10 πίνακες στην Πινακοθήκη του Αναγνωστηρίου

Δωρεά στο Αναγνωστήριο Αγιάσου από την Βάνα Κανιμά – Γέρου

29/11/2021 - 09:45

Μία ακόμη σημαντική δωρεά στο Αναγνωστήριο Αγιάσου έκανε η  παλιά ερασιτέχνης ηθοποιός, ζωγράφος με καταγωγή από Αγιάσο Βάνα Κανιμά – Γέρου. Αυτή τη φορά δώρισε δέκα πίνακες ζωγραφικής για να εκτίθενται στην Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων, στο  όροφο του Λαογραφικού  Μουσείου του Αναγνωστηρίου. Οι πίνακες αυτοί, ακουαρέλες και ελαιογραφίες, τοπιογραφίες και προσωπογραφίες καθώς και νεκρές φύσεις έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Πινακοθήκη του Αναγνωστηρίου. 

Η Βάνα Γέρου (Κανιμά) γεννήθηκε στην Αγιάσο Λέσβου. Γονείς της ήταν η Διαμάντη Κανιμά, το γένος Καναρέλλη, και ο μετέπειτα ιερέας παπα-Χριστόφορος Κανιμάς. Σύζυγός της ο αγιασώτης παιδαγωγός Θεόφραστος Γέρου.

Η πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο χώρο της ζωγραφικής ήρθε το 1984, στην γκαλερί «Ώρα», ύστερα από πολλά χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη αυτή.

Ένας από τους πίνακες της Συλλογής

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, στη συλλογή Γιώργου Πετρή (Σίμου), που έχει δωριθεί στο Δήμο Μυτιλήνης, στην Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, στη Συλλογή του Γιάννη Γιαννέλλη στο Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης και αλλού.

Ασχολήθηκε κυρίως με την ακουαρέλα και την ελαιογραφία. Επίσης, μαθήτευσε για τρία χρόνια στο εργαστήρι αγιογραφίας του αγιογράφου Καλαμπόκη (βλ. σχετική έκθεση). Επιδόθηκε και σε χειροτεχνικές κατασκευές (βλ. σχετική έκθεση).

Με τη ζωγραφική της και τις εκθέσεις έργων της ασχολήθηκαν επανειλημμένα τεχνοκρίτες όπως ο Γιώργος Πετρής (Γιώργος Σίμος), η Βερονίκη Δαλακούρα, ο Νέστορας Μάτσας, καθώς και πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης κ.λπ., σε πολλά δημοσιεύματα.

Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στη Μυτιλήνη και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Η Βάνα Γέρου έπαιξε στο ερασιτεχνικό θέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και διακρίθηκε  στο θεατρικό έργο του πατέρα της Χριστόφα Κανιμά «Τι να τα κάνω τα καλά».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγνωστηρίου ευχαριστούν θερμότατα τη Βάνα Κανιμά – Γέρου και τον ανιψιό της Φαίδωνα Χατζηδημητρίου για τη δωρεά αυτή που κοσμεί του χώρους της Πινακοθήκης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey