
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Προς συγχώνευση των υποστελεχωμένων Δημόσιων Βιβλιοθηκών Μυτιλήνης και Μήθυμνας
Τη συγχώνευση και τις απολύσεις προσωπικού των δύο Δημόσιων Βιβλιοθηκών της Λέσβου, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Μυτιλήνης και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μήθυμνας, προβλέπει όπως φαίνεται πλάνο της κυβέρνησης.
Τη συγχώνευση και τις απολύσεις προσωπικού των δύο Δημόσιων Βιβλιοθηκών της Λέσβου, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Μυτιλήνης και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μήθυμνας, προβλέπει όπως φαίνεται πλάνο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όλα τα σχετικά δημοσιεύματα που από χτες κυκλοφορούν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, όλα θα γίνουν μέσω νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή, για το οποίο ωστόσο η προϊσταμένη των δύο Βιβλιοθηκών δεν έχει ενημερωθεί ακόμη από το Yπουργείο Παιδείας.
Τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο και το διαδίκτυο κάνουν λόγο για τη συγχώνευση 46 δημόσιων βιβλιοθηκών της χώρας, κίνηση από την οποία αναμένεται να υπάρξει πλεονάζον προσωπικό σε διοικητικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουν να έρθουν και σε αυτόν τον τομέα απολύσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στις παραπάνω βιβλιοθήκες υπηρετούν αυτήν τη στιγμή περίπου 200 υπάλληλοι.
Τι θα γίνει στη Λέσβο;
Δύο πόλοι πολιτισμού για τη Λέσβο βρίσκονται μέσα στον κατάλογο με τις βιβλιοθήκες που συγχωνεύονται. Πρόκειται για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και την Ιστορική Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας, που αυτήν τη στιγμή είναι ήδη υποστελεχωμένες, έχοντας κοινή προϊσταμένη και από έναν καθαριστή η καθεμία.
«Κανείς δεν ξέρει τίποτα για τα όσα έχουν γραφτεί», δήλωσε χτες μιλώντας στο «Ε» η προϊσταμένη των δύο φορέων, Μαρία Γρηγορά. «Ρωτάμε μεταξύ μας οι συνάδελφοι, αλλά κανείς δε γνωρίζει τι θα γίνει, ούτε στο Υπουργείο Παιδείας έχουμε καταφέρει να βρούμε κάποιον που θα μας ενημερώσει. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για τον τόπο μας, αφού δεν έχουμε κι επίσημη ενημέρωση.»
Η ίδια, πάντως, τονίζει ότι το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο φορέων και απόλυσης «πλεονάζοντος» προσωπικού είναι ανεδαφικό, αφού ήδη αυτήν τη στιγμή η Βιβλιοθήκη της Μυτιλήνης λειτουργεί μόνο με μία καθαρίστρια, αυτή του Μολύβου με έναν καθαριστή, ενώ και οι δύο έχουν κοινή «κεφαλή» την κ. Γρηγορά.
«Ποιο θα είναι το προσωπικό που διαβάζουμε ότι θα απολυθεί, αφού αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό των οργανικών θέσεων δεν είναι καλυμμένο;», αναρωτιέται η τελευταία. «Αυτήν τη στιγμή όλες οι βιβλιοθήκες της χώρας υπολειτουργούν, άρα πώς θα υπάρξει πλεονάζον προσωπικό; Όλο αυτό το διάστημα, το μόνο που είχαμε ως ενημέρωση, ήταν ένα έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας ότι θα καταργηθούν κενές οργανικές θέσεις, κι αυτό επίσης χωρίς να μας έχει έρθει επίσημα.»