Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την άφιξη του Ποντίφικα στη Λέσβο και στην προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ

Μηταράκης: «Οριστική απόφαση να κλείσει το Μαυροβούνι μέχρι το 2022»

21/11/2021 - 12:00

Αντιπροσωπεία του Βατικανού υποδέχτηκε την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, στην προσωρινή δομή φιλοξενίας μεταναστών στο πεδίο βολής του Καρά - Τεπέ, ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης.  

Η συνάντηση παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών & του Αστυνομικού Διευθυντή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Ελευθέριου Ντουρουντού και άλλων στελεχών έγινε με αφορμή την επίσκεψη του Ποντίφικα στη Λέσβο στις 5 Δεκεμβρίου και προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα οργάνωσης & ασφάλειας. 

Στις 4 Δεκεμβρίου φθάνει στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένη επίσκεψης ο Πάπας αναμένεται να μεταβεί στις 5 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη στέλνοντας ένα νέο μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Ποντίφικα στη Λέσβο και το γεγονός αυτό έχει πάρει τεράστια δημοσιότητα. 

Η μίνι συνέντευξη με τον Μηταράκη 

Το «Εμπρος» επισκέφθηκε την προσωρινή δομή και είχε μια σύντομη συνομιλία με τον υπουργό Ν.Μηταράκη, για τα θέματα της επικαιρότητας σε σχέση με την επίσκεψη του Πάπα , αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με τα θέματα που διαχειρίζεται σε ότι έχει σχέση με το μεταναστευτικό, αλλά και τι αναμένεται στο νησί μας. Η μίνι συνέντευξη με τον υπουργό έχει ως εξής: 

- Ποιος ο λόγος της πρόσφατης επίσκεψής σας στη Λέσβο; 

«Βρίσκομαι στη Λέσβο ενόψει της επίσκεψης του Πάπα για να δούμε κάποια θέματα οργανωτικά καθώς στις 5 Δεκεμβρίου θα είναι εδώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο για να δούνε το μεταναστευτικό σε μία εντελώς διαφορετική φάση όταν πλέον η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την μεταναστευτική κρίση.  

Λιγότεροι από 2500 πλέον αιτούντες άσυλο βρίσκονται στην δομή στο Μαυροβούνι ( σ.σ. την Τετάρτη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός αυτός ήταν 2350 ) σε σχέση με τους πάνω από 20.000 που βρισκόντουσαν εδώ πριν από δύο χρόνια. Θα δούνε τη δομή στο Μαυροβούνι που παρότι είναι προσωρινή -και θα περάσει το τελευταίο της χειμώνα φέτος- έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα.  

Από κει και πέρα η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική της φύλαξης των συνόρων, του περιορισμού των ροών, της αποσυμφόρησης των νησιών, του περιορισμού της κρίσης για τις τοπικές κοινωνίες όπως ακριβώς δεσμευθήκαμε στα νησιά του Αιγαίου».  

- Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μήνυμα της δεύτερης επίσκεψης του Ποντίφικα στη Λέσβο; 

«Νομίζω ότι είναι ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα σε κοινό ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν είναι μία κρίση που μπορεί να σηκώσει μόνη της η Ελλάδα, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια. Νομίζω η διεθνοποίηση του μεταναστευτικού είναι κάτι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών» 

- Λέγεται ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός μεταναστών στα απέναντι παράλια. Είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση εκδήλωσης νέας κρίσης; 

«Εμείς δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή αυξημένες ροές, δεν βλέπουμε να υπάρχει πολύς κόσμος στα παράλια. Υπάρχει μία ρητορική της γείτονος, η οποία καμιά φορά εκφράζεται με έναν ακραίο τρόπο. Η επίσκεψή μου στην Άγκυρα , πριν από λίγες μέρες η συνάντηση με τον κ. Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε στόχο να υπάρξει ένα κλίμα συνεργασίας για να μην είμαστε ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία διάδρομος για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Αλλά αν υπάρξουν ακραία γεγονότα είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε, όπως κάναμε και πέρσι».  

- Ποιες οι εξελίξεις σε ότι έχει να κάνει με τη δημιουργία της νέας δομής; 

«Στη Βουλή έρχεται 22 Νοεμβρίου για συζήτηση η σύμβαση που θα υπογραφεί μέσα στο έτος. Ευελπιστούμε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα, έχουμε υποσχεθεί στο Δήμο Μυτιλήνης να κλείσει το Μαυροβούνι μέχρι το 2022 και αυτή είναι μία οριστική απόφαση, όπως έγινε στη Σάμο και παραδόθηκε το Βαθύ πίσω στην τοπική κοινωνία».  

- Τι απαντάτε σε εκείνους που σας καταλογίζουν επαναπροωθήσεις; 

«Υπάρχει μία ρητορική η οποία στηρίζεται στα κυκλώματα λαθροδιακινητών που έχουν χάσει τεράστια ποσά τα τελευταία δύο χρόνια από την προστασία των συνόρων μας. Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της, το έχουμε πει σε κάθε τόνο. Είναι κυριαρχική μας υποχρέωση το κάνουμε όμως με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα όπως επανέλαβε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey