«Επαγγελματική» η έκθεση του ΦΟΜ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Μια μικρή σχολή Καλών Τεχνών!

12/09/2014 - 16:25

Η συστηματική διδασκαλία τα τελευταία τρία χρόνια από τον απόφοιτο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Δημήτρη Καλατζάκη, στο Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης,

Η συστηματική διδασκαλία τα τελευταία τρία χρόνια από τον απόφοιτο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Δημήτρη Καλατζάκη, στο Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης, δημιουργεί πλέον της προϋποθέσεις για τη μετατροπή της Εικαστικής Ακαδημίας τού ΦΟΜ σε μικρή σχολή Καλών Τεχνών!

Αυτό επεσήμανε στο «Ε» ο κ. Καλατζάκης κατά την ξενάγησή μας στα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης μαθητών και σπουδαστών το βράδυ της Τετάρτης στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Με υπερηφάνεια παρουσίασε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια ο πρόεδρος του ΦΟΜ, Περικλής Μαυρογιάννης, την επαγγελματικής ποιότητας έκθεση του Ομίλου, που λειτουργεί από το 1977 και «έχει λόγο και έργο με συνέπεια και συνέχεια, με πολυσημία και πολυφωνία», όπως τόνισε.

«Επιδιώκουμε το εργαστήρι τού ΦΟΜ να μετατραπεί σε μια μικρή σχολή Καλών Τεχνών. Το υψηλό επίπεδο, αλλά και το γεγονός ότι σπουδάζουν στην Εικαστική Ακαδημία παιδιά που δίνουν εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το αποδεικνύει, όπως και το γεγονός ότι είμαστε το μόνο εργαστήρι που δουλεύει με το γυμνό μία φορά την εβδομάδα», μας δήλωσε ο κ. Καλατζάκης, ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη και μένει μόνιμα στη Μυτιλήνη τα τελευταία έξι χρόνια.

Στην έκθεση θα δει κανείς έργα που έχουν δουλευτεί κυρίως με ακουαρέλα, αλλά και κάρβουνο, λάδι και ακρυλικά, και θα εντυπωσιαστεί με τα πορτραίτα σε κάρβουνο από εκείνους τους σπουδαστές που έδωσαν εξετάσεις για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Επίσης, εκτός από τα έργα των «μεγάλων», θα θαυμάσει και τη ζωγραφική των παιδιών, την οποία επέβλεπε η Σοφία Βολιώτη.

Ο πρόεδρος του ΦΟΜ, Π. Μαυρογιάννης, με σπουδάστριες της Εικαστικής Ακαδημίας

«Ξεφεύγει από ερασιτεχνισμό»

Σύντομη ιστορική αναφορά έκανε ο κ. Μαυρογιάννης στο ΦΟΜ, επισημαίνοντας ότι στεγάζεται στο σπίτι του Γρηγορίου Ρουσέλλη. «Ο Σύλλογός μας δίνει περίσσευμα καρδιάς και δεν αποτελεί χώρο για ίδιον όφελος. Η Εικαστική μας Ακαδημία από το 2011 που έχει αναλάβει υπεύθυνος διδάσκων ο Δημήτρης Καλατζάκης, έχει μπει σε άλλη διάσταση. Αυτή η δουλειά γίνεται με πολύ μεράκι και με ελπίδα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Παράδοξον μεν, αισιόδοξον δε!», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλατζάκης ανέφερε: «Η δουλειά που κάνουμε, είναι πολύ σημαντική και ξεφεύγει από τα ερασιτεχνικά πλαίσια. Ουσιαστικά έχουμε το λίπασμα για τους μελλοντικούς καλλιτέχνες. Επειδή δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να σπουδάσουν, δίνουμε τα εφόδια ώστε να μεταφέρεται όλη η γνώση και εμπειρία που έχω αποκομίσει από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ώστε το επίπεδο να είναι πολύ υψηλό. Λειτουργούμε με όλα τα μέσα, βλέπουμε τον άνθρωπο και έχουμε ανθρωποκεντρικά ερεθίσματα».

Ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη, για την παραχώρηση του φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου, και από την πλευρά του ο κ. Αστυρακάκης δήλωσε στο «Ε»: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο ΦΟΜ, που καλλιεργεί τα εικαστικά και τη ζωγραφική, ακόμα και σε παιδιά μικρής ηλικίας. Και απ’ ό,τι φαίνεται, το ταλέντο είναι πλούσιο σε αυτόν τον τόπο, εμπνέει τους ανθρώπους και παράγει καλλιτέχνες».

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο τέως δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, ο Μπάμπης Στυλιανίδης από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, ο Μάκης Αξιώτης, αλλά και άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Κατσαρός.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου.

Η Μ. Ταμβάκη, ταλέντο τού ΦΟΜ

Ταλέντο τού ΦΟΜ

Ας σημειωθεί ότι υπάρχει μια ειδική κατηγορία για όσους ενδιαφέρονται να εισαχθούν στην Καλών Τεχνών, που ονομάζεται «Άτομα με καλλιτεχνική προδιάθεση» ή «ταλέντα», κι έχουν δικαίωμα οι κάτω των 18 να διαγωνιστούν. Σε αυτή την κατηγορία, λοιπόν, υπάρχει ένα πρώτο στάδιο που αν το περάσεις, δίνεις στη συνέχεια εισιτήριες εξετάσεις για τη Σχολή. Ένα τέτοιο ταλέντο εντόπισε και ο φακός τού «Ε», δίπλα στη μητέρα της Βάσω Χοχλάκα, τη Μαργαρίτα Ταμβάκη, που είναι 17 χρόνων, πέρασε το πρώτο στάδιο με υψηλή βαθμολογία και την επόμενη εβδομάδα θα δώσει εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey