
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στρατής Πασχάλης
(ανθολόγηση, μετάφραση, επιμέλεια)
Του έρωτα και της αγάπης. Ποιήματα από τη Σαπφώ μέχρι τον Ρεμπώ
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Αθήνα 2020, σελ. 160

Ο συμπατριώτης μας βραβευμένος ποιητής και μεταφραστής στο παρόν ιδιαίτερα καλαίσθητο βιβλίο του επιλέγει και μεταφράζει ποιήματα για τον έρωτα και την αγάπη από την αρχαϊκή εποχή μέχρι τους καιρούς μας, από τη Σαπφώ μέχρι τον Ρεμπώ, από διάσημους και άσημους ποιητές.
Πιο συγκεκριμένα ανθολογούνται οι παρακάτω ποιητές: Αλκαίος, Σαπφώ, Αρχίλοχος, Οράτιος, Οβίδιος, Άγνωστος Λατίνος, Κασσιανή, Συμεών ο μυστικός, Τζελαλεντίν Ρουμί, Dante, Guillaume de Machaut, Pierre de Ronsard, William Shakespeare, Γεώργιος Χορτάτσης, Tristan l'Hermite, George Gordon Byron, John Keats, Ανδρέας Κάλβος, Heinrich Heine, Διονύσιος Σολωμός, Αλέξανδρος Πούσκιν, Victor Hugo, Gerard de Nerval, Leconte de Lisle, Maurice Bouchor, Κονσταντίν Μπαλμόν, Jean Lahor, Paul Verlaine, Stephane Mallarme, Arthur Rimbaud, Κ. Π. Καβάφης, Ephraim Mikhae, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Μαρίνα Τσβετάγιεβα, Σεργκέι Γεσένιν, Κ. Γ. Καρυωτάκης, Μαρία Πολυδούρη, Γιώργος Σαραντάρης.
Στον πρόλογό του ο ανθολόγος ανάμεσα στα άλλα σημειώνει: «Ο έρωτας στην πιο πλατιά του μορφή. Η αγάπη στην πιο βαθιά εκδοχή της. Έρωτας άντρα και γυναίκας, έρωτας της φιλίας, αγάπη για τον άλλον, αγάπη για το άλλο μας μισό. Πόθοι, απολαύσεις, ηδονές και μετά το τίμημα οδυνηρό μα ευλογημένο. Δέσιμο, δόσιμο, μοίρασμα, και μετά το ματωμένο ρήγμα της απώλειας. Όλα ταγμένα στο πλευρό του αγαθού. Όλα βγαλμένα απ' την αίσθηση του καημού και της χαρμολύπης. Κι άλλα ποιήματα, για τους μύθους του έρωτα και τις μαγικές στιγμές του θρύλου και της φαντασίας. Εκεί όπου οι θεοί ποθούνε τους θνητούς, κι οι τραγικοί ήρωες πληρώνουνε για μοιραία πάθη. Αλλά και στίχοι για τον Έρωτα του Θεού και των Μουσών. Περιέλαβα ποιήματα που είχα μεταφράσει κατά καιρούς και άλλα που τα μετέφρασα ειδικά για την έκδοση αυτή».
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Γιάννης Π. Τσίκνας
Κοινότητα Σιγρίου. Δημογεροντία Σιγρίου
Σίγρι 2020, σελ. 32
Σπύρος Αρβανιτέλλης
Τα δέντρα της υπομονής
(ποιήματα)
Μυτιλήνη 2020, σελ. 48
Δημήτριος Ι. Χατζηλίας
Χώροι λατρείας του Σκαλοχωρίου Λέσβου. Παρεκλήσια - εξωκλήσια - προσκυνητάρια
Μυτιλήνη 2020, σελ. 128
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης
Ημερολόγιον 2020. 1913-1914: Τα πρώτα βήματα της ελευθερίας στη Λέσβο μέσα από της συλλογές της Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης. Μέρος Β’
(Κείμενα, Έρευνα, Επιμέλεια: Μαρία Γρηγορά, Φανή Μαρωνίτου)
σελ. 35
Κώστας Μίσσιος
Οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις των ομάδων του νησιού μας και των απέναντι ακτών, εν ονόματι της ελληνοτουρκικής «φιλίας» (1939-1954)
Μυτιλήνη 2020
Νάντια Λιαρέλλη
Η κόκκινη κότα και ο Προκόπης ο τεμπέλης
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2020, σελ. 168
ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ
Παναγιώτης Σκορδάς
Συναντήσεις. Συζητήσεις και συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους
(Πρόλογος: Ανθούλα Δανιήλ, Λάκης Παπαστάθης)
Εκδόσεις Μύθος