Τα κόμματα, οι τοπικές οργανώσεις και πολιτικά πρόσωπα από τη Λέσβο και όλη τη χώρα, για τα γεγονότα στην πλατεία Σαπφούς

Ομόθυμη καταδίκη των επεισοδίων από τον πολιτικό κόσμο

24/04/2018 - 14:11 Ενημερώθηκε 24/04/2018 - 17:55

Ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

Την καταδίκη τους για τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πλατεία Σαπφούς, εκφράζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και τα κόμματα, καλώντας το λαό της Λέσβου να απομονώσει σε κάθε περίπτωση τα ακραία στοιχεία που βρίσκουν την ευκαιρία να σπείρουν το μίσος και τη διχόνοια στο νησί. Βάζοντας στην πλειοψηφία τους στο στόχαστρό τους την κυβέρνηση, η οποία κατά την εκτίμηση των κομμάτων, φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη μαύρη από προχθές νύχτα στην ιστορία της Λέσβου. Ξεχωριστής σημασίας είναι όμως και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, με τη νομαρχιακή του κυβερνώντος κόμματος να κάνει λόγο για «γνωστούς τραμπούκους των τοπικών αρχών» που ήταν υπεύθυνοι για τα επεισόδια, εκφράζοντας τη θέση πως το μόνο αναμενόμενο πλέον, «είναι η σύλληψη και η παραδειγματική τους τιμωρία». Μία θέση βέβαια που «αδειάστηκε» όμως λίγο αργότερα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, η οποία προχώρησε στη σύλληψη των Αφγανών που είχαν καταλάβει, ασφαλώς παρανόμως  την πλατεία και μόνον… αυτούς!

 

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

«Να συλληφθούν οι τραμπούκοι και να τιμωρηθούν»

 

«Η χθεσινοβραδινή επίθεση των παρακρατικών τραμπούκων, εναντίον των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς δεν ήταν μια "αναμενόμενη ενέργεια" αποτέλεσμα της δυσφορίας, ή της ενόχλησης ή ακόμα, ίσως, και του θυμού, που μέρος των συμπολιτών μας αισθάνεται με την παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Ήταν μια καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη δολοφονική ενέργεια, από συγκεκριμένες ομάδες ακροδεξιών, παρακρατικών εγκληματιών και αλήτικων στοιχείων, που καμιά σχέση δεν έχουν με το νησί και τις παραδόσεις του. Όλοι αυτοί οι τραμπούκοι είναι γνωστοί όχι μόνο στις τοπικές αρχές, αλλά και σε όλους μας. Η απομόνωσή τους, είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες μας. Η σύλληψη  και η παραδειγματική τους τιμωρία είναι το αναμενόμενο»!

 

 

ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ

 

«Ηθικοί αυτουργοί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

«Οι κάτοικοι της Λέσβου είναι φιλόξενοι και το έχουν αποδείξει. Είναι αδύνατον όμως να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση όσον αφορά στους παράνομους μετανάστες στο νησί μας. Η πολιτική της κυβέρνησης να παγιδεύει τους ανθρώπους αυτούς στα νησιά θα φέρει ανεπιθύμητες καταστάσεις τόσο γι’ αυτούς, όσο και για τους κατοίκους των νησιών μας.

Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει κάθε βίαιη ενέργεια απ’ όπου και να προέρχεται. Ηθικοί αυτουργοί όμως, για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, στην πλατεία Σαπφούς, δεν είναι εκείνοι που συμμετείχαν, αλλά η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ., καθώς και οι συνεργάτες τους στη Λέσβο, που οδήγησαν τις καταστάσεις σε αυτό το σημείο. […]. Επιτέλους το δίδυμο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. ας καταλάβει όσο ακόμα «κυβερνά» ότι είναι κυβέρνηση των Ελλήνων». Ενώ ιδιαίτερες αιχμές αφήνει κατά του κυβερνητικού βουλευτή Γ. Πάλλη και του δημάρχου Σπ. Γαληνού, που προκάλεσε μάλιστα και την άμεση απάντηση του δημάρχου.(περισσότερα όμως σε άλλη σελίδα του «Ε»)   

 

Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής «Ποταμιού»

 

«Στην πλατεία Σαπφούς το δόγμα Τόσκα»

 «Όλοι στη Μυτιλήνη γνώριζαν τι θα συμβεί στην πλατεία Σαπφούς. Το δόγμα Τόσκα όμως «δεν παρεμβαίνουμε - αφήστε τους να εκτονωθούν» επικράτησε και εδώ. H αστυνομία εξελίσσεται σε νωθρή πυροσβεστική. Δρα αφού ανάψει για τα καλά η φωτιά».

 

Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ

«Μόνη λύση η άμεση αποσυμφόρηση»

«Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Μυτιλήνης έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη και οργανωμένη κοινωνία. Βιώνουν τη διαχρονική αδιαφορία της Κυβέρνησης και την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να αποκαταστήσουν την τάξη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Η συνεχιζόμενη αυτή απραξία όχι μόνο γεννά στους πολίτες την ανάγκη να “πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους” αλλά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος ώστε να ακούγονται και  ακραίες φωνές. Από το 2015 ως σήμερα δεν υπήρξε ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος παρά μόνο πολιτικές που άφησαν τη χώρα ανοχύρωτη και τους πολίτες απροστάτευτους. Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδείχθηκε καταστροφική τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους εγκλωβισμένους μετανάστες στο νησί μας. Μόνη λύση πλέον είναι η άμεση αποσυμφόρηση».

 

Παναγιώτης Χριστόφας, Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Λέσβου

 

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει…»

 

Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς ήρθαν να επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά, ότι η κατάσταση με το μεταναστευτικό στο νησί μας έχει ξεφύγει. Τα χθεσινά γεγονότα είναι απολύτως καταδικαστέα, ειδικά όταν μιλάμε για ενέργειες απέναντι σε μικρά παιδιά και οικογένειες. Τα ακραία στοιχεία πρέπει να απομονωθούν. Όμως το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού είναι καθολικό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα. Απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένων ενεργειών για την αποσυμφόρηση του νησιού μας. Όχι στο μέλλον, αλλά σήμερα. Η πασαρέλα των Υπουργών που ετοιμάζεται την άλλη εβδομάδα στη Μυτιλήνη, είναι άνευ αντικειμένου και ουσίας, αν δεν λυθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των μεταναστών και προσφύγων εδώ. Μάλιστα, στην επίσκεψη έχουν δώσει και τον τίτλο «αναπτυξιακό συνέδριο», αυτοί που προκλητικά αδρανούν για το μεταναστευτικό αλλά και που με αποκλειστική ευθύνη τους (όπως πρόσφατα δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί) σε δύο μήνες θα καταργήσουν και τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α».

 

Λαϊκή Ενότητα Λέσβου

 

«Μια χούφτα νοσταλγών του Χίτλερ…»

 

«Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής σε συνεργασία και συντονισμό με ακροδεξιούς κύκλους και παραδημοσιογραφικά κέντρα επιχειρούν να βγουν στο προσκήνιο και να σπείρουν το μίσος και τη διχόνοια στο νησί μας […]. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν για το ποιος φταίει για την κατάσταση. Γνωρίζουμε καλά ότι αυτοί που επιχειρούν άλλοτε με το μανδύα του «πατριώτη» άλλοτε του «ισλαμοφοβικού» να σπείρουν το μίσος και το φανατισμό έχουν συχνά και άλλα κίνητρα. Θέλουν απλά την «ιδιοκτησία» της πατρίδας για να εξασφαλίσουν οικονομικές απολαβές […]. Οι πολίτες της Λέσβου δεν πρέπει να επιτρέψουν  οι ιδέες αυτές να εισχωρήσουν στην κοινωνία και στα σχολεία, με τη μία ή την άλλη μορφή και να δηλητηριάσουν τις ψυχές των παιδιών. Ο σεβασμός στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας- που σήμερα διακυβεύεται - κατακτιέται μόνο με διαρκή επαγρύπνηση όλων μας […]. Η Λέσβος έγινε παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα νοσταλγών του Χίτλερ να την μετατρέψουν σε ορμητήριο για ρατσιστικές επιθέσεις. Η Λέσβος είναι και θα μείνει νησί αντιφασιστικό, νησί αλληλεγγύης στους πρόσφυγες»!

Αγλαΐα Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο, Γόνιμη Γραμμή»

«Η Περιφέρεια στέκεται ως θεατής…»

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να στέκεται ως θεατής και σχολιαστής, για μιαν ακόμη φορά, απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Οφείλουμε, οφείλετε ως περιφερειακή Αρχή, έστω και τώρα, να προωθήσετε πολιτικές, να πιέσετε για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της έκρυθμης κατάστασης που λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα πρωτίστως στα νησιά μας, αλλά και γενικότερα στην περιοχή μας. Ειδικά ενόψει της κυβερνητικής φιέστας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τις επόμενες μέρες -η οποία ειρήσθω εν παρόδω αν και έχει ανακοινωθεί από τα ΜΜΕ ουδέποτε μας γνωστοποιήθηκε επισήμως- θα πρέπει με ομόφωνη απόφαση του επικείμενου Π.Σ., στις 26/4/2018, το προσφυγικό να είναι από τα κεντρικά θέματα που θα συζητηθούν. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε, να αποδεχτείτε για άλλη μια φορά, τα όμορφα λόγια για «φιλοξενία και ανθρωπισμό», αλλά και τις υποσχέσεις για ανάπτυξη που θα ειπωθούν από τα στόματα των αποκλειστικά υπεύθυνων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί[…].

Σταμάτης Μαλέλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

«Όχι άλλα ανθρωπιστικά νανουρίσματα….»

«Το τεράστιο πρόβλημα και η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και στα άλλα νησιά μας, πρέπει να λυθεί άμεσα. Να σταματήσει ΤΩΡΑ η ταλαιπωρία των κατοίκων και των προσφύγων. Μια είναι η λύση. Να μετακινηθούν όλοι οι μετανάστες- πρόσφυγες, όπως και οι ίδιοι επιθυμούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Δεν μπορεί πλέον η κυβέρνηση και η Πολιτεία να κλείνει τα μάτια, ούτε να κρύβεται από το πρόβλημα. Τα καθησυχαστικά λόγια των Αρχών και της κυβέρνησης, τα  “ανθρωπιστικά” νανουρίσματα δεν μπορούν να έχουν θέση σε αυτό που βιώνουν χρόνια τώρα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Ας πάψει ο ρόλος σχολιαστή των εκλεγμένων αρχών και ας περάσουμε στην πράξη».

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου

«Ο λαός να συνεχίσει την αλληλεγγύη του»

«Η E.E των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των «φραχτών» και της ισλαμοφοβίας δυνάμωσε την ακροδεξιά και τους φασίστες και τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά. Η T.E. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου καταδικάζει την στάση της Δημοτικής Αρχής του Σ. Γαληνού της Τ.Ο της Ν.Δ. της Πατριωτικής Κίνησης Λέσβου της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Αστυνομικής Δ/σης ως συνυπεύθυνους  για την εγκληματική τροπή των γεγονότων καθώς και για τον τραυματισμό των ατόμων που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο. Καλούμε το λαό του νησιού να συνεχίσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, να απομονώσει τις ρατσιστικές και φασιστικές φωνές, παράλληλα με τους αγώνες για τα δικαιώματά του».

 

Οικολόγοι Πράσινοι

«Να απομονωθούν τα κέντρα ρατσιστικών αντιδράσεων»

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν τα απαράδεκτα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Μυτιλήνη. Με συντεταγμένο τρόπο συμμορία ακροδεξιών στοιχείων για πολλές ώρες πραγματοποίησε ένα πρωτόγνωρο πογκρόμ σε πρόσφυγες και μετανάστες που με τις οικογένειες τους είχαν συγκεντρωθεί στην πλ. Σαπφούς για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια αλλά και την καθυστέρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και αλληλέγγυους πολίτες που έσπευσαν να τους συμπαρασταθούν […]. Η παρατεταμένη ένταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση και την τοπική κοινωνία, καθώς ζει καταστάσεις που αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων εξαπολύοντας πογκρόμ εναντίον προσφύγων, ως αυτόκλητοι προστάτες της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι ως πολίτες, ως κοινωνία, να απομονώσουμε τα κέντρα που πυροδοτούν ρατσιστικές αντιδράσεις, κρατώντας ζωντανά τα κάστρα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα».

ΚΚΕ

«Απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά»

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών, που ανάμεσά τους υπήρχαν μικρά παιδιά και γυναίκες, που βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους στο νησί και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot. Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και οργανώθηκε η επίθεση, με τη ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη. Ο ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός δεκάδων προσφύγων δείχνει την αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα εάν επιδίωκαν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί […].Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου να καταδικάσει και να απομονώσει τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων και των άλλων δυνάμεων, που καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Να δυναμώσει την πάλη κόντρα στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Για τον οριστικό απεγκλωβισμό των προσφύγων απ’ τα νησιά και συνολικά απ’ τη χώρα μας».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey