Λεσβιακό Βιβλίο 23-10-21

24/10/2021 - 13:00

Αλέξης Πανσέληνος: Ο κουτσός άγγελος ( Μυθιστόρημα), Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2021, σελ. 482

"Η πλοκή είναι αριστοτεχνική. Δεν περισσεύει ούτε μια λέξη, δεν αφήνεται τίποτα μετέωρο και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη με τον αποκλειστικό τρόπο που ο Πανσέληνος επιφυλάσσει στον αναγνώστη.[...] Σημείο αναφοράς στην παράδοση των σημαντικών επιτευγμάτων στη λογοτεχνία της εποχής μας". Αντώνης Κωτίδης, "Η Καθημερινή".

"Το πιο φιλόδοξο και πιθανότατα το κορυφαίο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς ήρθε όχι αναπάντεχα από έναν συγγραφέα που διαλέγει πάντοτε μεγάλα θέματα και ξέρει να τα αναπτύσσει με λεπταισθησία και βαθύνοια". Δημοσθένης Κούρτοβικ, "Τα Νέα".

Αυτές είναι μερικές από τις κριτικές που γράφτηκαν για το μυθιστόρημα του συμπατριώτη μας βραβευμένου πεζογράφου και δοκιμιογράφου Αλέξη Πανσέληνου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2002 από τις εκδόσεις "Κέδρος" και ξανακυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο".

Δύο λόγια για την υπόθεση: Αθήνα 1943. Ένας ντετέκτιβ, Ελληνοαμερικανός, βρίσκεται εδώ και λίγα χρόνια στην Ελλάδα, κυνηγημένος από τους εχθρούς του. Φυτοζωεί από το επάγγελμά του και ενώ ο πόλεμος διαλύει τις τελευταίες του ελπίδες, κάποιος του αναθέτει την προστασία ενός κοντραμπασίστα της όπερας. Μετέωρος μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, θα συναντήσει πλάσματα φτιαγμένα από τα υλικά του πόνου και της επιβίωσης: μια μοιραία γυναίκα που σαγηνεύει όλους άνδρες της ιστορίας, μια Εβραιοπούλα παντρεμένη μ' έναν μαυραγορίτη, έναν Γερμανό αρχιμουσικό αποφασισμένο ν' ανεβάσει τον "Χρυσό του Ρήνου" στη Λυρική, έναν αλλήθωρο πρώην εκτελωνιστή, μια πόρνη της Τρούμπας, μια μαυροφορεμένη γυναίκα παραδομένη στο ερωτικό αλισβερίσι. Όλοι τους έχουν δαγκώσει το μήλο της αμαρτίας. Όλοι τους μπορούν είτε να σωθούν είτε να χαθούν. Μήπως για να σωθεί η ψυχή ενός τόπου πρέπει να επιζήσουν και η αρετή και ο πειρασμός;

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης (κείμενο), Παναγιώτης Πανταζής (εικονογράφηση): Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Ο σπουδαίος Έλληνες μαθηματικός, Graphic novel, εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2021, σελ. 80

Η πρώτη βιογραφία σε μορφή graphic novel του σπουδαίου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος» με τεκμηριωμένο κείμενο που έγραψε με φροντίδα ο συμπατριώτης μας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και εικονογράφησε πιστά ο Παναγιώτης Πανταζής, γνωστός στο χώρο των comics και της μουσικής ως Pan Pan.

Η ζωή και το έργο του Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή θα συνεπάρει μικρούς και μεγάλους. Ένα ταξίδι στις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του σπουδαίου επιστήμονα: η απόφασή του να σπουδάσει μαθηματικά, η γνωριμία του με τον Αϊνστάιν, η συνεισφορά του στην επιστήμη του αλλά και η αγάπη του για την Ελλάδα, που τον οδηγούσε πάντα πίσω σε αυτή.

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τον Καραθεοδωρή, καθώς είναι ο συγγραφέας μιας μυθιστορηματικής βιογραφίας που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις “Μένανδρος”.

To graphic novel απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών αλλά και σε ενήλικες.

ΔηΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

- ΠΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΒΑΤΟΥΣΑΣ, τεύχος 95 (195)/Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2021

- ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣ, φύλλο 147/Αύγουστος 2021

- ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣ, φύλλο 148/ Σεπτέμβριος 2021

- ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ, τεύχος 281, Απρίλιος - Ιούνιος 2021

(Κυκλοφόρησε από τη Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου η μελέτη του αείμνηστου Μιχάλη Καϊτατζίδη «Σφάλματα αριθμών ελέγχου Μεγάλων Κεφαλών Ερμή». Περιέχει 22 περιπτώσεις σφαλ΄ματων που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στο περιοδικό «Φιλοτελική Λέσβος» και δεν συμπεριλήφθηκαν στην επανέκδοση του βιβλίου του Γιάννη Κούνδουρου «Οι αριθμοί ελέγχου και η κατάταξη των γραμματοσήμων της Μεγάλης Κεφαλής του Ερμή» από τον οίκο Α. Καραμήτσου το 2016. Η μελέτη είναι πλήρως έγχρωμη, δίγλωσση (ελληνικά - αγγλικά) και καταλαμβάνει 52 σελίδες).

(Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έχει αποτελέσει θέμα πολλών γραμματοσήμων. Προπολεμικά έχουν τιμηθεί πρόσωπα και γεγονότα της Επανάστασης μέχρι την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους (Λόρδος Βύρων το 1924, Μεσολόγγι το 1926, Φαβιέρος-Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1927 και Ανεξαρτησία το 1930). Το 1971 κυκλοφόρησαν πέντε σειρές με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων. Έκτοτε, τα ΕΛΤΑ προχώρησαν στην έκδοση αρκετών αυτοτελών σειρών ή μεμονωμένων γραμματοσήμων (ενδεικτικά: Λόρδος Βύρων [άλλες δύο φορές], Παπαφλέσσας, Μεσολόγγι [δεύτερη φορά], Ναυμαχία Ναυαρίνου [δεύτερη φορά], Σουλιώτες, Σκουφάς, Καραϊσκάκης, ακρόπρωρα πλοίων, Κολοκοτρώνης, Ρήγας Φεραίος [δύο φορές], Μακρυγιάννης, Φιλική Εταιρεία κ.ά.).

Όμως, δεν έτυχε μέχρι σήμερα την τιμή της έκδοσης γραμματοσήμου ένα σημαντικό γεγονός, καθοριστικό για την πορεία του απελευθερωτικού αγώνα στη θάλασσα, το οποίο συνέβη τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης. Κι αυτό είναι η πυρπόληση του τούρκικου δικρότου στο λιμάνι της Ερεσού στις 27 Μαΐου 1821.

Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου εγκαίρως είχε με την υπ’ αριθμό 61/21.9.2020 επιστολή της ζητήσει από τα ΕΛΤΑ την έκδοση γραμματοσήμου για την επέτειο αυτή. Το 2021 πλησιάζει στη λήξη του και δεν είναι προγραμματισμένο να εκδοθεί τελικά γραμματόσημο για τη «Ναυμαχία της Ερεσού». Έχει όμως εκδοθεί με πρωτοβουλία της ΦΕΛ ο εικονιζόμενος αναμνηστικός φάκελος, σφραγισμένος από το ταχυδρομικό γραφείο Ερεσού στις 27/5/2021, ακριβώς 200 χρόνια μετά. Όσοι ενδιαφέρονται για τον συλλεκτικό αυτό φάκελο μπορούν να επικοινωνούν με τον Πρόεδρο της ΦΕΛ κ. Μιχάλη Βαΐτη στο 6974417634).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey