Λεσβιακό βιβλίο 22-04-22

23/04/2022 - 13:00

Δύο καλογραμμένα βιβλία της Άσπας Κοπανέλλη - Αβαγιανού 

Μόλις λάβαμε από την πανέμορφη Μυτιλήνη δύο καλογραμμένα βιβλία. Τα υπογράφει η Άσπα Κοπανέλλη- Αβαγιανού. 

Το πρώτο έχει εκδοθεί το 2014 και ο τίτλος του, "Νοσταλγικά", με το θαυμάσιο εξώφυλλο, όπου η συγγραφέας ποδηλάτισα, με έμμεση υπόμνηση ότι η ζωή προχωρεί, τρέχει με το ποδήλατό της σε ένα τοπίο, ονειρικό και αναπλάθει τη μαγεία του νησιού δημιουργώντας υψηλή αισθητική ατμόσφαιρα. Και είναι εμφανές ότι η ρόδα του ποδηλάτου είναι έτοιμη να πατήσει τη λέξη Νοσταλγικά, σαν για να μείνουν ολοζώντανες οι μνήμες για πάντα.  

Η αφιέρωση λιτή: στους γονείς, στον σύντροφο και στα παιδιά της, πρόσωπα με καθοριστικό ρόλο στη ζωή της. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε από την αρχή ότι το περιεχόμενο του βιβλίου αποτελούν κείμενα δημοσιευμένα στον τοπικό τύπο, όπως στην έγκριτη, και θα προσθέταμε, θαυμάσια Εφημερίδα «Δημοκράτης της Μυτιλήνης», καθώς και στη «Λεσβιακή Παροικία», στο «Εμπρός», στα «Πολιτικά», στο περιοδικό «Παλιοχωριανά» και σε πολλά άλλα έντυπα!  

Οι αναμνήσεις της Μυτιληνιάς συγγραφέως, ξεκινούν από τη γειτονιά της, την «Οδό Θεοφράστου», που φέρει το όνομα του Ερέσιου φιλοσόφου Θεόφραστου, διαδόχου του Αριστοτέλη στην περίφημη Περιπατητική Σχολή του!  

Οι τίτλοι χαρακτηριστικοί, αναφέρομαι μερικούς: 

"Το καρναβάλι στη Λαγκάδα", "Γυμνάσιο Θηλέων Μυτιλήνης". "Οι πρώτοι ταξιτζήδες στην πόλη μας", "Χορωδία Μυτιλήνης", "Η Βόλτα στην Προκυμαία", "Η παλιά Χρυσομαλλούσα", "Η Γιορτή της Μητέρας", "Κάποτε στη γειτονιά μου", "Ο Άι Θαράπης ο Τζατζαλιάρης". 

Κείμενα γραμμένα με συναίσθημα και ευαισθησία, μας θυμίζουν ότι η "Λεσβιακή Άνοιξη" περνά το πνευματικό της νήμα από τη μια γενιά στην άλλη, για να μην σβήσει ποτέ και ποτέ να μην σταματήσει να ανθίζει ο λόγος στο νησί της Σαπφούς και του Αλκαίου.  

Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με εικόνες της Λέσβου. Θα θαυμάσουμε: "Το μάζωμα των ελαιών εν Μυτιλήνη", έργο του 1933, απλό, γεμάτο φως και πρωτοτυπία, του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. "Το εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη", το "Γυμνάσιο Θηλέων", την "Παρέλαση της 25 Μαρτίου" του 1953, "Τα πανέμορφα παιδιά της γειτονιάς", να χαμογελούν μπροστά στο φωτογραφικό φακό. Θα ζηλέψουμε την "Εκδρομή στη Κράτηγο και στο Σπήλαιο του Αγίου Θυμιανού, θα αναλογιστούμε το φόβο και το δέος της πρώτης μας επίσκεψης στα μαθητικά μας χρόνια.  

Το δεύτερο βιβλίο, "Τότε που ταξιδεύαμε", γραμμένο επτά χρόνια αργότερα, το 2021, είναι μνήμες από τις χώρες που επισκέφτηκε η συγγραφέας. Με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παραθέτει, θα μπορούσε, άριστα, να είναι ένας θαυμάσιος "ταξιδιωτικός οδηγός". Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις χώρες που περιγράφει: Αίγυπτο, Μαρόκο, Σινά, Καππαδοκία, Τουρκία, Αμερική, Βραζιλία, Τυνησία, Βενετία, Ρωσία. Η συγγραφέας περιγράφει τα μέρη με περισσή ακρίβεια, τα εμπλουτίζει με ωραίες εικόνες και προσφέρει στον μελλοντικό ταξιδιώτη πολύτιμες πληροφορίες και λεπτομερείς αναφορές των μνημείων και αξιοθέατων του κάθε τόπου που είχε την τύχη να επισκεφτεί.  

Ολοκληρώνοντας τις εντυπώσεις μας θα προσθέταμε με βεβαιότητα ότι ο αναγνώστης θα ανακαλύψει πολλά και θαυμαστά στα δύο αυτά βιβλία της Άσπας Κοπανέλλη- Αβαγιανού. 

Αθήνα, Απρίλιος 2022 

Μαρία Κοτοπούλη 

 
 

Ο νέος τόμος των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ 

Εταιρεία Αιολικών Μελετών: ΑΙΟΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, τόμος ΙΘ΄, Μυτιλήνη 2022, σελ. 370 

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 η Εταιρεία Αιολικών Μελετών στο νέο της τόμο δημοσιεύει δύο ιστορικά κείμενα του αείμνηστου Γιώργου Βαλέτα: «Η Ναυμαχία και η πεζομαχία της Ερεσού. Οι Λέσβιοι πολέμησαν στη στεριά» και «Το αδούλωτο επαναστατικό πνεύμα των Λεσβίων». 

Στην υπόλοιπη πολύ ενδιαφέρουσα ύλη του τόμου βρίσκουμε δεκατρείς εργασίες για το νησί μας και τέσσερις για την Λήμνο. Αναλυτικότερα: Μάκης Αξιώτης, Στρατής Αξιώτης :«Κεραμοπλινθοποιεία στη Λέσβο. Οι επισημάνσεις», Στρατής Ι. Αναγνώστου: «Tο θαύμα του νεομάρτυρα της Μυτιλήνης αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου και οι πανδημίες της πανώλης το 1835 και το 1836», Μαρία Π. Βουβούση: « Ένας Λέσβιος ζητάει να διοριστεί δάσκαλος της μουσικής στην Αθήνα το 1836», Ευστράτιος Δουμούζης: «Τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη του Κώδικα της Τενέδου», Στρατής Μισγίρης: «Μιχαήλ Μ. Καραμάνος», Κώστας Πίκουλος: «Θεόδωρος Αλκαίος: Ο Αιγαιοπελαγίτης ηθοποιός και αγωνιστής του 1821», Δημήτρης Σιμιτσής: «Πώς ζούσαν οι ψαράδες, πώς γλεντούσαν το νυχτοκάματο στου «Ντάρα Μπάρα», Αθανάσιος Φραγκούλης: « Μυριβήλη: Βασίλης Αρβανίτης. Μια φιλολογική προσέγγιση», Μιχάλης Ι. Φύλλας: « Η ιδεολογική ταυτότητα των εντύπων της Εκκλησίας την περίοδο του Ελληνικού Εμφυλίου 1944-1949 Η περίπτωση του "Ποιμένος" της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης», Παναγιώτης Ψαριανός: «Η αλήθεια για την Εθνική Αντίσταση στον Παλαιόκηπο της Λέσβου 1941-1944. Η ιστορία των ασυρμάτων», Δημήτρης Μ. Μπούμπας: « Ο Δημήτρης Νικορέτζος της Μυτιλήνης», Πέρθα Καλέμη: « In memoriam: Κώστας Κούμπας (1918-2016), Αντώνης Πίκουλος (1935 -2018)», Γιάννης Δ. Παπάνης: «Μαθήματα εφαρμοσμένης γλωσσολογίας για ...ενηλίκους». 

Για την Λήμνο διαβάζουμε: Κωνσταντίνος Γ. Κατσένης: «Λήμνος 1850 -1898. Ιστορίες διπλωματών και ανθρώπων, τόπου πραγματικότητες», Αγάπιος Οικονομίδης: «Η Λήμνος σε άρθρα της Εγκυκλοπαίδειας Britannica του 1911», Θεόδωρος Μπελίτσος: «Ηλίας Ηλιού. Τα χρόνια του μεσοπολέμου», Χαριτίνη Φωτοπούλου: «Ομηρική Αρχαιολογία της Λήμνου». 

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο κοσμούν εικαστικά της Καίτης Μεσσηνέζης. 

 
 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey