ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

08/02/2019 - 15:20 Ενημερώθηκε 08/02/2019 - 15:27

Μιχάλης Μερακλής, Δημήτρης Παυλόπουλος, Δημήτρης Αναγνωστής, Μαγδαληνή Αναγνωστή

Λαϊκές γιορτές χθες, σήμερα στο Αιγαίο. Το πανηγύρι του Ταύρου και η Αγία Παρασκευή Λέσβου

Έκδοση Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Αθήνα 2018, σελ. 158

 

«Τούτο το βιβλίο πραγματεύεται τις λαϊκές γιορτές του τόπου μας, με έμφαση στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά όπου άλλωστε …ευδοκιμούν ιδιαίτερα, την προέλευσή τους και την πορεία τους στον χώρο και τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής τους, χθες και σήμερα. Για τη συγγραφή του συνεργαστήκαμε: ένας λαογράφος, ένας ιστορικός τέχνης, ένας ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και μία αρχιτέκτων. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα, ο καθένας απ’ την άλλη πλευρά του, ώστε να ερμηνευτούν οι παρατηρήσεις και να τεκμηριωθούν τα συμπεράσματα με μέθοδο και τρόπο απλό και κατανοητό ευρέως, απευθυνόμενοι πρώτιστα στον Άνθρωπο του Αρχιπελάγους. Καταπιάνεται το βιβλίο με τη σημασία της μεγάλης αυτής κληρονομιάς των λαϊκών γιορτών, και τον τρόπο που επηρεάζουν την κοινωνική ζωή των κατοίκων, την ψυχοσωματική τους υπόσταση και την ψυχολογική τους εξέλιξη. Εξετάζει ακόμη πώς οι λαϊκές γιορτές επέδρασαν στις τέχνες, και ενέπνευσαν καλλιτέχνες, λαϊκούς και μη, π.χ. οι: Νικηφόρος Λύτρας και Θεόφιλος, να δημιουργήσουν εξαίρετα εικαστικά έργα, αλλά και λογοτέχνες όπως ο Στράτης Μυριβήλης ή ο Κώστας Μάκιστος εξέχουσες μορφές της Λεσβιακής Άνοιξης. Απαντάει επίσης σ’ ένα καίριο σχετικό ερώτημα που βάζει η εποχή μας: κατά πόσον τέτοιες γιορτές στις μέρες μας τελούνται πράγματι αυθόρμητα και συμμετοχικά ή έχουν μεταλλαχτεί σε ένα είδος αποκλειστικά φολκλοριστικού-τουριστικού θεάματος, με κυρίως οικονομικά κίνητρα. Τέλος εξετάζεται διεξοδικότερα ένα συγκεκριμένο πανηγύρι, “διάσημο” σ’ όλη την Ελλάδα, όμως τόσο άγνωστο στην πραγματικότητα: το τετραήμερο πανηγύρι του Ταύρου της Αγίας Παρασκευής Λέσβου…». Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο της συγγραφικής ομάδας στο νέο και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για τις «Λαϊκές γιορτές χθες, σήμερα στο Αιγαίο και το πανηγύρι του Ταύρου» που εξέδωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στον τόμο συνεργάζονται οι: Μιχάλης Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας, «Ο φολκλορισμός», Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, «Εικόνες πανηγυριών στη Νεοελληνική Τέχνη», Δημήτρης Αναγνωστής, Δρ. Ψυχιατρικής-Ψυχανάλυσης, «Λαϊκές γιορτές και δημιουργικότητα (Το λαϊκό πανηγύρι, Σχέσεις ατομικής και συλλογικής δημιουργικότητας), Μαγδαληνή Αναγνωστή, αρχιτέκτων, «Το πανηγύρι του Ταύρου και η Αγία Παρασκευή Λέσβου. Αρχαία και Νέα Μυθολογία και πρακτική».

Ειδικότερα η τελευταία μελέτη χωρίζεται στα παρακάτω κεφάλαια: Η Αγία Παρασκευή και το πανηγύρι της, Ο Θρύλος, Τι ήταν το Μέγα Ισνάφι, Τα δρώμενα, Το πανηγύρι του Ταύρου χθες και σήμερα, Πότε αρχίζει το πανηγύρι;, Πίσω στον χρόνο, Πόσο πίσω δικαιούμαστε να πάμε;, Πόσο πίσω πρέπει να πάμε;, Απόλλων και Διόνυσος, Η λατρεία του Διόνυσου και του Απόλλωνα, Πού απομακρύνονται και πού πλησιάζουν ο Απόλλων και ο Διόνυσος, Τα χριστιανικά χρόνια και η Αγία Παρασκευή, Παρεξηγήσεις και διευκρινήσεις, Επιστροφή στο σήμερα, Ακόμη δύο-τρεις σημαντικές λεπτομέρειες, Ο θρύλος του Μακρή, Επίλογος.

 

 

Νέες εκδόσεις

 

Δημήτριος Μ. Μπούμπας

Η Σκαμιά των Σπυρίδωνα Αναγνώστου και Στράτη Μυριβήλη

Ιστορικές, εκπαιδευτικές και λογοτεχνικές αναφορές

Έκδοση Συλλόγου Σκαμιωτών Λέσβου «Παναγιά η Γοργόνα»

Αθήνα 2018, σελ. 165

 

Ευστράτιος Παρασκευαΐδης

Σταύρος Παρασκευαΐδης (1895-1978). Φιλόλογος

Μυτιλήνη 2018, σελ. 77

 

Δήμητρα Πασπαλά

Ψίθυροι στο κύμα

(μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Αγγελάκη

Αθήνα 2018, σελ. 280

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey