FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η «Polyphonica» στη Μυτιλήνη
Μια «πολυφωνική» χορωδία στο «Mozaik»!

 

H πρώτη εμφάνιση της «νεογέννητης» διαπολιτισμικής χορωδίας «Polyphonica/ Aegean» στη Μυτιλήνη έγινε τον περασμένο Μάρτιο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Παιδιά του νησιού μαζί με παιδιά από άλλες χώρες, κοντινές και μακρινές, τραγούδησαν μαζί και συνεπήραν το κοινό του Δημοτικού Θεάτρου με την παράσταση «Η Όπερα της Βαβέλ».

Αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα όμως δεν έμεινε εκεί.  Από τις 21 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε να λειτουργεί πλέον κανονικά, με δύο τμήματα την εβδομάδα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μοzaik», στην οδό Σαπφούς 9 στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Περισσότερα από 30 παιδιά, κατά το ήμισυ ελληνόπουλα και τα υπόλοιπα από κάθε λογής χώρες, προσφυγόπουλα αγκάλιασαν την προσπάθεια συμμετέχοντας κανονικά στη χορωδία. Εξάλλου αυτό επιδιώκει η «πολυφωνική» χορωδία: πολλές φωνές! Καθώς ένας από τους στόχους της είναι η και ένταξη των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Με τις καινούριες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια και ειδικά με τόσα παιδιά που αυτή τη στιγμή έχουν ιδιαίτερη ανάγκη ενός χώρου εμπιστοσύνης όπου θα απασχολούνται δημιουργικά, οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Νοέμβριο του 2016 την «Polyphonica/ Aegean», με κέντρο τη πολύπαθη Λέσβο. Έτσι ξεκίνησε η παιδική διαπολιτισμική χορωδία που απευθύνεται σε μαθητές 5-14 ετών άσχετα απ’ τον τόπο καταγωγής τους (Έλληνες, μετανάστες, πρόσφυγες), και στην οποία τα παιδιά θα μαθαίνουν να τραγουδούν με σωστό και ασφαλή τρόπο (φωνητική-ορθοφωνία), να κινούνται και να παίζουν ρυθμούς με το σώμα τους, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται στενά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

 

Η επιλογή της Λέσβου

«Διαλέξαμε τη Λέσβο για δύο λόγους» λέει στο «Ε» η πρόεδρος της εταιρείας «Polyphonica» Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου: «Ο ένας είναι ότι το νησί αυτό, όπως γνωρίζουμε, έχει ιδιαίτερη ανάγκη υποστήριξης αυτόν τον καιρό. Δεύτερον γιατί η εκλεκτή και έμπειρη μαέστρος/μουσικός/εκπαιδευτικός της υπάρχουσας Χορωδίας μας στην Αθήνα, Μαρίζα Βαμβουκλή, κατάγεται από τη Μυτιλήνη και ζει και δουλεύει εκεί σαν μουσικός και μάλιστα από φέτος ανέλαβε ένα επιτελικό πόστο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων. Όλα αυτά αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος, που πέρσι ήταν σε πιλοτικό στάδιο».

Η κ. Βαμβουκλή συνεχίζει και ταξιδεύει αεροπορικώς κάθε εβδομάδα στην Αθήνα για το μάθημα της χορωδίας. Εκτός από την κ. Βαμβουκλή, οι άλλοι δάσκαλοι είναι οι μουσικοί Χριστίνα Κατσαμάτσα και Γιώργος Γέργος, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στη Μυτιλήνη όπου και δουλεύουν. Η Χορωδία τελεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

 

Ποια είναι η «Polyphonica»;

H «Polyphonica» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, με πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Ιδρύθηκε το 2011 και απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 5 -17 ετών, που ανήκουν σε οικογένειες κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς.

Τα μέλη της συμμετέχουν σε ομαδικές καλλιτεχνικές δράσεις και έρχονται σε επαφή με τη μουσική, το χορό, το θέατρο και γενικά τις Καλές Τέχνες με στόχο να καλλιεργηθεί στα παιδιά η ευαισθησία και η αγάπη για γνώση και δημιουργία. Η «Polyphonica» έχει διαπολιτισμικό χαρακτήρα και στις συνολικές δράσεις της συμμετέχουν σήμερα περί τα 120 παιδιά, που προέρχονται από 22 διαφορετικές χώρες.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Σημειώνεται ότι η «Polyphonica» δεν επιχορηγείται από πουθενά και στηρίζεται αποκλειστικά από χορηγίες ιδιωτών ή φορέων που πιστεύουν στην προσπάθειά της. Στη στήριξη αυτή βασίζεται και η συνέχιση του έργου της.

 

2 ΦΩΤΟ Polyphonica ΚΑΙ Polyphonica2

 

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top