Λεσβιακό βιβλίο 14-05-22

15/05/2022 - 13:00

Στράτος Μαρκίδης: Η ευτυχία της ανυπαρξίας (μυθιστόρημα), Εκδόσεις Κάκτος, Αθήνα 2022, σελ 322 

Με καταγωγή από το νησί μας ο γνωστός σκηνοθέτης Στράτος Μαρκίδης κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις «Κάκτος» το πρώτο του βιβλίο. Πριν αναφερθούμε στην υπόθεση του μυθιστορήματος αξίζει να δούμε λίγο τη σπουδαία του καριέρα στην τηλεοπτική σκηνοθεσία: Τελείωσε το Τμήμα Σκηνοθεσίας της Σχολής Σταυράκου και από το πρώτο έτος δούλεψε σε πολλές ελληνικές ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. 

Στην τηλεόραση ως παραγωγός συνεργάστηκε με το MEGA και γύρισε τη σειρά «Άφρικα» στην Κένυα, και στον ΑΝΤ1 ως παραγωγός και σκηνοθέτης τη σειρά το «Μονοπάτι της αγάπης», που γυρίστηκε στο Λονδίνο και στις Σπέτσες. Στην Καζαμπλάνκα, στο Μαρακές και στη Μάλτα γύρισε τη σειρά «Τρικυμία». Ξανά επιστρέφει στην Αφρική, στη Σαβάνα της Κένυας και στη Μομπάσα, και γυρίζει τη σειρά «Μαύρος Ωκεανός». Στον ΑΝΤ1 επίσης την ιατρική σειρά «Φιλί ζωής». Για τον ALPHA τη σειρά «Αρχιπέλαγος» στη Λέσβο. Στην Κρήτη γυρίζει για τον ΑΝΤ1 τη σειρά «Της αγάπης μαχαιριά». Το 2008 ως παραγωγός και σκηνοθέτης στον ALPHA γυρίζει τη σειρά «Για την καρδιά ενός αγγέλου». Και στην Τυνησία τη σειρά «Εξαφάνιση». Έχει γράψει δύο κινηματογραφικά σενάρια και σκηνοθέτησε τα remake τριών ταινιών των Τσιφόρου-Βασιλειάδη, τη δραματική ταινία «Το ξέσπασμα του φεγγαριού» και άλλες ταινίες. Έχει σκηνοθετήσει και το ντοκιμαντέρ «Σαπφώ και άλλοι Λέσβιοι ποιητές». 

Βασικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Άλεξ, ένας επιτυχημένος Έλληνας που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη θα παρακολουθήσει την πορεία της οικογένειάς του, της γυναίκας και των παιδιών του, μετά τον θάνατό του. Θα επιστρέψει στο νησί όπου γεννήθηκε, στη Λέσβο, και εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αλήθειες της ζωής του και τον πρώτο του έρωτα. 

Ένας γοητευτικός δικηγόρος, μια όμορφη Αμερικανίδα, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, ένας δολοφόνος… Μια δίκη, μια βίαιη απαγωγή, ένας ερευνητής γιατρός, μια ανίατη ασθένεια, ένας δαιμόνιος ντετέκτιβ, μια όμορφη καλόγρια και ένα χωριατοκόριτσο που αφήνεται στον έρωτα συνθέτουν το παζλ της ιστορίας. Καταλύτης η αληθινή αγάπη που θα κάνει το θαύμα της. 

Το βιβλίο σχεδιάζεται να γυριστεί και ταινία για τον κινηματογράφο. 
 

Δημήτρης Μπούμπας: Η πανδημία covid 19 υπό το βλέμμα και τη σκέψη μαθητών - μαθητριών Δημοτικών Σχολείων της Λέσβου, Μυτιλήνη 2022, σελ. 53 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη έρευνα πραγματοποίησε ο Δημήτρης Μπούμπας, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου δασκάλων σε Λέσβο και Λήμνο. Ετοίμασε ένα ερωτηματολόγιο για την πανδημία Covid 19 με 16 ερωτήματα κλειστού τύπου, το οποίο μοίρασε σε 238 μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Γ΄ και Δ’ σε δεκαεπτά Δημοτικά σχολείων του νησιού μας. Συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τις απαντήσεις, κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα και όλα μαζί τα παρουσιάζει στην παρούσα έκδοση, η οποία προλογίζεται από την Δήμητρα Αλεξανδρή, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του Δήμου Μυτιλήνης. 

Να κάποια από τα ερωτήματα της έρευνας: Έχετε αρρωστήσει από την πανδημία, Αρρώστησε κάποιος από την οικογένειά σας, Φοβηθήκατε γενικά την πανδημία Covid 19, Σας φόβισε ο πιθανός θάνατος κάποιου από τους γονείς σας, Σας φόβισε πιο πολύ ο πιθανός θάνατος των παππούδων σας, Ανησυχείτε μήπως αρρωστήσουν οι δάσκαλοι -ες σας, Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παίξατε πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια, Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, Είναι αλήθεια αυτά που υποστηρίζουν κάποιοι ότι με το εμβόλιο μας περνάνε στο σώμα μας ένα μικροτσίπ για να μας ελέγχουν, Μήπως με το εμβόλιο βάζουν στο σώμα μας κακά πνεύματα, κά 

Αξίζει να δούμε την ανάλυση του Δημήτρη Μπούμπα στα δύο τελευταία ερωτήματα: Απ΄ τις απαντήσεις των παιδιών μάθαμε ότι δυστυχώς ένας αριθμός, όχι και αμελητέος, επηρεάζεται από φήμες και απόψεις για την τοποθέτηση υποδόριου μικροτσίπ, μέσω του εμβολιασμού οι οποίες δεν υποστηρίζονται επιστημονικά, αλλά στο παρασκήνιο, και προκαλούν, στρεβλώσεις και αρνήσεις. Στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να απεγκλωβιστούν οι μαθητές από την αστήρικτη παραπληροφόρηση που κυοφορείται κυρίως στον οικογενειακό τους χώρο. Στην ερώτηση η οποία σχετίζεται με τις θρησκευτικές δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις φαίνεται πως καθιστούν κάποιους επιφυλακτικούς απέναντι στον εμβολιασμό. Ευτυχώς που τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια σε αρκετά υψηλά ποσοστά απορρίπτουν τις προλεγόμενες εικασίες. Είναι όμως ενδιαφέρον και άξιο φροντίδας το γεγονός ότι έστω και νένα μικρό ποσοστό πιστεύει σε τέτοιες απόψεις».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey