Παρέμβαση του Δικτύου Κοινοτήτων και κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή του Γ. Μπουρνού, που μιλούν για αθέτηση δεσμεύσεων για την επανακτηματογράφηση

Το... κτηματολόγιο δεν ενδείκνυται για πολιτική εκμετάλλευση

19/03/2023 - 10:00 Ενημερώθηκε 20/03/2023 - 09:43

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου με ανακοίνωσή του, που έδωσε στη δημοσιότητα πριν μερικές μέρες, επανέρχεται στο θέμα της ορθής επανακτηματογράφησης ιδιοκτησιών σε 14 κοινότητες του Δήμου Μυτιλήνης που είχαν σημειωθεί λάθη με συνέπεια να κινδυνεύουν αν δεν ολοκληρωθεί η κτηματογράφησή τους να χαθούν από τους ιδιοκτήτες τους. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, μετά και τις συντονισμένες ενέργειες της επιτροπής που συστάθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς με πρωτοβουλία του Δήμου Μυτιλήνης και επαφές και στη Μυτιλήνη και στην Αθήνα με τη διοίκηση και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του «Ελληνικού Κτηματολογίου», υπήρξαν δεσμεύσεις ότι η εκκρεμότητα αυτή θα αντιμετωπιστεί , χωρίς πρόσθετο κόστος για τους ιδιοκτήτες και δόθηκε μάλιστα και παράταση μέχρι τέλους του 2023 για να γίνουν οι όποιες διορθώσεις. Ωστόσο μέχρι σήμερα το θέμα παραμένει σε στασιμότητα, ο χρόνος περνά και ο κίνδυνος να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, φοβίζουν τους ιδιοκτήτες που έχουν προβλήματα με τις ιδιοκτησίες τους ότι θα κληθούν αυτοί με ένδικα μέσα, με ό,τι σημαίνει αυτό και για την τσέπη τους να διεκδικήσουν το δίκιο τους. 

Η ανακοίνωση του Δικτύου 

Στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο Κοινοτήτων μετά από αυτήν την διαφαινόμενη εξέλιξη και διαπιστώνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καλεί τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης και το Δημ. Συμβούλιο, όπου υπάγονται διοικητικά και οι πληττόμενες κοινότητες, «να προχωρήσουν άμεσα σε ποινική δίωξη κατά των εργοληπτικών εταιρειών που εμπλέκονται με την κτηματογράφηση των εν λόγω περιοχών, της εταιρείας «Ελληνικό Κτηματολόγιο α.ε.» και του αρμόδιου Υπουργείου, αφού δικά τους ένοχα λάθη , καθυστερήσεις και σκόπιμες δικαιολογίες, ναυαγούν την ολοκλήρωση της Επανακτηματογράφησης σε βάρος χιλιάδων συντοπιτών μας». Ενώ στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι μεταξύ των ακινήτων που έχουν προβλήματα είναι και πολλά ακίνητα του δήμου Μυτιλήνης. Και εύλογα αναρωτιέται το Δίκτυο: «Τέλη του 2023, τι θα παραδώσουν στην Ευρωπαϊκή ένωση ως Κτηματολόγιο των συγκεκριμένων περιοχών; Την λανθασμένη καταγραφή των μισών ιδιοκτησιών;». Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση μιλά ότι η διαχείριση της υπόθεσης «δημιουργεί εύλογες υποψίες για μεθόδευση μαζικών πλειστηριασμών χιλιάδων ιδιοκτησιών στην παραμεθόριο περιοχή μας». 

Δεν ενδείκνυται για αντιπολίτευση 

Δεν γνωρίζουμε που βασίζεται , σε ποιες πληροφορίες η διοίκηση του Δικτύου-για την ακρίβεια η ηγεσία του- και λέει όσα λέει, αφήνοντας σοβαρές αιχμές κατά της διοίκησης του Κτηματολογίου και της κυβέρνησης ότι οι καθυστερήσεις μπορεί και να κρύβουν σκοπιμότητες, όταν μιλούν για πλειστηριαμούς και άλλα τέτοια. Οτι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με λάθη και παραλείψεις κατά την πρώτη φάση της κτηματογράφησης στις επίμαχες περιοχές είναι δεδομένο , όπως επίσης και το γεγονός ότι επιβάλλεται να γίνουν οι διορθώσεις χωρίς κόστος για τους ιδιοκτήτες , αφού τα λάθη έγιναν από τις εταιρείες που ανέλαβαν την κτηματογράφηση. Μάλιστα το γεγονός ότι η πολιτεία και το Κτηματολόγιο αναγνωρίζοντας τις ευθύνες τους αποδέχτηκαν να δοθεί παράταση και να ολοκληρωθεί η επανακτηματογράφηση , δείχνει ότι αναγνωρίζουν αυτήν την ...εκκρεμότητα και δεσμεύτηκαν να την αποκαταστήσουν. Το γεγονός ότι η δέσμευση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί , προφανώς θα πρέπει να ενεργοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους και την πολιτική ηγεσία του τόπου, προκειμένου να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες αλλά για να λυθεί το πρόβλημα, όχι ...χάριν των εντυπώσεων και των αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων που κάποιοι φαίνεται να το προσεγγίζουν. Εχουμε άλλωστε και εκλογές!  

Γιατί τι άλλο είναι η ...δήλωση του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού, με αφορμή την κατάθεση Αναφοράς προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη της ανακοίνωση του Δικτύου για την ολοκλήρωση της επανακτηματογράφησης, ότι «με υπογραφή Μητσοτάκη η επικείμενη απώλεια ιδιοκτησιών σε Μυτιλήνη, Γέρα και Ευεργέτουλα», που τιτλοφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου που κοινοποίησε για το θέμα και η αναφορά στο ίδιο δελτίο Τύπου περί «άρνησης ικανοποίησης εκ μέρους του Υπουργείου» του αιτήματος για την ανάγκη επανακτηματογράφησης των περιοχών που χρήζουν διορθώσεων. Επειδή θεωρούμε εντελώς αυθαίρετες και πρόχειρες τις παραπάνω αναφορές για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί εκατοντάδες ιδιοκτήτες στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης , το οποίο δεν ενδείκνυται για αντιπολίτευση , ούτε για πολιτική εκμετάλλευση, όταν το ζητούμενο είναι να λυθούν οι εκκρεμότητες , όπως άλλωστε από κοινού επιδίωξε η επιτροπή που συστάθηκε με τη συμμετοχή και των βουλευτών για να υπάρξει η μέγιστη πίεση και για να αναδειχθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, επιδιώξαμε να μάθουμε που βρίσκεται η υπόθεση που πράγματι παρουσιάζει κάποια στασιμότητα τον τελευταίο καιρό.  

Προς συμπληρωματικές συμβάσεις για τις διορθώσεις 

Από την έρευνα μας αυτή διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία Κτηματολόγιο , όχι μόνο δεν «αρνήθηκε» να ικανοποιήσει ό,τι δεσμεύτηκε έναντι της πολυμελούς διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου Μυτιλήνης κατά τις συναντήσεις της σε Μυτιλήνη και Αθήνα, αλλά όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρες πηγές του Κτηματολογίου προχώρησε σε συνεχείς επαφές και διαπραγματεύσεις με τις εργολήπτριες εταιρείες που έκαναν την κτηματογράφηση προκειμένου να προχωρήσουν σε συμπληρωματικές συμβάσεις για την επανακτηματογράφηση των περιοχών που έχουν προβλήματα. Η σύμφωνη γνώμη των εργοληπτριών αυτών εταιρειών είναι απαραίτητη για να γίνει μέσα στα πιεστικά χρονικά περιθώρια η διόρθωση των όποιων λαθών και πρέπει να συναινέσουν γι αυτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φαίνεται ότι κάποιες από τις εταιρείες αυτές προσανατολίζονται να συμφωνήσουν με το Κτηματολόγιο και να αναλάβουν δράση και κάποιες άλλες ενδεχομένως το σκέπτονται ακόμη. Η είδηση ωστόσο είναι ότι επίκειται με τις εταιρείες που συμφωνούν οσονούπω να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση για την επανακτηματογράφηση με πρόβλεψη , αφού ολοκληρωθεί η όλη γραφειοκρατική διαδικασία που προβλέπεται στις αντίστοιχες περιπτώσεις, κατά τα τέλη του προσεχούς Μαϊου να ξεκινήσει το έργο των διορθώσεων. Αυτή η εξέλιξη, αν πράγματι επιβεβαιωθεί δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι η εκκρεμότητα που υπάρχει με τα λάθη και τις παραλείψεις της αρχικής κτηματογράφησης μπορούν να διορθωθούν, χωρίς κόστος για τους ιδιοκτήτες. Μάλιστα αν τελικά ισχύσει και η πληροφορία ότι το στάδιο με τη διαδικασία επανεπεξεργασίας των στοιχείων της επανακτηματογράφησης διαρκεί 14 μήνες, με την ανάρτησή τους να πραγματοποιείται το 15ο μήνα από την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης, τότε ο χρονικός ορίζοντας για να ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα είναι πέρα από την αρχική χρονική παράταση, για το τέλος του 2023!  

Κανένας εφησυχασμός 

Οπως και να έχει το βέβαιο είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι το κτηματολόγιο και η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της «Κτηματολογίο α.ε.», όχι μόνο δεν αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους, αλλά από τα παραπάνω φαίνεται ότι ασχολήθηκαν σοβαρά και επισταμένα προκειμένου να συναινέσουν και να συμφωνήσουν οι εργολήπτριες εταιρείες να προχωρήσουν σε συμπληρωματικές συμβάσεις για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τοπική κοινωνία διά των εμπλεκομένων φορέων της θα πρέπει να εφησυχάσει. Κάθε άλλο το θέμα θα πρέπει να βρίσκεται στην επικαιρότητα, να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της υπόθεσης προκειμένου να μην υπάρξει η ...στραβή της τελευταίας στιγμής. Πληροφορούμαστε πάντως ότι ο αντιδήμαρχος Δόμησης και μέλος της επιτροπής που συστάθηκε για το κτηματολόγιο Γ. Βατός, έχοντας συνεχή επαφή με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Ελληνικού Κτηματολογίου και μεταφέροντας τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας , προτίθεται το θέμα να το φέρει στο δημ. συμβούλιο και για ενημέρωση , αλλά ενδεχομένως και για λήψη κάποιων ενεργειών που ενδείκνυνται για την επίσπευση του όλου εγχειρήματος. Το θέμα έτσι και αλλιώς το παρακολουθούμε και θα επανέλθουμε αν χρειαστεί! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey