Η οργάνωση της βάφτισης

28/02/2014 - 17:54

Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά μυστήρια, έχει όμως και κοινωνική διάσταση. Η βάφτιση συμβολίζει την είσοδο του ανθρώπου στην εκκλησία, αλλά και την κοινωνία, αφού ο μπέμπης ή η μπέμπα λαμβάνει και επίσημα το όνομά του, ως ξεχωριστό μέλος της.

Νονός ή νονά: μια σχέση που κρατά για πάντα

Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά μυστήρια, έχει όμως και κοινωνική διάσταση. Η βάφτιση συμβολίζει την είσοδο του ανθρώπου στην εκκλησία, αλλά και την κοινωνία, αφού ο μπέμπης ή η μπέμπα λαμβάνει και επίσημα το όνομά του, ως ξεχωριστό μέλος της.

Ταυτόχρονα εγκαινιάζει μια σημαντική σχέση του παιδιού με τους νονούς του. Σύμφωνα με την εκκλησία, ο νονός ή η νονά πρέπει να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Επίσης, δεν επιτρέπεται να έχουν βαπτίσει παιδί διαφορετικού φύλου. Κι αυτό γιατί τα παιδιά που έχουν βαπτιστεί από τον ίδιο νονό, θεωρούνται πνευματικά αδέρφια, συνεπώς πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος να παντρευτούν μεταξύ τους.

Οι υποχρεώσεις του νονού και της νονάς ξεκινούν πριν από τη βάφτιση.

Καταρχήν, πριν οι γονείς ανακοινώσουν στον υποψήφιο νονό ότι τον θέλουν για πνευματικό πατέρα, θα πρέπει να έχουν σιγουρευτεί όχι ότι κάνουν μόνο καλή παρέα, αλλά ότι συμβαδίζουν στον τρόπο σκέψης, στις αρχές, την ηθική και τις αξίες. Πρέπει, δηλαδή, να ληφθεί υπόψη ότι η εν λόγω κουμπαριά θα είναι εφ’ όρου ζωής και ότι οι υποψήφιοι νονοί θα είναι διατεθειμένοι να μείνουν πλάι στο παιδί, ακόμα και αν οι σχέση τους με τους γονείς με τα χρόνια διαφοροποιηθούν ή χαλάσουν. Αν λοιπόν ο νονός έχει επιλεχθεί, τότε τα επόμενα βήματα τον αφορούν άμεσα.

Τι φροντίζουν οι νονοί

Πρώτη φροντίδα του νονού ή της νονάς είναι να επισκεφτεί τα καταστήματα βαπτιστικών ειδών για να επιλέξει το πλήρες σετ της βάπτισης.

Ο νονός πρέπει να αγοράσει το κουτί της βάπτισης, το οποίο περιέχει τα ρουχαλάκια του νεοφώτιστου μαζί με το καπελάκι και τα παπούτσια, τα λαδόπανα, που περιλαμβάνουν το σεντονάκι και τα εσώρουχα του μωρού (καπελάκι, φανελάκι και βρακάκι), πετσέτες (μια μεγάλη για να σκουπιστεί το μωρό και μια μικρή για τους νονούς και τον ιερέα), τα μαρτυρικά και το σετ λαδιού: ένα μπουκάλι με ελαιόλαδο, τρία κεράκια τα οποία τοποθετεί ο ιερέας αναμμένα στην κολυμπήθρα και συμβολίζουν τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, καθώς και το σαπουνάκι για να πλύνουν τα χέρια τους ο ιερέας και οι νονοί. Πρέπει επίσης να αγοράσει τη λαμπάδα και φυσικά το σταυρό.

Ο στολισμός

Η σωστή οργάνωση φέρνει αποτελεσματικότητα. Ο λόγος για τον στολισμό της εκκλησίας, ο οποίος έχει διάφορες λεπτομέρειες. Αν βρεθεί το «θέμα» του στολισμού, τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, αρκεί να αφιερωθεί λίγος χρόνος στο περιεχόμενο του. Οι πρακτικές λύσεις βοηθούν και ένα χαρτί με στυλό είναι απαραίτητα για τη δημιουργία λίστας για όλες τις ιδέες.

Οι πιο «χάι - τεκ» μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή ή το τάμπλετ τους! Το διαδίκτυο εξάλλου είναι χρήσιμος οδηγός και παραθέτει ευφάνταστες προτάσεις. Στη συνέχεια απαιτείται ένα πλάνο με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, αλλά και το ποιος θα τις φέρει σε πέρας. Το να τις φορτώνεται μόνο ένας από τους δύο γονείς ή ο νονός, δεν είναι λύση. Παράλληλα πρέπει να μπει και ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο, πραγματικά λύνει τα χέρια.

Τέλος, οι υπεύθυνοι του στολισμού δεν πρέπει να ξεχνούν πως η μέρα της βάφτισης είναι μια γιορτινή μέρα και ότι δεν έχουν παρά να οργανώσουν ένα όμορφο παιδικό πάρτυ!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey