Εκδήλωση στο Πλωμάρι για το Γεωπάρκο της Λέσβου

Γεωπάρκο… θησαυρός

10/05/2013 - 21:06

Πετυχημένη ήταν η εκδήλωση, αφιερωμένη στο Γεωπάρκο Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου: Ανακαλύπτοντας και αναδεικνύοντας τους κρυμμένους θησαυρούς».

Πετυχημένη ήταν η εκδήλωση, αφιερωμένη στο Γεωπάρκο Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου: Ανακαλύπτοντας και αναδεικνύοντας τους κρυμμένους θησαυρούς». Η εκδήλωση οργανώθηκε από τoν Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» με τη συνεργασία τoυ Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου.

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η γνωριμία των κατοίκων και των φορέων του Πλωμαρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με την έννοια του γεωπάρκου και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται για ανάδειξη και προβολή του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος, της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τις προστατευόμενες περιοχές και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και παραδόσεων της Λέσβου. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες για ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο γεωτουρισμός, ο τουρισμός φύσης, ο εκπαιδευτικός τουρισμός κ.λπ..

Σημασία…
Στην έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα, αναφέρθηκε στην σημασία της ένταξης ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και τόνισε ότι αποτελεί ένα «σήμα ποιότητας», που αναβαθμίζει το νησί στο σύνολό του και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν, για να αποκτήσει η Λέσβος αυτή τη σημαντική διάκριση, το Δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, που κατέθεσε το φάκελο υποψηφιότητας εκ μέρους του Δήμου Λέσβου, τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα Γεωπάρκου, Γιάννη Τσακίρη, και τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, που υπήρξε ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας.

Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λέσβου, κ. Βουνάτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία ανάδειξης της Λέσβου ως ένα ενιαίο Γεωπάρκο με την ονομασία «Γεωπάρκο Λέσβου» και την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Δήμος Λέσβου ως αρμόδιος φορέας, θα εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να παραμείνει η Λέσβος στα Παγκόσμια Γεωπάρκα εξαιτίας των εξαιρετικών και πολύπλευρων ωφελειών για την οικονομία της Λέσβου και τη διεθνή προβολή της. Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Νίκο Ζούρο για τις προσπάθειές που έκανε, ώστε να ενταχθεί η Λέσβος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.


Οι θησαυροί
Ακολούθησε ο αναπληρωτής Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου: Ανακαλύπτοντας και αναδεικνύοντας τους κρυμμένους θησαυρούς». Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από την συνολική ανάδειξη των στοιχείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου, που συγκροτούν την ταυτότητα του νησιού.

Παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό από γνωστά και άγνωστα μνημεία της Λέσβου, μίλησε για το γεωλογικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη φύση και τους τοπικούς πόρους, στοιχεία που συντέλεσαν στην αναγνώριση του Γεωπάρκου Λέσβου.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις ενδιαφέροντος σε όλη τη Λέσβο, που μπορούν να γίνουν πόλοι έλξης επισκεπτών, τις δράσεις γεωτουρισμού που έχουν δρομολογηθεί καθώς και εκείνες τις δράσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου το Γεωπάρκο Λέσβου να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Ο ομιλητής ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των τοπικών φορέων για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό για την έξοδο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας από την κρίση μέσα από την ενεργοποίηση τοπικών δυνάμεων, την τόνωση της απασχόλησης, την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη όλων των στοιχείων που συγκροτούν την τοπική ταυτότητα.

Αλλά και…
Επίσης, στην εκδήλωση μίλησε ο Διονύσης Ματαράγκας, Δρ. Γεωλόγος του ΙΓΜΕ, ο οποίος παρουσίασε γεωτουριστικές διαδρομές από τη Μυτιλήνη στο Πλωμάρι και θέσεις γεωλογικού ενδιαφέροντος άγνωστες στο ευρύ κοινό από την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου.
Ο Μάκης Αξιώτης μίλησε με θέμα «Μονοπάτια της Φύσης στην περιοχή Πλωμαρίου» και αναφέρθηκε στο φυσικό πλούτο και στα εξαιρετικά μνημεία της κοιλάδας του Σεδούντα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του Νίκου Ζούρου από την πρόεδρο του «Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα, η οποία αναφέρθηκε στην επιστημονική δράση του τιμώμενου και του απέμεινε τιμητική πλακέτα και το χαρακτηριστικό καραβάκι - σύμβολο του Συλλόγου, για τη συμβολή του στην ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και την πολυετή προσφορά του στην επιστήμη και τον πολιτισμό του νησιού.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι γεύθηκαν τοπικά κεράσματα και ούζο, προσφορά του Γυναικείου Συνεταιρισμού Πλωμαρίου, ο οποίος δημιουργήθηκε πρόσφατα. Ενώ στον ίδιο χώρο λειτούργησε περιοδική έκθεση με θέμα «Η Ναυτική Παράδοση του Πλωμαρίου», έκθεση φωτογραφίας καθώς και έκθεση τοπικών προϊόντων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey