναι ο Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός, που υπήρχε στο Κάστρο αυτό και που συνδέεται, σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές, με την Παναγία την Οδηγήτρια.  

Η βυζαντινή Λέσβος αποκαλύπτεται  

Ήδη γίνεται συντήρηση όλων των ανασκαφικών ευρημάτων που έχουν εντοπίσει, από τις τομές που έχουν γίνει στο Θαλάσσιο Τείχος και στο Άνω Κάστρο. «Έχουν εντοπισθεί τρομερά αγγεία της βυζαντινής περιόδου και αυτό θέλω να το τονίσω γιατί η βυζαντινή Λέσβος δεν είναι γνωστή ούτε στο κοινό ούτε στην επιστημονική κοινότητα», αναφέρει στις δηλώσεις του, στο «Ε», ο κ. Τριανταφυλλίδης και προσθέτει: «Η Αρχαία Άντισσα μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πολύ καλά το 13ο και 14ο αιώνα - έχουν βρεθεί εξαιρετικά αγγεία Βυζαντινής περιόδου, πρώτη φορά και θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση που ετοιμάζουμε για την αρχαία Άντισσα (…) Εμείς θέλουμε να κάνουμε μία Μελέτη Αποκατάστασης του Επιθαλάσσιου Τείχους σε πρώτη φάση και να αναδείξουμε τμήματα του Οικιστικού Πυρήνα του Μεσαιωνικού Κάστρου, τα οποία σώζονται σε ύψος τεσσάρων με πέντε μέτρων. Φανταστείτε ότι είναι ένας Βυζαντινός Μυστράς η Αρχαία Άντισσα, που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή της έρευνας. Όμως η ανασκαφή έχει αποδείξει ότι τα κτήρια που υπάρχουν μέσα σώζονται σε πάρα πολύ μεγάλο ύψος. Και βέβαια κάτω από τη Βυζαντινή πόλη, το πιο σημαντικό είναι ότι βρίσκεται ένας άλλος οικισμός των πρώιμων σκοτεινών χρόνων που το χρονολογούνται στον 11ο και στο 10ο αιώνα π.Χ. Ετσι θα δώσουμε τη δυνατότητα να δούμε αυτή τη διαχρονική συνέχεια λειτουργίας της Αρχαίας Άντισσας , από το 13ο αιώνα π.Χ. μέχρι το 14ο μετά Χριστό. Στην αρχαία Άντισσα δεν υπάρχει Οθωμανική επέμβαση, όπως έχει το Κάστρο της Μυτιλήνης. Δηλαδή αυτό βομβαρδίστηκε καταστράφηκε, οι Οθωμανοί το εγκατέλειψαν. Είχανε μία φρουρά, μία Βίγλα για να επιβλέπουν τον χώρο και στην συνέχεια κατασκεύασαν το Οθωμανικό Κάστρο του Σιγρίου που είναι λίγο πιο πέρα. Είναι σημείο αναφοράς και πιστεύω ότι έτσι θα γίνει η Αρχαία Άντισσα και ειδικά το Οβριόκαστρο στις τουριστικές διαδρομές πουυπάρχουν για τη Λέσβο».  

Οι ανασκαφές  

Οι ανασκαφές χαρακτηρίζονται εξαιρετικά δύσκολες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι σκάβουν σε 3 τετραγωνικά και βγάζουν γύρω στους 100 με 200 τόνους πέτρας. Αυτό γιατί όλες οι αναδομές των κτιρίων των πάνω ορόφων έχουν πέσει μέσα, οπότε η ανασκαφή ουσιαστικά στα 2 με 3 μέτρα που σκάβουν τα στελέχη της υπηρεσίας γίνονται για την απομάκρυνση λίθων και εν συνεχεία αρχίζει η ανασκαφική έρευνα. Εκτιμάται ότι μέσα σε μία επταετία θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της διαμόρφωσης του Οβριόκαστρου. «Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη καθώς και παλιότερα τους Θεόδωρο Βαλσαμίδη και Χριστιάνα Καλογήρου που βοήθησαν στο να χρηματοδοτήσουν την ανασκαφή αυτή γιατί κατάλαβαν πόσο σημαντική είναι για την ιστορία της αρχαίας Λέσβου», τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.  

Το κτίριο στο Σκαλοχώρι  

Ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για τις ενέργειές του για ανεύρεση κτιρίου στο Σκαλοχώρι, προκειμένου να διατεθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος, δεδομένου ότι τα ευρήματα είναι χιλιάδες. «Αυτή τη στιγμή να φανταστείτε έχουμε γύρω στις 10.000 πλαστικά κιβώτια με κεραμικά και ευρήματα που έχουν βρεθεί από τη διετή έρευνα που κάνουμε στην Αρχαία Άντισσα και ευελπιστούμε ότι στο χώρο αυτό θα μπορούσε να γίνει και μία μικρή συλλογή, μία μικρή έκθεση, ώστε να αποτελέσει και ένα τουριστικό πυρήνα στη περιοχή του Σκαλοχωρίου και της Άντισσας στη διαδρομή από την Καλλονή προς το Σίγρι», επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης.  

Η πρόσβαση  

Αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια από το Δήμο Δυτικής Λέσβου και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να φτιάξουν την πρόσβαση από την περιοχή της διασταύρωσης στο Τσαμούρ Λιμάνι μέχρι την Αρχαία Άντισσα και είναι έργο που χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey