×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

100… «κόκκινα» χρόνια

27/03/2015 - 15:49

Όπως είναι γνωστό, με μια κόκκινη παπαρούνα στο πέτο τιμούν την 25η Απριλίου κάθε έτους οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί τους χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες τους, που χάθηκαν την 25η Απριλίου του 1915 κατά την απόβασή τους στο βόρειο Αιγαίο για τη Μάχη της Καλλίπολης.

Όπως είναι γνωστό, με μια κόκκινη παπαρούνα στο πέτο τιμούν την 25η Απριλίου κάθε έτους οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί τους χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες τους, που χάθηκαν την 25η Απριλίου του 1915 κατά την απόβασή τους στο βόρειο Αιγαίο για τη Μάχη της Καλλίπολης.

Εκατό χρόνια μετά από την πολυθρύλητη εκστρατεία κι ενώ, όπως πριν μέρες γράφτηκε στο «Ε», οι Τούρκοι προετοιμάζουν σειρά εκδηλώσεων μνήμης τουριστικού τύπου με καλεσμένους τους απογόνους των... ηττημένων της ANZAC (Australian and New Zealend Army Corps), στη Θεσσαλονίκη η μνήμη της πολυθρύλητης μάχης τιμάται εικαστικά και... «στο κόκκινο» .
«In Red. 100 Χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης» είναι ο τίτλος μεγάλης έκθεσης που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

Συμμετοχές
Στην έκθεση συμμετέχουν με ζωγραφικές και χαρακτικές συνθέσεις, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις, 31 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Με κοινό στοιχείο στα περισσότερα έργα το κόκκινο χρώμα, ως σύμβολο όλων εκείνων που χάθηκαν στα πεδία της μάχης, η υπόμνηση της υποχρέωσης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο γίνεται το ζητούμενο.
Οι κόκκινες παπαρούνες που κάλυπταν τις πλαγιές των βόρειων μικρασιατικών παραλίων και «υποδέχτηκαν», ως αντίποδας των οθωμανικών πυρών, εκείνο τον Απρίλιο τους δεκάδες χιλιάδες Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς, Γάλλους και Βρετανούς ναύτες καθιερώθηκε ως σύμβολο μνήμης. Έτσι, οι κόκκινες παπαρούνες και το κόκκινο χρώμα γενικότερα κυριαρχεί στα περισσότερα από τα εκτιθέμενα έργα.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης και επιμελητής Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο εικαστικός Νικόλας Μπλιάτκας. Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο Βλάσης Βλασίδης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες Merv Appleton, Karen Barbouttis, Sue Mac Dougall, Στέφανος Επιτρόπου, Βασίλης Ζωγράφος, Paolo Incarnato, Αντιγόνη Καββαθά, Παναγιώτης Καλογιάννης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Γιάννης Καστρίτσης, Θάλεια Κερούλη, Νίκος Κόκκαλης, Απόστολος Κοτούλας, Kaily Koutsogiannis, Σωτήρης Λιούκρας, Jane Long, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Νικόλας Μπλιάτκας, Irfan Onurmen, Γιώργος Πάλλης, Σταύρος Παναγιωτάκης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Λίλα Παπούλα, Νατάσσα Πουλαντζά, Σωτήρης Σόρογκας, Αννέτα Σπανουδάκη, Νίκος Τερζής, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης και Ειρήνη Χριστοφορίδου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη ορίστηκαν για την Πέμπτη 2 Απριλίου, ενώ το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση καθημερινά (Τρίτη με Κυριακή) από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα έως και τις 15 Μαΐου.

Και στη Λήμνο
Από τις 12 Ιουνίου ως και τις 19 Ιουλίου η έκθεση θα μεταφερθεί στο χώρο τέχνης «Ώχρα Μπλε» της Λήμνου, καθώς το ασφαλές λιμάνι του Μούδρου στα ανατολικά του νησιού αποτέλεσε τη βάση των στρατευμάτων της Αντάτ κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης και οι παπαρούνες, όπως χαρακτηριστικά γράφεται στο σχετικό δελτίο τύπου, ανθούν ακόμα στις πλαγιές του ελληνικού νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey