FOLLOW US

Πολιτική

  • Η επίσκεψη του Γερμανού πρέσβη στη Μυτιλήνη
Το άσυλο και ο τουρισμός στο επίκεντρο των αιτημάτων

 

Σειρά επαφών και επισκέψεων σε χώρους - κλειδιά για το προσφυγικό, είχε χτες ο Γενς Πλαίτνερ, ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, ο οποίος για πρώτη φορά έρχεται στη Λέσβο και ενώ έχει αναλάβει μόλις τρεις μήνες την Πρεσβεία της Γερμανίας, θεωρεί κομβικά σημεία τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, γι’ αυτό επισκέφτηκε και τη Σάμο πριν από δύο εβδομάδες. Ο κ. Πλαίτνερ συναντήθηκε τόσο με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, όσο και με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Επισκέφτηκε το ανοιχτό Κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ όπου αναγνώρισε τη δουλειά, την οργάνωση και τη λειτουργία του, ενώ το απόγευμα επρόκειτο να μεταβεί στη Μόρια συνοδευόμενος από εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εξάλλου μια μέρα νωρίτερα, τη Μόρια επισκέφτηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, που συνόδευε τον υπουργό Εσωτερικών της Εσθονίας, Αντρέ Ανβέλτ, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, στο πλαίσιο ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Εσθονία από την 1η Ιουλίου και για ένα εξάμηνο.

 

Με την Καλογήρου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Καλογήρου, έγινε συζήτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ας σημειωθεί ότι ο πρέσβης εντυπωσιάστηκε με το φόρτο των περιοχών και αρμοδιοτήτων της. Η περιφερειάρχης επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου, ώστε η εξέταση των αιτήσεων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποσυμφόρηση των νησιών. «Δεδομένης της παρατηρήσιμης μεταβολής του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τον τελευταίο μήνα, η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο επιτακτική», είπε η κ. Καλογήρου.

Ο Γερμανός πρέσβης ενημερώθηκε από την περιφερειάρχη για τη φετινή τουριστική κίνηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δυνατότητες προώθησης των υψηλής ποιότητας παραγόμενων προϊόντων των νησιών στη γερμανική αγορά.

Τέλος, συζήτηση έγινε για θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου, όπως είναι η ακτοπλοϊκή και αεροπορική διασύνδεση των νησιών, το υψηλό μεταφορικό κόστος καθώς και η ανεργία, ιδίως των νέων.

 

Με τον Γαληνό

Ο δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τον κ. Πλαίτνερ στο νησί μας, του εξέθεσε τα ζητήματα που αφορούν τη Λέσβο, ανέλυσε όλο το φάσμα των πρωτοβουλιών και δράσεων του Δήμου και συζήτησε μαζί του διάφορα θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τον τουρισμό -όπου τα στοιχεία είναι θετικά, με έμφαση, πάντα, στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη- , τις εξαγωγές λεσβιακών προϊόντων στη Γερμανία. Επίσης, συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, πάντοτε στο πνεύμα μιας δημιουργικής συνεργασίας. Ο κ. Γαληνός, για ακόμη μια φορά, τόνισε την ανάγκη στήριξης της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα της Λέσβου σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παραπάνω και ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο για την υποδοχή, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το νησί και τους κατοίκους του, που, όπως είπε, έχουν μια ιδιαίτερη κουλτούρα, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος αλλά και γενικότερα ο λεσβιακός λαός, χειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο τις κρίσεις που προέκυψαν ενώ, παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλά και σημαντικά έργα στο νησί. Τόνισε ότι θα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για στενότερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των δεσμών του νησιού μας με τη Γερμανία, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα και θα μεταφέρει θετικά μηνύματα στη χώρα του. Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση του κ. Γαληνού, δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων συναντήσεων με θέμα τον τουρισμό και τις επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι η Λέσβος είναι ένας ασφαλής και πανέμορφος προορισμός για την προσέλκυση τουρισμού όλο το χρόνο.

Στο τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος πρόσφερε στον Γερμανό πρέσβη αναμνηστικά δώρα, ενώ στο βιβλίο εντυπώσεων επισήμων επισκεπτών του Δήμου Λέσβου, κ. Πλαίτνερ, έγραψε: «Σε πολύ λίγα μέρη της Ευρώπης υπάρχει τόση ομορφιά τοπίου, τόση βαθύτητα ιστορίας και τόση ζεστασιά των ανθρώπων, όσο στη Λέσβο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 10:44
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top