FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Υποδέχτηκε και φέτος τους πολυπληθείς θιασώτες του
Πιστό στο ετήσιο διαχρονικό ραντεβού του με την Αποκριά, το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Την Κυριακή 10 Μαρτίου το Αναγνωστήριο Αγιάσου αναβίωσε τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της Πατινάδας και της Περικεφαλαίας που γίνονταν από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Γραμματέας του Δ.Σ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής.

Στις 3 μ.μ. ξεκίνησε από το Αναγνωστήριο πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον Μεγαλέξαντρο και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας σεργιάνισαν στους μαχαλάδες του χωριού τραγουδώντας τα παλιά παραδοσιακά τους τραγούδια και τα προαιώνια φαλλικά τριψίματα. Ο αγερμός, αφού γύρισε όλο σχεδόν το χωριό, κατέληξε στο παλιό κουιτούκι της Μαρμάρας, στην χιλιοτραγουδισμένη Μπουτζαλιά, όπου αναστήθηκε το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχία) και στήθηκε τρικούβερτο λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια. Στο κοντινό τρίστρατο υπήρχαν τραπεζοκαθίσματα κι ένας κάπελας σέρβιρε τσίπουρο και ούζο με μεζεδάκια. Τα Χορευτικά Ενηλίκων και Εφήβων του Αναγνωστηρίου χόρεψαν σε αγαπημένους παραδοσιακούς σκοπούς. Σε κάποια ανάπαυλα του ξεφαντώματος κατέφθασαν στο χώρο της εκδήλωσης από διαφορετικές κατευθύνσεις δυο καρνάβαλοι πάνω σε γαϊδουράκια και αναβίωσαν το έθιμο του αντικαρνάβαλου. Πρωταγωνιστές της στιχουργικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο …φύλων ο Παναγιώτης Δ. Κορομηλάς (καρναβαλίνα) και ο Μαρίνος Δ. Κορομηλάς (καρνάβαλος).

Στο ρόλο του Μεγαλέξαντρου (κορυφαίου-αρχινιστή) ο Στρατής Β. Μαγλογιάννης.

Την παραδοσιακή κομπανία στελέχωσαν οι γνωστοί λαϊκοί οργανοπαίχτες Κώστας Ζαφειρίου (σαντούρι), Παναγιώτης Πρ. Σουσαμλής (νταούλι), Ιγνάτης Σιμενής (τρομπέτα) και Τάσος Θεοδοσίου (κλαρίνο).

Την Καθαρή Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 3 μμ στην Πλατεία Δημαρχείου έγιναν οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ».

Αντιπροσωπευτικό δείγμα «αντικαθεστωτικού» καρναβαλιού, που αποδομεί κάθε εξουσία και φέρνει έντονο το στίγμα της δριμείας κοινωνικής διαμαρτυρίας και κριτικής, το καρναβάλι της Αγιάσου ξεχώριζε από πολύ παλιά για την εκφραστική ιδιομορφία του, την καυστική και σπιρτόζικη έμμετρη σάτιρά του, που την εκφράζουν με το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα οι λαϊκοί ποιητές. Το καρναβάλι λειτουργεί σαν καθρέφτης της κοινωνικής πραγματικότητας. Ο ποιητής λαός δε μασκαρεύεται απλά για να τέρψει το ακροατήριό του, αλλά και για να φρονηματίσει. Με την καυστική αθυροστομία του κάνει ενέσεις στον άρρωστο κοινωνικό οργανισμό. Δεν είναι σεμνότυφος. Χτυπά αλύπητα τα στραβά, μιλά σταράτα και ειλικρινά. Είναι τολμηρός και προφητικός. Δε φοβάται, δε χαρίζεται σε κανέναν.

Φέτος οι καρνάβαλοι με την μορφή των Ghostbusters (κυνηγών – εξορκιστών φαντασμάτων) ξόρκισαν τα κακά πνεύματα, τα δαιμόνια και τα φαντάσματα που πλανώνται πάνω από την Ελλάδα και στοιχειώνουν τον τόπο και τον λαό της. Σχολιάστηκαν τα θέματα της πρόσφατης και τρέχουσας επικαιρότητας (η έξαρση του εθνικισμού και του νεοναζισμού, η Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολιτικές «μεταγραφές», οι επερχόμενες εκλογές, η διάσπαση του Δήμου Λέσβου κλπ). Την σάτιρα του Παναγιώτη Κορομηλά εκφώνησαν οι: Γλεζέλη Μαρία, Κορομηλάς Π. Δημήτρης, Κορομηλάς Κλ. Δημήτρης, Κορομηλάς Μαρίνος, Αϊβαλιώτης Χαρίλαος, Κουφέλος Χρίστος, Λημναίος Αλέξανδρος, Παπαπορφυρίου Μανώλης, Παπαπορφυρίου Κατερίνα, Ακαμάτη Γιώτα, Κουταλέλης Ηλίας, Γλεζέλης Θρασύβουλος, Κουταλέλης Ταξιάρχης. Συμμετείχε ακόμα ο Κλήμος Χρίστος και πολλά παιδιά. Την κατασκευή των αρμάτων επιμελήθηκαν οι Κουφέλος Χρίστος, Κορομηλάς Μαρίνος, Κουταλέλης Ταξιάρχης, Κουταλέλης Ηλίας. Η σκηνογραφία και η καλλιτεχνική επιμέλει ήταν της Κουτσκουδή -Βουρλή Μυρσίνης.

Λόγω της έναρξης της σαρακοστής στο χώρο των εκδηλώσεων προσφέρθηκαν στον κόσμο από τον Σύλλογο δωρεάν ποτά και νηστίσιμα μεζεδάκια. Επίσης υπήρχε σημείο συγκέντρωσης τροφίμων και είδη υγιεινής και σπιτιού για την ομάδα "ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ". (Η ομάδα «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ» δημιουργήθηκε από κατοίκους της Λέσβου, ντόπιους και μη, με σκοπό την παροχή υλικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 13:31
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top