Δήλωση ΝΙΚΟΥ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ για το καλλιτεχνικό έργο του ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ στο Υπουργείο Αιγαίου

2002: Ο Αλέκος Φασιανός τοποθετεί το έργο του στο κτήριο του Υπουργείου Αιγαίου στην οδό Φιλελλήνων, παρών ο Υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης 2002: Ο Αλέκος Φασιανός τοποθετεί το έργο του στο κτήριο του Υπουργείου Αιγαίου στην οδό Φιλελλήνων, παρών ο Υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης Φωτογραφία από το αρχείο του Νίκου Σηφουνάκη

Σηφουνάκης: Ο θάνατος του Α. Φασιανού έφερε στην επιφάνεια αυτό το σπουδαίο έργο που ελάχιστοι Έλληνες γνώριζαν

20/01/2022 - 09:39 Ενημερώθηκε 20/01/2022 - 09:49

Ο Νίκος Σηφουνάκης με αφορμή τον θάνατο του Αλέκου Φασιανού, ανέσυρε από την μνήμη του τις ημέρες εκείνες που τον σύνδεσαν με τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο.

Ο Αλέκος Φασιανός υπήρξε ένας μεγάλος ζωγράφος και άνθρωπος με ήθος και καλοσύνη, με παγκόσμια αναγνώριση.

Στα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών συνδέθηκα μαζί του στο Παρίσι που τον πρωτογνώρισα. Η Τζια, η Κρήτη, η Λέσβος, το Παρίσι, υπήρξαν κοινοί μας τόποι, και τόποι αγαπημένων εκθέσεων του.

Η τετραετία 2000-2004 με βρίσκει επικεφαλής του Υπουργείου Αιγαίου, οπότε και δρομολογήσαμε και ολοκληρώσαμε, την αναστήλωση του Ιστορικού κτηρίου του στην Μυτιλήνη. Ταυτόχρονα αναθέσαμε σε πλειάδα ζωγράφων και γλυπτών να φιλοτεχνήσουν έργα με κεντρικό θέμα την ιστορία του Αιγαίου, και των επιμέρους νησιών, αλλά και τις προσωπογραφίες – πορτρέτα σημαντικών πολιτικών που γεννήθηκαν ή υπήρξαν εκπρόσωποι του λαού του Αιγαίου.

Μεταξύ των καλλιτεχνών οι οποίοι με συμβολικό τίμημα προσέφεραν τα έργα του, είναι οι: Α. Φασιανός, Π. Τέτσης, Γ. Ψυχοπαίδης, Γ. Ρόρρης, Ν. Στεφάνου, Δ. Μυταράς, Η. Αγγελή, Χ. Μποτζόγλου, Γ. Σορόγκας, Π. Ζουμπουλάκης, Β. Σπεράτζας, Γ. Μυγάδης κ.α. Στο ιστορικό και διατηρητέο κτήριο στην Μυτιλήνη οι αίθουσες του Υπουργείου έγιναν ανοιχτοί εκθεσιακοί χώροι προσβάσιμοι στους πολίτες, δημιουργώντας μια σύγχρονη πινακοθήκη – γλυπτοθήκη. Η Κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2004, κατήργησε το Υπουργείο Αιγαίου, και άρχισε η εγκατάλειψη. Ειδικότερα το γραφείο του Υπουργού κοσμούσε το μεγάλων διαστάσεων έργο ‘’Η Απελευθέρωση της Μυτιλήνης’’ του Αλέκου Φασιανού, και το πορτρέτο του Ελευθερίου Βενιζέλου του απελευθερωτή των νησιών Β. Αιγαίου, έργο του ζωγράφου Γ. Ρόρρη. Στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Υπουργείου- Μουσείου ήταν παρόντες όλοι οι καλλιτέχνες και τιμήσαμε επίσης τον Λέσβιο στην καταγωγή αείμνηστο δημοσιογράφο Λέοντα Καραπαναγιώτη. Εκείνη την ημέρα ζήτησα από τον Αλέκο Φασιανό να φιλοτεχνήσει και ένα έργο για το Νεοκλασικό κτήριο του Υπουργείου στην οδό Φιλελλήνων στην Αθήνα. Δική του ιδέα υπήρξε η φιλοτέχνηση ως ένα ενιαίο γλυπτό τα ‘’Πουλιά του Αιγαίου’’. Για το έργο αυτό εργάστηκε μήνες, στο εργαστήριο του στου Παπάγου, και σε ένα συνεργαζόμενο σιδηρουργείο.

Με τον καθηγητή Αρχαιολογίας και σύμβουλο μου στο Υπουργείο Ν. Σταμπολίδη επισκεπτόμαστε το εργαστήρι του, και παρακολουθούμε το επίπονο έργο και όταν ολοκληρώθηκε, ο ίδιος πάνω στην σκαλωσιά, στο αίθριο της εισόδου του κτηρίου, με αγάπη τοποθετούσε ένα προς ένα τα ‘’Πουλιά του Αιγαίου’’, και από κάτω τοποθετήθηκε η υπογραφή του σκαλισμένη με το ίδιο υλικό. Περνούσα συχνά τα τελευταία χρόνια από την οδό Φιλελλήνων και έβλεπα από το κλειστό κάγκελο της σιδερένιας σκουριασμένης πόρτας, το έργο του έτοιμο να καταπέσει εγκαταλελειμμένο.

Ο θάνατος του Α. Φασιανού έφερε στην επιφάνεια αυτό το σπουδαίο έργο που ελάχιστοι Έλληνες γνώριζαν. Μετά την βοή που δημιουργήθηκε δημοσιογραφικά, μου τηλεφώνησε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου , κύριος Κ. Κόλλιας, (νέος ένοικος του κτηρίου είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο)  και με ενημέρωσε ότι μερίμνησε να αποκολληθούν και έχει υπό την επίβλεψή του τα έργα. Το έργο ανατέθηκε, πραγματοποιήθηκε, και ανήκει στο Υπουργείο του Αιγαίου, και τα έργα τους όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ουσιαστικά τα προσέφεραν .

Ελπίζω ότι όλο το έργο των  ‘’Πουλιών του Αιγαίου’’  που ήταν τοποθετημένα στο αίθριο της εισόδου, αλλά και εκείνων που επίσης ήταν τοποθετημένα στην μεγάλη πλευρά της εσωτερικής κλίμακας, όπως και τα άλλα έργα ζωγραφικής, να έχουν εξίσου όλα προφυλαχτεί. Από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, και τον Υπουργό δεν είχα την τιμή να μου απαντήσουν στα τηλέφωνα που τους έχω κάνει, ακριβώς για να ενημερώσω. Τους ενημερώνω λοιπόν ότι το σπάνιο έργο του Α. Φασιανού ‘’Τα πουλιά του Αιγαίου’’, πρέπει να τοποθετηθεί: 1) Στο κτήριο στην έδρα του Υπουργείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη, που είναι δημόσιο κτήριο, καθώς και οι πίνακες ζωγραφικής που υπήρχαν στην οδό Φιλελλήνων. 2)Στο κτήριο που εγκατέστησε τον πλοίαρχο Κώστα Μελά, αδελφό του Παύλου Μελά, ως Διοικητή του Νησιού, την ημέρα της απελευθέρωσης της Λέσβου στις 8 Νοεμβρίου 1912 ο Παύλος Κουντουριώτης. 3)Στο κτήριο της Μυτιλήνης, που τοποθετήθηκαν χωροταξικά τα έργα το 2002, ακριβώς πριν 20 χρόνια, σε συνεργασία μου με τους δημιουργούς – καλλιτέχνες. 4)Στο κτήριο στο νησί της Λέσβου, πρέπει να επιστρέψουν όλα τα έργα και αυτά που μεταφέρθηκαν στο σημερινό διάδοχό Υπουργείο στην Ακτή Μιαούλη του Πειραιά, και αυτά που δεν γνωρίζω που βρίσκονται όπως το επίσης ωραίο έργο του Α. Φασιανού ‘’Η Σαπφώ και ο Αλκαίος’’.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey