FOLLOW US

Πολιτισμός

Τα βιβλία ΠΑΙΖΕΙ

Αγκάθα Κρίστι (Mary Westmacott)

Η στιγμή του ρόδου

(Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ)

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2018, σελ. 262

 

Αγκάθα Κρίστι (Mary Westmacott)

Ο δεύτερος γάμος

(Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ)

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2018, σελ. 269

 

Η Αγκάθα Κρίστι, εκτός από τα πασίγνωστα και σημαντικά αστυνομικά μυθιστορήματά της, έγραψε και έξι κοινωνικά με το ψευδώνυμο Mary Westmacott, κυρίως την περίοδο 1930-1956. Όπως σημειώνει ο Πάνος Τουρλής «πρόκειται για σωστά μελετημένα ψυχογραφήματα και ταυτόχρονα για “γλυκόπικρες ιστορίες αγάπης” που ξεκουράζανε τη συγγραφέα από την ένταση και τις απαιτήσεις ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Δείχνουν με ιδιαίτερο τρόπο μια διαφορετική πλευρά της αγαπημένης συγγραφέως και πόσο σωστά και κατάλληλα ήξερε να παρατηρεί, να μελετά και να σχεδιάζει τις αντιδράσεις της ανθρώπινη φύσης».

Το μυθιστόρημα «Η στιγμή του ρόδου» κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1988 από τις εκδόσεις «Λυχνάρι» με τον τίτλο «Η Ιζαμπέλα που φοβόταν τον θάνατο» και επανεκδόθηκε πρόσφατα σε νέα μετάφραση από την «Διόπτρα». Δυο λόγια για την υπόθεση: Όλοι περίμεναν ότι η Ιζαμπέλα Τσαρτέρις, όμορφη, καλομαθημένη και γόνος αριστοκρατικής οικογενείας, θα παντρευόταν τον εξάδελφό της Ρούπερτ, όταν εκείνος θα επέστρεφε από τον πόλεμο. Και, αναμφίβολα, θα ήταν ο ιδανικός γάμος. Τότε, όμως, εμφανίζεται στη ζωή της ο Τζον Γκάμπριελ, ένας φιλόδοξος και αδίστακτος άντρας, ήρωας πολέμου. Για την Ιζαμπέλα, το τίμημα της αγάπης θα είναι να εγκαταλείψει για πάντα το όνειρό της να αποκτήσει μια ευτυχισμένη οικογένεια, ενώ ο Τζον θα κληθεί να θυσιάσει την καριέρα και τις φιλοδοξίες του. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η Agatha αγγίζει πιο «σκοτεινά» θέματα, με μια ιστορία που αφορά έναν νεαρό καιροσκόπο που αναρριχάται κοινωνικά όταν σχετίζεται με μια γυναίκα της υψηλής κοινωνίας. Τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του θα έχουν ως αποτέλεσμα δυσάρεστες συνέπειες. Η Στιγμή του Ρόδου υπήρξε αγαπημένο βιβλίο τόσο της ίδιας της συγγραφέως, όσο και της κόρης της Ρόζαλιντ. Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στο μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμήν της στη Λέστερ Σκουέρ του Λονδίνου, το 2012.

Για το δεύτερο βιβλίο η συγγραφέας έγραψε: «Η αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της δεν συγκρίνεται με τίποτα στον κόσμο. Δεν γνωρίζει νόμους, δεν έχει έλεος. Τολμά τα πάντα και συνθλίβει ανελέητα οτιδήποτε σταθεί στο διάβα της». Η υπόθεση έχει ως εξής: Η Ανν Πρέντις, μια μεσόκοπη χήρα, ερωτεύεται τον Ρίτσαρντ Κόφιλντ και οι ελπίδες της να ξαναβρεί την ευτυχία αναπτερώνονται. Όμως το μοναχοπαίδι της, η Σάρα, δεν μπορεί να δεχτεί το ενδεχόμενο η μητέρα της να ξαναπαντρευτεί και φροντίζει να εξαλείψει κάθε τέτοια πιθανότητα. Η αγάπη μεταξύ μητέρας και κόρης μετατρέπεται σε πικρία και ζήλια που διαβρώνει τη σχέση τους και τις απομακρύνει, με την καθεμιά τους να αναζητά παρηγοριά σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Είναι το πεπρωμένο μητέρας και κόρης να παραμείνουν εχθροί για την υπόλοιπη ζωή τους ή μήπως η αγάπη της μιας για την άλλη θα επικρατήσει στο τέλος;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 12:28
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top