Λεσβιακό βιβλίο 04-09-21

05/09/2021 - 18:00

Παρουσιάστηκαν οι «Λεσβογραφίες του Αγώνα»

Την Πέμπτη, 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο της 1ης Έκθεσης Βιβλίου που διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης στο πλάι του Δημοτικού Θεάτρου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο των Λεσβιακών εκδόσεων «Μύθος» «Λεσβογραφίες του Αγώνα. Λογοτεχνικές & ιστορικές προσεγγίσεις στην παρουσία της Λέσβου στην Επανάσταση του 1821» (Ιδέα, Συντονισμός, Επιμέλεια έκδοσης, Εισαγωγικό κείμενο, Σύνταξη Βιβλιογραφίας: Παναγιώτης Σκορδάς).

Είκοσι συγγραφείς, καταξιωμένοι και γνωστοί αλλά και νέοι-πρωτοεμφανιζόμενοι με διακρίσεις σε πανελλήνιους σχολικούς διαγωνισμούς, εμπνεόμενοι από ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα που σχετίζονται με το νησί μας και με την απαραίτητη μυθοπλαστική επεξεργασία καταθέτουν πρωτότυπα λογοτεχνικά κείμενα, άλλοι αναδεικνύουν ιστορικές μορφές και άλλοι τον απόηχο των γεγονότων της έναρξης της Επανάστασης του 1821 στη Λέσβο.

Εισαγωγικά δημοσιεύεται εκτενέστατο ιστορικό κείμενο του Γιάννη Κωνσταντέλλη, ο οπoίος περιδιαβαίνει τους «Δρόμους της Επανάστασης» από το 1453 μ.Χ έως το 1912 μ.Χ..

Επιλογικά ο Παναγιώτης Σκορδάς δημοσιεύει μια κατατοπιστική βιβλιογραφία για τη Λέσβο και την Ελληνική Επανάσταση.

Τα κείμενα πλαισιώνονται και συμπληρώνονται με πλουσιότατο αρχειακό, εικαστικό και εικονογραφικό υλικό, τυπωμένο σε τετραχρωμία

Για το βιβλίο μίλησαν ο επιμελητής και συγγραφέας Παναγιώτης Σκορδάς και οι συγγραφείς που ήταν παρόντες: Μάκης Αξιώτης, Ειρήνη Βεκρή, Στρατής Γιαννίκος, Συμώνη Κατραμάδου, Αναστασία Κατσούρη, Κώστας Πολυπαθέλλης Τζάνος Στεφανέλλης και από τις εκδόσεις «Μύθος» ο Άγγελος Μουζάλας.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν η Βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα, ο Πρόεδρος της ΟΛΣΑ Νεκτάριος Βακάλης, η Δημοτική Σύμβουλος Νίκη Τσιριγώτη, ο τ. Βουλευτής Δημήτρης Βουνάτσος και πολύς κόσμος.

Οι εκδόσεις «Μύθος» και ο επιμελητής του τόμου αφιέρωσαν την παρουσίαση στη μνήμη του εκλεκτού φίλου και συνεργάτη Άρη Κυριαζή.

  

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-   Ασημάκης Βασιλείου Βούρος: Ασώματος των ορεινών ελαιώνων (φωτογραφικό λεύκωμα) Μυτιλήνη 2021, σελ. 165

-   Δημήτριος Ι. Χατζηλίας: Το πολύκροτο Μοναστηριακό  Ζήτημα  Μηθύμνης (1866 - 1888). Ιστορική διερεύνηση και οικονομική προσέγγιση, Μυτιλήνη 2021, σελ. 317

-   Αντώνης Δουκέλλης: Ο πλούτος του κόλπου Καλλονής Λέσβου, Εκδόσεις Άπαρσις, Αθήνα 2021, σελ. 300

-   Μαρία Μανώλα, Ιωάννης Παπάνης: Ανθολόγιο της Λογοτεχνικής Λέσβου του 20ου αιώνα. Προτάσεις εκπαιδευτικής πρακτικής, Εκδόσεις Τσότρας, Αθήνα 2020, σελ. 162

-   Σοφοκλής: Ιχνευταί, Ελεύθερη έμμετρη μετάφραση: Εμμανουήλ Δαυίδ, Εισαγωγή - επιμέλεια - σχόλια: Σταύρος Τσιτσιρίδης, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 2021, σελ. 81

(Το πρόγραμμα της παράστασης που ανέβηκε στο πλαίσιο  του ΦεστιβάλΑθηνών Επιδαύρου με ολόκληρο το κείμενο στην έμμετρη μετάφραση του Μυτιληνιού Εμμανουήλ Δαυίδ (1933))

-   Νίκη Γκίζη: Μόρια. Παμμήτωρ γη (Ιστορικό μυθιστόρημα), Εκδόσεις Γκοβόστη, Αθήνα 2021, σελ. 247

(Στο ιστορικό μυθιστόρημα Μόρια, Παμμήτωρ γη, ο αναγνώστης θα αφήσει την καρδιά του να ανακαλύψει την αλήθεια και το ψέμα του καιρού. Μέσα από γεγονότα άλλοτε αστεία και άλλοτε δραματικά, θα γνωρίσει παραμυθάδες και γνωστικούς με άποψη και θέση ζωής, θα αγκαλιάσει καλά κρυμμένα συναισθήματα, λόγια που ανασταίνουν και πληγώνουν, θα γευτεί μυρωδιές και αρώματα της Μεσογείου και της Ανατολής. Στα 2.500 χρόνια ιστορίας της Λέσβου, θα γνωρίσει τη δημιουργία και τον πολιτισμό, θα γευτεί τις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις, θα θυμηθεί όλες εκείνες τις στιγμές που λοιδορήθηκε και πάσχισε να βρει δικαίωση, θα μοιραστεί ζωές και χαρές που ταξιδεύουν με καραβάκια χάρτινα σε πλάνητες που φτιάχνει, ψάχνοντας την απάντηση στο ερώτημαː «Τελικά, τι είναι πιο δύσκολο, να μισήσεις ή να εμπιστευθείς;» Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

-   Ειρήνη Βεκρή; Η αμεριμνησία των μελτεμιών της Μόριας, (μυθιστόρημα), Εκδόσεις Αστάρτη, Αθήνα 2021, σελ 156

(Δεν είχε όνομα εκείνο το αεροπλάνο του γυρισμού μου. Κοίταξα κι απ' τις δυο πλευρές του, όσο επέτρεπαν τα μέτρα ασφαλείας. Δεν τα βαφτίζουν τα πιο πολλά αεροπλάνα πια. Για να αποφεύγουν τη βαβούρα μάλλον. Χάθηκε όμως έτσι μέρος του τελετουργικού της σημαντικής για μένα απόφασης και πράξης, γιατί πολύ θα ήθελα να θυμάμαι και να διηγούμαι, πως η δική μου οριστική επιστροφή στη Μόρια έγινε με το αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης και λεγόταν ας πούμε κάτι σαν «Νόστιμον Ήμαρ»η «Μούσα Ουρανία», «Πρωί του Μάη» η απλά «Γυρισμός» Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 -   Βόρεια/Βορειοανατολικά. Κείμενα παραμεθορίου. Λογοτεχνία και Ιστορία, τεύχος 6/ Ιούνης 2021, Μυτιλήνη, σελ. 194

Με θέμα τις σχέσεις της “Λογοτεχνίας με την Ιστορία” κυκλοφορεί  το 6ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού  «Βόρεια/Βορειοανατολικά», που εκδίδει στο νησί μας η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ένατη Διάσταση».  Την επιμέλεια έχουν οι:  Ζ. Δ. Αϊναλής, Χρήστος Μαρτίνης, Γιάννης Παττακός. Να μερικοί τίτλοι από τις μελέτες του τεύχους: Γιώργος Γέργος:  Καλώς εχόντων των τραυμάτων. Μικρό ανθολόγιο γερμανικού πολιτικού τραγουδιού των δεκαετιών 1960-1980, Αριστείδης Καλάργαλης / Τρία αθησαύριστα ποιήματα του Μίλτου Κουντουρά, Πάνος Κρητικός / Η Ιστορία και η «Ιστορία» μέσα από τα Ελληνικά Κόμικς: Η πολιτισμική αντανάκλαση του ελληνικού παρελθόντος στα κόμικς, 1950-2020

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey