Η νησιωτικότητα συναντά τον πολιτισμό μέσω των εκδηλώσεων της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου Α.Ε. (ΕΤΑΛ Α.Ε.) και του Δικτύου «Νήσων Περίπλους»

Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης

07/04/2015 - 16:11

Ένα πλαίσιο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Λέσβο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ερχόμενου Μαΐου και θα μετατρέψουν τη Μυτιλήνη σε ένα κέντρο εικαστικής δημιουργίας, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι προσβάσιμα σε ντόπιους και επισκέπτες του νησιού όλο το καλοκαίρι, παρουσίασαν την περασμένη Κυριακή οι διοργανωτές.

Ένα πλαίσιο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Λέσβο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ερχόμενου Μαΐου και θα μετατρέψουν τη Μυτιλήνη σε ένα κέντρο εικαστικής δημιουργίας, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι προσβάσιμα σε ντόπιους και επισκέπτες του νησιού όλο το καλοκαίρι, παρουσίασαν την περασμένη Κυριακή οι διοργανωτές.

Εκπρόσωποι της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου Α.Ε. (ΕΤΑΛ Α.Ε.) και του Δικτύου «Νήσων Περίπλους» στο οποίο συμμετέχουν 11 τοπικές αναπτυξιακές εταιρείες από τις νησιωτικές περιοχές όλης της χώρας.

Μαζί τους και δύο πολύ σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού, ο εικαστικός καλλιτέχνης και συγγραφέας, Γιάννης Ζιώγας, που διδάσκει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, και ο σκιτσογράφος Αντώνης Νικολόπουλος γνωστός και ως «SOLOUP», Διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά και ο Δημήτρης Καλαντζάκης, ζωγράφος και καλλιτεχνικός επιμελητής των εικαστικών εκθέσεων.

«Μοχλός ανάπτυξης»
Στην προστιθέμενη αξία που μπορεί να παράξει ο πολιτισμός αναφέρθηκε καλωσορίζοντας τους καλεσμένους ο πρόεδρος της ΕΤΑΛ Α.Ε Παναγιώτης Χατζηβασιλείου.

Ενώ ο γενικός διευθυντής της ίδιας εταιρείας, Αναστάσιος Περιμένης, σημείωσε πως ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης ενός τόπου μπορεί να μετατρέψει την πόλη της Μυτιλήνης και όπου αλλού διαδραματισθεί το πρόγραμμα σε «εικαστικό προορισμό».
«Η Μυτιλήνη» σημείωσε ο κ. Περιμένης, «μετά τη δράση θα είναι μια κοιτίδα νησιωτικής πολιτισμικής δημιουργίας».

Ο κ. Γιάννης Ζιώγας που θα είναι υπεύθυνος του «Εργαστηρίου καλλιτεχνικής δημιουργίας-MasterClass ζωγραφικής με θέμα «Νησιωτικότητα Μια Σπουδή σε ένα τοπίο» που θα πραγματοποιηθεί από 22 μέχρι 24 Μαΐου ανακοίνωσε ότι χώρος δράσης του θα είναι το κάστρο και ο περιβάλλων χώρος του μνημείου.

Όπως είπε «το μνημείο και οι χώροι που το περιβάλλουν μετά την πρώτη αναγνώριση τους από τους 11 συμμετέχοντες στο εργαστήριο από όλη τη νησιωτική Ελλάδα θα μετασχηματισθούν σε ένα ανοικτό εργαστήριο ζωγραφικής δημιουργίας.

Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν 11 “βιωματικούς χάρτες” μήκους 10 μέτρων ο ένας, στους οποίους θα καταγράφουν τη δική τους προσέγγιση στο μνημείο. Αυτή η πρότυπη εργασία πολιτισμικής καταγραφής θα εκτεθεί μετά την ολοκλήρωση της ως προσέγγιση στην ιστορία, στη δυναμική, στο παρόν και στην περηφάνια της περιοχής».

Ο Αντώνης Νικολόπουλος σκιτσογράφος γνωστός και ως «SOLOUP» υπεύθυνος του εργαστηρίου για τις σύγχρονες μορφές εικαστικής τέχνης και πιο συγκεκριμένα για τη δημιουργία comics που θα πραγματοποιηθεί από 25 μέχρι 27 Μαΐου παρουσίασε την δική του πρόταση δράσης.

Ο κ. Νικολόπουλος δημιουργός της έκδοσης «Αϊβαλί» είπε καταρχάς πως είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συνύπαρξη επαγγελματιών και ερασιτεχνών σκιτσογράφων, ενώ όπως είπε το τριήμερο θα είναι ένα αφιέρωμα στο Αιγαίο και στον Ηλία Βενέζη με τις δημιουργίες να εμπνέονται από το διήγημα του μεγάλου συγγραφέα «Γλάρος».

Μεγάλες εκθέσεις
Στις δυο μεγάλες εκθέσεις ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθούν στη Μυτιλήνη αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός επιμελητής τους και ζωγράφος, Δημήτρης Καλαντζάκης.
Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής της νησιωτικής Ελλάδας με θέμα «Ελληνικές θάλασσες και ζωγραφική - Σπουδή στη Νησιωτικότητα» και την έκθεση έργων ερασιτεχνών ζωγράφων της Λέσβου με δημιουργίες έργων που θα έχουν θέμα “το χρώμα της Ανατολής”».

«Οι εκθέσεις θα υλοποιηθούν παράλληλα των υπολοίπων εκδηλώσεων δημιουργώντας μέσα στο Μάιο ένα σημαντικό γεγονός για τον πολιτισμό και τις εικαστικές τέχνες» υποστήριξε ο κ. Καλαντζάκης.

Τέλος η κ. Δήμητρα Καμπέλη, εκπρόσωπος του Δικτύου Αναπτυξιακών Εταιρειών Νησιωτικής Ελλάδας και υπεύθυνη του έργου υποστήριξε ότι η δράση της Μυτιλήνης θα φέρει κοντά ανθρώπους του πολιτισμού μετατρέποντας την εικαστική δημιουργία σε «κομμάτι της καθημερινής μας ζωής». Ενώ τόνισε πως ως δράση ανοικτή στο κοινό θα παράξει «μία εικαστική διαδρομή, μία ακόμα σελίδα στο σημαντικό νησιώτικο πολιτισμό».

Να σημειώσουμε ότι όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στις δράσεις μπορούν να συμπληρώσουν ειδικές φόρμες καταχώρησης μέχρι την Παρασκευή 17 Απριλίου στον ειδικό ιστοχώρο www.etal-sa.gr.

 

Από το Μουσείο Μπενάκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στην Αγία Παρασκευή

Το «Αϊβαλί»... μετακομίζει


Η Μυτιλήνη στο «Αϊβαλί»

Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στην Αγία Παρασκευή θα μεταφερθεί η έκθεση «Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο», που παρουσιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη, οργανωμένη από το μουσείο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας και τις εκδόσεις Κέδρος.

Μια σημαντική έκθεση που πραγματοποιείται με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου - graphic novel «Αϊβαλί».
Την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής στα πλαίσια του προγράμματος «ο πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας» ανακοίνωσε ο ίδιος ο δημιουργός του βιβλίου «Αϊβαλί», ο σκιτσογράφος Αντώνης Νικολόπουλος γνωστός και ως «SOLOUP»

Τα σκίτσα του, τα προσχέδιά τους και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την απόδοση των εικόνων στο graphic novel (π.χ. παλιές καρτ ποστάλ) συνυπάρχουν στην έκθεση με ιστορικά ντοκουμέντα όπως πολύτιμα έγγραφα προσφύγων, σπάνιες φωτογραφίες από την Καταστροφή και εκτυπώσεις εφημερίδων.

Μας ξεναγούν έτσι σε μια χρονική περίοδο που εκτείνεται από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι τις μέρες μας, με συνταξιδιώτες τους Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Αγάπη Βενέζη-Μολυβιάτη και Αχμέτ Γιορουλμάζ, οι μαρτυρίες των οποίων αποκτούν εικόνα μέσα στο βιβλίο. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας.

Οι ημερομηνίες πραγματοποίησης της έκθεσης στην Αγία Παρασκευή θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey