Λεσβιακό βιβλίο 31-07-21

01/08/2021 - 15:00 Ενημερώθηκε 30/07/2021 - 19:05

Στρατής Αθανάσης: 200 χρόνια. Κάλβος - Σολωμός. Οι διδάχοι, Μυτιλήνη 2021, σελ. 135

Συνταξιούχος δάσκαλος ο Γεραγώτης Στρατής Αθανάσης αλλά πάντα ανήσυχος και δημιουργικός κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με αφορμή  τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. Έσκυψε με σεβασμό και αγάπη στο έργο  δύο κορυφαίων μας ποιητών που συνδέονται με τον αγώνα του 1821, του Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου και τους παρουσιάζει με τον τρόπο ευσύνοπτο, μεστό και ουσιαστικό.

«Από τις πνευματικές μορφές, των οποίων η δημιουργία είχε ως πλαίσιο αναφοράς και πηγή έμπνευσης την Ελληνική Επανάσταση, θα διακρίνουμε και θα παρουσιάσουμε πολύ συνοπτικά τους δύο τιτάνες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς: Τον Κάλβο και τον Σολωμό, γιατί πραγματικά το έργο τους είναι υποθήκη και υψηλονόητο παράδειγμα διδαχής στις μέλλουσες γενιές. Οι δύο αυτοί ποιητικοί γίγαντες είχαν και κοινά στοιχεία μεταξύ τους αλλά και τρομερές διαφορές και αντιθέσεις. Ήταν και οι δύο τους Επτανήσιοι, Ζακυνθινοί. Πήγαν στην Ιταλία, έγραψαν στην αρχή στα ιταλικά, επηρεάστηκαν και οι δύο τους απ’ τον Ugo Foscolo. Είχαν αμέτρητο πάθος και λατρεία για την Πατρίδα και για την Ελευθερία της. Ενώ ο Σολωμός ίδρυσε σχολή, είχε μιμητές, ο Κάλβος στην επαναστατική του ποίηση δεν έκανε μαθητές. Ο Κάλβος μας εντυπωσιάζει με το περιεχόμενό του, τις τολμηρές εικόνες του, τις αλληγορίες τις παρομοιώσεις του δανεισμένες κυρίως από τον Όμηρο και τον Πίνδαρο. Μας εκπλήσσει ακόμη με την ιδιορρυθμία του, το “μη συμβιβασμό του” αλλά κυρίως με τις υψηλές του διδαχές. Πάντα όμως με την α- κανονική και μερικές φορές λαθεμένη γλώσσα του θα μας γοητεύει πάντα, θα μας κυριεύει και θα μας δείχνει τον δρόμο της Αρετής. Ο Σολωμός διαπνέεται από τα ίδια ιδανικά, αλλά δεν είναι τόσο αυστηρός. Είναι περισσότερο ανάλαφρος, περισσότερο ευχάριστος. Ο Σολωμός γεννά μέσα μας έναν πλούτο γλωσσικού αισθήματος, πλούτο ιδανικών και έναν τεράστιο πλούτο Ελλάδας. Στην ποίησή του η αρμονία και η θεματολογία του μας ανεβάζουν στα ύψη της ποιητικής απόλαυσης» γράφει στον πρόλογό του,  τονίζοντας ότι  «η δική του ταπεινή φιλοδοξία είναι να  μεταδώσει στους αναγνώστες έστω και λίγο τη συγκίνηση και την ψυχική ανάταση που νιώθει κανείς με την ανάγνωση των δημιουργημάτων των δύο αυτών πολύ σπουδαίων ποιητών, του Κάλβου και του Σολωμού».

Ο συγγραφέας αφού δίνει αρχικά τα βιογραφικά στοιχεία των δύο ποιητών στη συνέχεια παρουσιάζει ένα ένα τα έργα τους με τρόπο ευκολοδιάβαστο και κατανοητό.

ΑΙΟΛΙΔΑ, τεύχος 79/ Απρίλιος - Ιούνιος 2021

«Με βαθύτατη θλίψη αναγγέλλουμε ότι ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας, ο αγαπητός μας Τάκης Χατζηαναγνώστου, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Πλήρης ημερών, σχεδόν εκατό ετών, έφυγε ήρεμα διατηρώντας το πνεύμα του ακέραιο, λαμπερό, όπως πάντα διερευνητικό και ανήσυχο.Με βαθύτατη θλίψη αναγγέλλουμε ότι ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας, ο αγαπητός μας Τάκης Χατζηαναγνώστου, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Πλήρης ημερών, σχεδόν εκατό ετών, έφυγε ήρεμα διατηρώντας το πνεύμα του ακέραιο, λαμπερό, όπως πάντα διερευνητικό και ανήσυχο.

Ο Τάκης, λάτρης του γενέθλιου τόπου, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μας και διετέλεσε επί πολλά χρόνια αρχικά Γεν. Γραμματέας και στη συνέχεια Πρόεδρος του. Κι όταν πια αποτραβήχτηκε, στιγμή δεν έπαυε να νοιάζεται και να συμβουλεύει για την πρόοδό του.

Με σπουδές στα οικονομικά και επιτυχή σταδιοδρομία στον τραπεζικό κλάδο, παράλληλα εξελίχθηκε σε διακεκριμένο λογοτέχνη και συγγραφέα πολλών αξιόλογων έργων για τα οποία έτυχε πολλών διακρίσεων και βραβεύσεων. Ξεχώριζε για το ιδιάζον συγγραφικό ύφος, για τις αλήθειες και τους κοινωνικούς προβληματισμούς του, τον βαθύ ανθρωπισμό του καθώς και για τον λυρισμό του που ενέπλεκε με τέχνη στα έργα του όποτε έκρινε για να εξιδανικεύσει λεπτές συγγραφικές πτυχές. Επιγραμματικά ο Τάκης δημιουργούσε πάντα με πόνο ψυχής, αυτό που απλά ονομάζουμε μεράκι.

Η εκδημία του είναι μια μεγάλη απώλεια για τους δικούς του αγαπημένους, για το σύλλογό μας,για τους πολλούς φίλους και συμπατριώτες Λέσβιους, και βέβαια για τον κόσμο των γραμμάτων και του πνεύματος.

Η «Λεσβιακή Παροικία» εκφράζει τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του με την ευχή να είναι γεροί να τον θυμούνται.Για μας, όσοι τον γνωρίσαμε, ο Τάκης θα μείνει αξέχαστος, ο θάνατός του συμβολίζει μιαν «Αιολική εποχή» που δεν ξαναγυρνάει».

Με τα παραπάνω λόγια η «Αιολίδα», το περιοδικό του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λεσβιακή Παροικία» αποχαιρετά τον Τάκη Χατζηαναγνώστου, τον ξεχωριστό αυτό Λέσβιο, που σφράγισε με το συγγραφικό έργο του τα Λεσβιακά και όχι μόνο πράγματα του 20ου αιώνα,

Στις σελίδες του περιοδικού βρίσκουμε ένα μικρό αφιέρωμα στον εκλιπόντα. Γράφουν οι: Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, Χρυσούλα Χατζηαναγνώστου, Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή, Λιούμπα Σκούρτη, Στρατής Μολίνος, Παναγιώτης Σκορδάς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey