FOLLOW US

Πολιτική

Σπ. Γαληνός: «Τα προβλήματα είναι για να επιλύονται»

Χαιρέτησε την έναρξη του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός
«Η νησιωτικότητα είναι πρόκληση, αλλά και ευκαιρία»

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται από χθες στη Μυτιλήνη, ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Γαληνός, μίλησε μεταξύ άλλων για τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των νησιών του Αιγαίου, σε αντίθεση με την ηπειρωτική χώρα, επισημαίνοντας πως από νησί σε νησί η αναπτυξιακή προσέγγιση έχει κάποιες σταθερές αρχές, όμως ο τρόπος υλοποίησης και οι προτεραιότητες διαφέρουν.
Αναλυτικά, ο κ. Γαληνός ανέφερε: «Η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας που αναγκάζουν τους νέους να εγκαταλείψουν τα νησιά, οι περιορισμένοι πόροι που μετά βίας επαρκούν για τις βασικές λειτουργίες των Δήμων, η έλλειψη υποδομών και η ενεργειακή επάρκεια, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά. Όμως, θεωρώ ότι τα νησιά μας είναι πηγές μοναδικών ευκαιριών, που έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.
«Να βγουν κερδισμένα τα νησιά μας»
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Λέσβου επεσήμανε πως «η νησιωτικότητα είναι μια πρόκληση, αλλά είναι παράλληλα και μια ευκαιρία. Ως πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και ως βασικότερος φορέας ανάπτυξης, συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε προσπάθεια με στόχο την ευημερία του τόπου και συμπολιτών μας».
Τέλος, ο κ. Γαληνός στάθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας, τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολες, με έναν έκτακτο χαρακτήρα. «Ζούμε καθημερινά με τα αρνητικά αποτελέσματα μιας χρόνιας οικονομικής ύφεσης, με τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού σε οριακό σημείο στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο. Προαπαιτούμενο για κάθε συζήτηση αλλά και αναπτυξιακή δράση είναι να περάσουμε από τις έκτακτες συνθήκες σε συνθήκες ασφάλειας και κανονικότητας. Γι’ αυτό, θέλω να επαναλάβω το πάγιο αίτημα της αποσυμφόρησης όλων των νησιών, που σηκώνουν το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού μεταναστευτικού. Μόνο σε συνθήκες εμπεδωμένης ασφάλειας και κανονικότητας μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Ανάπτυξη, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μέτρα υπέρ των τοπικών νησιωτικών οικονομιών, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Μέτρα τα οποία όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά είναι απαραίτητο να επεκταθούν.
Η παρουσία μελών του Υπουργικού συμβουλίου αλλά και του Πρωθυπουργού, αύριο, αυξάνει τις προσδοκίες μας για άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, διότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Ελπίζουμε να μη διαψευσθούμε».

Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, από του βήματος του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο, το οποίο πραγματοποιείται από το πρωί στη Μυτιλήνη, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη το νησί, όπως είναι η νότια παράκαμψη της Μυτιλήνης και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού στη νότια πόλη, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν αρκετές ελλείψεις, ωστόσο ζήτησε να τεθούν προτεραιότητες και να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση τους, παρά την καθυστέρηση που έχει υπάρξει.

«Τα προβλήματα είναι για να επιλύονται» τόνισε ο Σπύρος Γαληνός, εστιάζοντας στα προτερήματα των νησιών του Αιγαίου.

Μεταξύ των διεκδικήσεων του Δήμου Λέσβου, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, είναι η παραχώρηση τμημάτων της δημόσιας περιουσίας συμβάλλοντας στην αξιοποίησή τους. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για το πάρκινγκ Μυτιλήνης -ένα πάγιο αίτημα του Σπ. Γαληνού από το ξεκίνημα της θητείας του- χαρακτηρίζοντάς το ως «ζωτικής σημασίας για τον Δήμο», αναφέροντας μάλιστα πως ακόμα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «συνηγορεί στην παραχώρησή του, οπότε αναμένω να δοθεί σαφής εντολή πως αυτός ο χώρος πρέπει να έρθει στα χέρια του Δήμου Λέσβου, ακόμα και με πώληση». Αντίστοιχα, αναφέρθηκε και στο κτίριο του παλιού λιμεναρχείου στην Προκυμαία, επισημαίνοντας ότι «από την ημέρα που θα γίνει η παραχώρησή τους, θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση αυτών».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του... αστειεύτηκε με τον κ. Χαρίτση, λέγοντάς του ότι «αφού ανακοίνωσε εκείνος τη χρηματοδότηση του νέου κολυμβητηρίου, δικαιούμαι να ευελπιστώ ότι ο Πρωθυπουργός αύριο θα ανακοινώσει πολλά περισσότερα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 20:50
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top