Μια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου

Μανταμαδιώτικες «μνήμες του μέλλοντός μας»

04/08/2022 - 10:00

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στις 20:15, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου -λευκώματος «Μνήμες του μέλλοντός μας. Συνταγές από τη γαστρονομία και τα έθιμα του Μανταμάδου, Λέσβου»  από τον Φυσιολατρικό-Ανθρωπιστικό Σύλλογο Μανταμάδου “Ηλιαχτίδα”.

Το βιβλίο προλογίζουν οι Νάσια Χουρμουζιάδη Ι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Βασιλική Μπούρατζη Ι  Διδάκτορας τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Διδάσκουσα επί συμβάσει τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΠΕ06 και Κλειώ Χατζηδανιήλ, Διδάκτορας τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με την μουσική τους οι Παναγιώτης Κάιτατζης (ούτι), Γιώργος Παπιώτης (κιθάρα, φωνή).

Η αφήγηση θα γίνει από τους Αργύρη Χατζημαλλή & Μυρσίνη Δούκα.

Συμμετέχει και η θεατρική ομάδα Μανταμάδου με θεατρικά δρώμενα.

Το βιβλίο

«Μνήμες του Μέλλοντός μας», ένα βιβλίο-λεύκωμα με συνταγές από τη γαστρονομία και τα έθιμα του Μανταμάδου Λέσβου, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Φυσιολατρικού-Ανθρωπιστικού τοπικού Συλλόγου Ηλιαχτίδα.

Οι συνταγές που καταγράφονται συλλέχτηκαν με επιμέλεια από τις νοικοκυρές του τόπου και συνοδεύουν όλο τον κύκλο της ζωής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, ακολουθώντας την εναλλαγή των εποχών. Με το τέχνασμα των πλαστών επιστολών που ξεπηδούν από τη ντουλάπα της γιαγιάς, η φανταστική ηρωίδα Μυρσίνη ανακαλύπτει τον κόσμο της παράδοσης και τις γεύσεις της ειδυλλιακής παιδικής ηλικίας, όταν με νοσταλγική διάθεση ξεφυλλίζει τις σκονισμένες σελίδες του τετραδίου της γιαγιάς της. Το ανεκτίμητο μυστικό, σωστός θησαυρός, που κρύβεται στο τετράδιο, δεν είναι άλλο από τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου, που διασώζονται με τη δύναμη της μνήμης και την αξιοποίηση της προφορικής μαρτυρίας.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey