Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας ζητούν από την Περιφέρεια να συνδράμει

Ναυμαχία στην Ερεσσό Ναυμαχία στην Ερεσσό

Συγκέντρωση βιβλιογραφίας με θέμα την Λέσβο κατά το 1821

23/03/2021 - 10:32 Ενημερώθηκε 23/03/2021 - 10:36

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας προτείνουν  να συγκεντρωθεί βιβλιογραφία και αρθρογραφία με θέμα τη Λέσβο κατά το 1821 και να τεθεί στη διάθεση εκπαιδευτικών, σπουδαστών, μαθητών και κάθε ενδιαφερόμενου μελετητή ή αναγνώστη. Μάλιστα προτείνεται στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να αναθέσει την εργασία αυτή σε ομάδα ιστορικών, ώστε να παρουσιασθεί και να δημοσιευθεί μέχρι το Φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι σημαντικές προσπάθειες έχουν καταβληθεί στο παρελθόν σχετικά με τη μελέτη της συμμετοχής Λέσβιων τόσο στην προετοιμασία όσο και στα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Αυτά είναι καταγεγραμμένα σε βιβλία, σε περιοδικές εκδόσεις Λεσβιακών Συλλόγων ή ιδιωτών, καθώς και στον Τύπο. «Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτά δεν είναι γνωστά στις νεότερες γενιές ή πολλά έχουν λησμονηθεί, ούτε δε είναι εύκολο σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στα προαναφερόμενα έντυπα» σημειώνεται και προστίθεται ακολούθως: «Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε αναγκαίο τη φετινή χρονιά, να συγκεντρωθούν σε ένα τόμο όλες αυτές οι γραπτές πηγές, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, και να τεθούν στη διάθεση εκπαιδευτικών, σπουδαστών, μαθητών και κάθε ενδιαφερόμενου μελετητή ή αναγνώστη».

Ο στόχος

Η εργασία αυτή θα δώσει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο στα 200 χρόνια από το 1821, αφού θα συμβάλει στην γνώση και στην τεκμηρίωση ιστορικών γεγονότων, στα οποία συμμετείχαν Λέσβιοι ή διαδραματίστηκαν στο νησί. Ακόμα θα βοηθήσει, όπως σημειώνεται, στην κατανόηση των συνθηκών και των παραγόντων που δεν ευνόησαν την προσχώρηση του Νησιού μας στις επαναστατημένες περιοχές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey