Λεσβιακό βιβλίο 29-08-20

30/08/2020 - 12:00 Ενημερώθηκε 31/08/2020 - 09:36

Αιολικά γράμματα, τεύχος 303/ Μάης-Ιούνης 2020

«Ήταν ταπεινός και γνήσιος ιδεολόγος. Ειλικρινής, μετρημένος. Ένας πραγματικός ήρωας. Συμπαθέστατος και γοητευτικός. Έμεινε μακριά από μικρότητες και δεν ήταν φιλοκατήγορος και αλαζόνας» γράφει μεταξύ άλλων ο Κώστας Βαλέτας στο μικρό αφιέρωμα του περιοδικού «Αιολικά Γράμματα» για τον Μανόλη Γλέζο.

Από την υπόλοιπη ύλη σημειώνουμε τις συνεργασίες του Γιάννη Χατζηβασιλείου, του Θανάση Φραγκούλη, του Δημήτρη Καραμβάλη, του Γιώργου Μάρδα.

 

 

Νέες εκδόσεις- λεσβιακή λαογραφία

Χρήστος Ν. Χατζηλίας

Οι πετράδες της Λέσβου. Κοινωνικά δίκτυα, τεχνικές και τοπική ιστορία 1850-1950

Έκδοση Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Αθήνα 2020, σελ. 256

Μια συστηματική διερεύνηση του φαινομένου των λιθόχτιστων κατασκευών, των τεχνικών της πέτρας και των μαστόρων της, σε δυο χωριά της βορειοδυτικής Λέσβου, το Σκαλοχώρι και την Ανεμότια, σε συνάρτηση με τη γενικότερη ιστορική διαδρομή της Λέσβου στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα του 19ου και του 20ού αιώνα. Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στη δημιουργία της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας που εν πολλοίς διατηρούν και σήμερα η πόλη της Μυτιλήνης και τα χωριά του νησιού; Ποια δίκτυα πολιτών διαμόρφωσαν και συγκρότησαν τη λεσβιακή κοινωνία και την οικιστική της δομή από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα; Με επίκεντρο τα δίκτυα των μαστόρων της πέτρας, τις τεχνικές τους και την αντιπροσωπευτική αποτύπωση δυο χαρακτηριστικών οικισμών, μια διεισδυτική όσο και τεκμηριωμένη μελέτη για ό,τι ονομάζουμε «πολιτισμό της πέτρας στη Λέσβο» (Σε επόμενο φύλλο εκτενέστερη παρουσίαση)

 

Φώτης Βασίλογλου

Το τραγούδι της φτερωτής στην κοιλάδα με τους νερόμυλους. Μαλιόντα Μεσοτόπου Λέσβου

Αθήνα 2020, σελ. 256

Τίτλοι κεφαλαίων: Εισαγωγή, Η Μαλλιόντα στην αρχαιότητα, Μαλλιόντα- Οι νερόμυλοι, Έργα στη Μαλλιόντα, Μαλλιόντα - Η ζωή, Η Μαλλιόντα στα «πέτρινα χρόνια», Η εξέλιξη της άλεσης, Πώς χτίστηκε το «όνειρο» της αναπαλαίωσης και λειτουργίας μύλου στη Μαλλιόντα. Πρόλογος: Βασίλης Κουμαρέλας. (Σε επόμενο φύλλο εκτενέστερη παρουσίαση)

 

 

Νέες εκδόσεις - μεταφράσεις

Κάριν Σλότερ

Η καλή κόρη

(Μετάφραση: Στράτος Μυρογιάννης)

Εκδόσεις Gutenberg

Aθήνα 2020, σελ. 639

 

Δύο μασκοφόροι εισβάλλουν στο σπίτι του δικηγόρου Κουίν, που είναι αντιπαθής στην τοπική κοινωνία εξαιτίας της εμμονής του να υπερασπίζεται βιαστές και κάθε είδους εγκληματίες. Η γυναίκα του δολοφονείται μπροστά στα μάτια των δύο κοριτσιών της. Οι δύο μικρές βασανίζονται. Εικοσιοκτώ χρόνια αργότερα, μια δολοφονική επίθεση σε σχολείο ξαναζωντανεύει το τραυματικό παρελθόν της οικογένειας και γίνεται αφορμή να έρθουν στο φως μυστικά που στοίχειωναν την καθημερινότητα των μελών της.

Μέσα από την τρομακτική ιστορία των δύο κοριτσιών, την οποία διηγείται με τρόπο που θυμίζει κινηματογραφική ταινία, η Κάριν Σλότερ (γεν. Τζόρτζια, 1971) μιλά για θέματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η οπλοφορία, ο βιασμός, η λειτουργία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, η θανατική ποινή, αλλά και το πώς καθορίζονται οι ρόλοι σε μιαν οικογένεια. Η μετάφραση στα ελληνικά από τον συμπατριώτη μας λογοτέχνη Στράτο Μυρογιάννη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey