Καημένη μου Ανατολή, σου φύγανε τ’ αηδόνια κι ήρθαν και κελαηδήσανε σε ξένα περιβόλια!

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση προσφύγων μνήμες Στιγμιότυπο από την εκδήλωση προσφύγων μνήμες Πηγή φωτογραφίας: Φώτης Βασίλογλου

«Προσφύγων μνήμες» στο Ριάλτο με άρωμα Λέσβου

24/11/2022 - 10:00

Παραδοσιακοί πρωτοχορευτές από τον Πόντο, την Λέσβο, τις Οινούσες και την Κύπρο συμμετείχαν στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στην μουσική-χορευτική παράσταση που παρουσίασε ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού με θέμα τον ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού και του χορού ως ταυτότητα και μνήμη για τον προσφυγικό Ελληνισμό.

Το αφιέρωμα αποτέλεσε καρπό συστηματικής ιστορικής και μουσικολογικής έρευνας, σε άμεση σύνδεση με τις ιστορίες και τα βιώματα των προσφύγων. Το σενάριο διατρέχει τις διάφορες περιοχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού καταλήγοντας στην Κύπρο.

Στόχος της παράστασης ήταν να αναδειχτεί η λειτουργία της μουσικής και του χορού, με τον τεράστιο πλούτο και την πολυμορφία τους, ως «καθρέφτης» του υψηλού πολιτισμικού επιπέδου των Ρωμιών της Ανατολής.

Παράλληλα προβάλλεται ο ρόλος του τραγουδιού ως κιβωτός της συλλογικής μνήμης, αλλά και παρηγοριά και δύναμη κινητήρια για την αναγέννηση κι επανεκκίνηση του Ελληνισμού μετά τον ξεριζωμό.

Στην παράσταση συμμετείχαν εξαιρετικοί δεξιοτέχνες τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η επιστημονική επιμέλεια και η παρουσίαση ήταν από τον Λάμπρος Λιάβας, η καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν του Κωνσταντίνου Πρωτόπαπα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Πέτρος Κουλουμής και Χρίστος Καλιοτζίδης στο τραγούδι και οι μουσικοί Σωκράτης Σινόπουλος, Κυριάκος Γκουβέντας, Μιχάλης Κουλουμής, Μανούσος Κλαπάκης, Νικόλας Αγγελόπουλος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey