FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Πίτερ Ντιαμάντης, εμπνευστής και συνιδρυτής του Singularity University
Ένας Λέσβιος διαπρέπει και μας κάνει περήφανους!
«Η αποστολή του Singularity University είναι να επιμορφώσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και στελέχη επιχειρήσεων σχετικά με τις εκθετικές τεχνολογίες, και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να λύσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη και να δημιουργήσουν έναν κόσμο αφθονίας», λέει ο Πίτερ Ντιαμάντης.

Τον προσεχή Νοέμβριο, ένας σημαντικός διεθνής θεσμός στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, το Singularity University, θα δώσει για πρώτη φορά το «παρών» στην Αθήνα. Το Singularity Summit Greece, που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 19-20 Νοεμβρίου, θα παρουσιάσει στο κοινό που θα το παρακολουθήσει μία επισκόπηση των τεχνολογιών που θα κυριαρχήσουν στην οικονομία του αύριο: το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, την τεχνητή νοημοσύνη, τη βιοτεχνολογία κ.ο.κ.

Ο εμπνευστής και συνιδρυτής του Singularity University είναι ο Πίτερ Ντιαμάντης. Ενας Λέσβιος στην καταγωγή, Αμερικανός δεύτερης γενιάς, που διαπρέπει στην Αμερική και από ότι φαίνεται δεν ξεχνά τον τόπο της καταγωγής του. Ο φανατικά αισιόδοξος, αναγεννησιακά πολυπράγμων συγγραφέας, επιστήμονας και επιχειρηματίας μίλησε στην «Κ» της περασμένης Κυριακής (μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας στους Αλέξη Παπαχελά και Γιαννη Παλαιολόγο) για τις εκθετικές τεχνολογίες και πώς θα αλλάξουν τον κόσμο, για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα δημιουργήσουν. Αφηγήθηκε επίσης την οικογενειακή του ιστορία, που έχει αναφορά στο νησί μας και το χωριό της καταγωγής, τα Μιστεγνά και πώς τον προίκισε με την ακόρεστη φιλοδοξία που τον έχει ωθήσει να κοιτάζει τα αστέρια, όχι απλά ρεμβάζοντας, αλλά αναζητώντας τον τρόπο για να φτάσει εκεί. Η συζήτηση μαζί του και τα όσα αποτυπώνονται στη συνέντευξη του στην «Κ» αξίζει να τα αναζητήσει κανείς, γιατί ο διακεκριμένος συμπατριώτης μας ανοίγει νέους δρόμους για να ατενίσουμε το μέλλον στον κόσμο. Από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση των δυο δημοσιογράφων με τον Π. Ντιαμάντη, θα περιοριστούμε να αναδημοσιεύσουμε την αναφορά του στη γενέτειρα του και την οικογενειακή του ιστορία, που φαίνεται να αποτελεί μπούσουλα στο δρόμο που ο ίδιος πορεύεται και διαπρέπει, κάνοντας μας και εμάς περήφανους! Να τι είπε συνομιλώντας στην «Κ»:

Από τη Λέσβο στο Διάστημα, σε δύο γενιές

«Ο Ντιαμάντης μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη σε συνθήκες αστικής άνεσης, ως Αμερικανός δεύτερης γενιάς. Οι καταβολές του πατέρα του ήταν πολύ λιγότερο ευοίωνες. «Μεγάλωσα σε μία πολύ δεμένη οικογένεια και γνώριζα από πολύ μικρός την ιστορία του πατέρα μου: την ταπεινή του ανατροφή στα Μιστεγνά της Λέσβου, το ταξίδι του στην Αθήνα για να δώσει εξετάσεις για την Ιατρική - ο δικός του πατέρας, που ήταν πολύ αυστηρός, του είχε πει να μην γυρίσει πίσω αν δεν περάσει, και εκείνος το είχε πάρει σοβαρά... Όλοι οι συγγενείς του και οι συνομήλικοί του έγιναν παπάδες ή δάσκαλοι, έμειναν στο νησί, αλλά ο πατέρας μου είχε ένα μεγαλύτερο όραμα. Στην Αθήνα γνώρισε τη μητέρα μου, και μέσα σε δύο μέρες αρραβωνιάστηκαν. Η μητέρα μου ζούσε στις ΗΠΑ από δέκα ετών, και μετά από δύο χρόνια την ακολούθησε στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας μου δεν μιλούσε λέξη αγγλικά, και χρειάστηκε έξι χρόνια για να πάρει άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, αλλά τα κατάφερε, και έγινε ένας πολύ πετυχημένος γυναικολόγος. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, πολύ ηθικός, που μου δίδαξε τις βασικές αρχές που καθοδηγούν τη ζωή μου ακόμα και σήμερα. Και βλέπω το δικό του ταξίδι, από το μικρό χωριό στη Λέσβο έως το επιτυχημένο ιατρείο στη Νέα Υόρκη, ως αντίστοιχο με τη δική μου φιλοδοξία να φτάσω στο φεγγάρι ή στον Άρη».

 

Λεζάντα: «Η αποστολή του Singularity University είναι να επιμορφώσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και στελέχη επιχειρήσεων σχετικά με τις εκθετικές τεχνολογίες, και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να λύσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη και να δημιουργήσουν έναν κόσμο αφθονίας», λέει ο Πίτερ Ντιαμάντης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 17:37
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top