
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Και οι προτάσεις για ταχυδιυλιστηρια σε Ερεσό και Βαφειό, αξιοποίηση γεωτρήσεων και μονάδα αφαλάτωσης στην Πέτρα
Απαγορεύεται απολύτως η χωρίς έγγραφη άδεια, αντιγραφή, αναδημοσίευση, μετάδοση, αναμετάδοση, αναπαραγωγή (εκτός από τις περιπτώσεις που επιτρέπεται από τα εργαλεία κοινής χρήσης που διαθέτουμε), φόρτωση, αναφόρτωση, διανομή, έκδοση, πώληση, εκμίσθωση, παρουσίαση στο κοινό, δημόσια εκτέλεση, μετάφραση, τροποποίηση ή διασκευή του περιεχομένου του ΕΜΠΡΟΣ. Επίσης απαγορεύεται απολύτως η χωρίς έγγραφη άδεια, εξόρυξη δεδομένων με τη χρήση οποιασδήποτε τεχνολογίας και η λήψη ή αποθήκευσή τους για σκοπούς μηχανικής εκμάθησης τεχνητής νοημοσύνης, όπως ενδεικτικά εκπαίδευσης ή ανάπτυξης μοντέλων, γλωσσών, τεχνολογιών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης εν γένει, η δημιουργία παράγωγων έργων από το περιεχόμενο του ΕΜΠΡΟΣ, η δημιουργία, συσχέτιση, σύνθεση και συνδυασμός για την παραγωγή μεταδεδομένων. Απαγορεύεται επίσης η χρήση λογισμικών για την παράκαμψη των ανωτέρω περιορισμών.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου 2025 στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τέθηκαν στο τραπέζι οι προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λειψυδρίας που παρατηρείται στο νησί, μετά την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έπειτα από αίτημα της ΔΕΥΑΛ προς τους δύο Δήμους, Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.
«Στην Λέσβο πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα τα επιφανειακά ύδατα» ανέφερε σε δηλώσεις του, απολογιστικά της συζητήσεως, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης τονίζοντας ότι οι αφαλατώσεις και τα φράγματα δεν αποτελούν πανάκεια και επισημαίνοντας ότι η λειψυδρία είναι ένα ζήτημα κακών αποφάσεων ή λάθος διαχείρισης. Ακόμη διευκρίνισε ότι η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω λειψυδρίας γίνεται για τεχνικούς λόγους προκειμένου να ξεπεραστεί σε κάποια ζητήματα η όποια γραφειοκρατία. Βέβαια έκανε σαφές ότι στο πλαίσιο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος θα ιεραρχηθούν – εντός δεκαημέρου- έργα που δίνουν άμεσες λύσεις στο καλοκαίρι που έρχεται με βασικό στόχο κάτοικοι και επισκέπτες να απολαμβάνουν καθαρό, πόσιμο νερό σε διαρκή παροχή.
Τα προβλήματα εντοπίζονται όπως διατυπώθηκε στην πόλη της Μυτιλήνης, στις τουριστικές περιοχές Πέτρας – Μολύβου και Ερεσού αλλά και στην ενδοχώρα, όπου όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, η ύδρευση θα πρέπει να προηγείται της άρδευσης τονίζοντας ότι ως προς το σκέλος αυτό θα πρέπει να τηρηθούν κάποια μέτρα από αγρότες και κτηνοτρόφους.
Οι άξονες αντιμετώπισης του φαινομένου
Από το 2018 έχει διαμορφωθεί στρατηγικός σχεδιασμός από την Διεύθυνση Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στο πλαίσιο αντιμετώπισης – διαχείρισης φαινομένων ξηρασίας και λειψυδρίας. Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος Ευάγγελος Κοντής γίνεται προσπάθεια να ποσοτικοποιηθούν αυτά τα δεδομένα σε δείκτες ξηρασίας και λειψυδρίας. Μετά την εφαρμογή των δεδομένων προκύπτει ότι θα υπάρχει ένα σχετικά σημαντικό γεγονός ξηρασίας το διάστημα από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε εκτεταμένη ξηρασία γιατί για να συμβεί αυτό ο συγκεκριμένος δείκτης θα πρέπει να βγάζει συνεχώς αρνητικές τιμές επί 12 μήνες. Απλώς η ουσία είναι ότι θα περάσουμε δύσκολο καλοκαίρι» είπε ο κ. Κοντής.
Ακολούθως πρόσθεσε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου θα πρέπει οι αρμόδιοι να κινηθούν σε δύο άξονες ο πρώτος έχει να κάνει με έργα που φέρνουν άμεσα αποτελέσματα και ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει μέτρα εξοικονόμησης νερού.
Τα έργα που αναμένεται να φέρουν άμεσα αποτελέσματα είναι οι γεωτρήσεις. Ο κ. Κόντης εξήγησε ότι η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης χρήσεων. Ακόμη πρότεινε σε γεωτρήσεις που παρουσιάζουν αυξημένους δείκτες σε κάποια στοιχεία είτε να τοποθετηθούν φίλτρα και να «πέσουν» τα νερά στα δίκτυα ύδρευσης, είτε να γίνουν επιφανειακά δίκτυα και να δοθούν για άρδευσης, είτε να δοθούν για άμεση χρήση στην πυροσβεστική.
Τα ταχυδιυληστήρια είναι ακόμη μία λύση και στο τραπέζι τέθηκε εκείνο της Ερεσού και του Βαφειού «Η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού θα έπρεπε χρόνια να έχει αποκατασταθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόντης τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει στην σκέψη των αρμόδιων και η μονάδα αφαλάτωσης για την Πέτρα.
Ο δεύτερος άξονας μέτρων περιλαμβάνει μέτρα εξοικονόμησης νερού, άμεσες παρεμβάσεις σε περιπτώσει βλαβών που συνηγορούν στην πρόσληψη προσωπικού στην ΔΕΥΑΛ και απαγόρευση σε κάποιες περιπτώσεις χρήσης νερού..
Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται η υποχρέωση να εγκατασταθούν σε όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις υδρόμετρα έως το τέλος του 2026, είτε έχουν γεώτρηση είτε ανήκουν σε συλλογικά αρδευτικά δίκτυα (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ), όπως προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄5438/2024)..
Κουτουλάκης: Εδώ στην Λέσβο θα πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα τα επιφανειακά ύδατα
Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης χαρακτήρισε σημαντική την συνάντηση αυτή για ένα πρόβλημα που όπως τόνισε «δεν ανέκυψε τώρα, ούτε η κήρυξη σε έκτακτη κατάσταση είναι κάτι που πρέπει να ορίσει το πλαίσιο της κουβέντας μας. Το πλαίσιο της κουβέντας είναι κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν καθαρό, πόσιμο νερό σε διαρκή παροχή (..) Συμφωνήσαμε να λειτουργήσουμε ταυτόχρονα σε μέτρα βραχείας αντιμετώπισης του ζητήματος, όπου εκεί ήδη τα τελευταία χρόνια η ΓΓΑΝΠ αλλά και η κυβέρνηση έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους αντιμετώπισης του προβλήματος. Πάνω από 1 εκ. ευρώ έχουμε διαθέσει τα προηγούμενα χρόνια είτε για την ανόρυξη γεωτρήσεων, είτε για την αντιμετώπιση απωλειών. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες από κοινού με την ΔΕΥΑΛ και τους εμπλεκόμενους φορείς να ιεραρχήσουμε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και να δούμε τι έχει μείνει εκτός. Δεν είναι μόνο τα χωριά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παράκτιες περιοχές οι οποίες είναι και τουριστικά ανεπτυγμένες με το στοιχείο της εποχικότητας που σημαίνει ότι ο Ιούλιος – Αύγουστος - Σεπτέμβριος πρέπει να μας βρει σε μία κατάσταση όχι σαν την περσινή. Εκεί λοιπόν η ΓΓΑΝΠ μαζί με την Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος να δούμε πως θα διαθέσουμε όχι μόνο τους πόρους αλλά και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τις λύσεις, να δημιουργήσουμε νερό εκεί που δεν υπάρχει.
Προφανώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητούμε για φράγματα, ούτε για άλλες τέτοιες λύσεις άρα πιθανώς και αξιοποίηση της δυνατότητας της τεχνολογίας των αφαλατώσεων λελογισμένα και εκεί που χρειάζεται προκειμένου να έχουμε το χρόνο να χρηματοδοτήσουμε τις αναγκαίες μελέτες. Η ΓΓΑΝΠ δεσμευτήκαμε να χρηματοδοτήσουμε και το master Plan της ύδρευσης και ό,τι άλλο απαιτηθεί για την ωρίμανση τέτοιων έργων και καταθέσαμε φυσικά στο τραπέζι όλη την τεχνογνωσία της διεύθυνσης μελετών – έχουμε υλοποιήσει πάνω από 350 έργα σε όλα τα νησιά – δεν μπορούμε να μην το κάνουμε και στην Λέσβο. Η δέσμευση που αναλάβαμε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Βαρελίδη – όπως το έχουμε κάνει και σε άλλα νησιά- είναι να ιεραρχήσουμε και να δεσμευτούμε να μην κοινωνικοποιηθεί το κόστος των κακών ή λάθος αποφάσεων. Άρα αυτό θα το επωμιστούμε εμείς για να λύσουμε το πρόβλημα για φέτος αλλά πρέπει να υπάρχει μία σαφής δέσμευση και της τοπικής κοινωνίας λελογισμένα να αξιοποιήσουμε τους πόρους που ο Θεός μας ευλόγησε, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε μεριμνήσει για να έχουμε στην επάρκεια που τους θέλουμε.
(..) Η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μία τεχνική κήρυξη. Δεν βρισκόμαστε σε ένα γεγονός φυσικής καταστροφής που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μην εκλάβουμε όμως την κατάσταση ως δικαιολογία για να αποτρέψουμε την επίσκεψη στο νησί ή ότι υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο δημιουργεί αντικίνητρο για να έρθει κανείς. Είναι ένα καμπανάκι που οφείλαμε όλοι να κρούσουμε. Από την στιγμή που έγινε με αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης εμείς το ακούμε αυτό να κινητοποιήσει για να απλουστεύσουν οι διαδικασίες. Δεν θα πρέπει η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να είναι δικαιολογία να διορθώσουμε τα λάθη των τελευταίων 40 ετών μέσα σε ένα μήνα. Αυτό που είπαμε είναι ότι αν χρειαστεί παράταση της κήρυξης θα γίνει για τεχνικούς λόγους, όπως άλλωστε έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, για να παρακάμψουμε ή να επισπεύσουμε γραφειοκρατίες.
Σε ότι αφορά τον γενικότερο σχεδιασμό προφανώς τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής έχουνε δείξει τις απώλειες του νερού οι οποίες υπάρχουν λόγω της μη ύπαρξης φραγμάτων. Νομίζω έχουν δρομολογηθεί σημαντικά φράγματα. Έχουμε την εμπειρία άλλων περιοχών, δεν είναι πανάκεια ούτε τα φράγματα τα μεγάλα και κοστοβόρα – αλλά ούτε και οι αφαλατώσεις. Ένα μείγμα χρειαζόμαστε και μάλλον εδώ στην Λέσβο θα πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα τα επιφανειακά ύδατα αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε εντός του 2025. Πρέπει να δρομολογήσουμε εντός του 2025 λύσεις άμεσα για να μην έχουμε πρόβλημα νερού φέτος και ως ΓΓΑΝΠ θα συντονίσουμε αυτή τη δράση μαζί με ΠΒΑ και Δήμους.
Διαχωρίζουμε την έννοια της ανομβρίας από την έννοια της λειψυδρίας. Οι κλιματικές συνθήκες είναι υπαρκτές δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κανείς, ούτε να τις προβλέψει κανείς. Η λειψυδρία είναι ένα ζήτημα κακών αποφάσεων ή λάθος διαχείρισης.
Από το 1 εκ. ευρώ που έδωσε η ΓΓΑΝΠ η ΔΕΥΑΛ έχει καταφέρει και έχει αξιοποιήσει γεωτρήσεις, έχει εγκαταστήσει μηχανήματα αποσιδήρωσης. Διαδικαστικά νομίζω πάντα προβλήματα υπάρχουν, αλλά θέλουμε διαφάνεια και να υλοποιούνται τα έργα. Εδώ είμαστε και σαν διευθύνουσα υπηρεσία να τρέξουμε εμείς τους διαγωνισμούς» .
Βέρρος: Πρόταση για μονάδα αφαλάτωσης στην Πέτρα
«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το αίτημα και να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε όλες εκείνες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να τις παρακάμψουμε και να γίνουν κάποια απαιτούμενα άμεσα μέτρα» είπε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος και πρόσθεσε: « Βέβαια δίνουμε πολύ κακό στίγμα προς το τουριστικό ρεύμα, το οποίο περιμένουμε (..) αλλά νομίζω ότι προέχει να έχουν οι πολίτες – δημότες νερό το καλοκαίρι(..) Η λιμνοδεξαμενή του Κεραμίου δεν είναι εγκαταλελειμμένη είναι γεμάτη νερό αλλά χρησιμοποιείται για άρδευση. Η εγκαταλελειμμένη λιμνοδεξαμενή είναι εκείνη του Βαφειού. Το ταχυδιυλιστήριο της Ερεσού μπορεί να λειτουργήσει όπως διαβεβαιώνουν και τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ εντός Ιουνίου – Ιουλίου. Επομένως θα δώσει λύση.
Αυτό που προτείναμε εμείς, δηλαδή να μπει μία μονάδα αφαλάτωσης στην Πέτρα – τουλάχιστον- θεωρώ ότι θα δώσει λύση γιατί μονάδα έχει βρεθεί, είναι θέμα απόφασης της ΔΕΥΑΛ να τοποθετηθεί» είπε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου σε δηλώσεις του προσθέτοντας ότι οι περισσότερες περιοχές του Δήμου αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύδρευσης ειδικότερα ανέφερε: «Η περιοχή του Μολύβου αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα διορθώθηκε πέρυσι με το έργο των εξωτερικών δικτύων, η Πέτρα έχει πρόβλημα όπως και Άναξος – Σκουτάρος, Ερεσός, Καλλονή, Πολιχνίτος, Στύψη κά».
Σε 4-5 η λειτουργία του Φράγματος Τσικνιά
4-5 χρόνια είναι ο χρονικός άξονας υλοποίησης και πλήρης λειτουργίας του Φράγματος Τσικνιά σύμφωνα με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπο Αθανασίου ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα λύσει τα όποια προβλήματα παρατηρούνται στην Λέσβο, ωστόσο τόνισε ότι μέχρι να λειτουργήσει θα πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρα. «Γι’ αυτό που μπορώ εγώ να δεσμευτώ είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση προς τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να μην μείνουμε στα λόγια αλλά να προχωρήσουν οι προτάσεις οι οποίες έγιναν. (..) Μέσα στο χρονοδιάγραμμα που τέθηκε θα γίνει ένας καταμερισμός της υπευθυνότητας των αρμόδιων φορέων ούτως ώστε όταν αποτυπωθεί ακριβώς το πρόβλημα και οι λύσεις αυτές να προχωρήσουν βήμα – βήμα. Βασικά η ΓΓΑΝΠ θα έχει τις πρωτοβουλίες των έργων και όπου χρειαστεί και υπάρχει πρόβλημα τότε θα γίνουν και προγραμματικές συμβάσεις με ΠΒΑ και Δήμους».
Βάλεσης: Απαιτούνται προσωπικό και χρηματοδοτήσεις
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, τόνισε τις σημαντικές ανάγκες της υπηρεσία σε προσωπικό και σε χρηματοδότηση. «Σχέδιο υπάρχει αυτό που χρειάζεται είναι προσωπικό και χρηματοδοτήσεις» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Βασικό είναι να προσπεράσουμε κάποιες διαδικασίες που υπάρχουν ούτως ώστε να μπορούμε γεωτρήσεις που έχουν γίνει και ξέρουμε ότι έχουν ποιοτικό νερό και μπορούν να δώσουν λύσεις σε χωριά για παράδειγμα στην Άναξο να υπάρξει μία παρέμβαση ούτως ώστε να μπορέσουμε να τις εκμεταλλευτούμε. Η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού – για το οποίο ένα χρόνο φωνάζω και τώρα ανακινείται- είναι ένα έργο το οποίο υπάρχει και για το οποίο χρόνια τώρα θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει για διόρθωση των κακώς κειμένων. Το έργο αυτό με ένα δίκτυο και την προσθήκη ταχυδιυλυστηρίου μπορεί να δώσει λύση και στην Πέτρα και στον Μόλυβο όπως πάμε να κάνουμε τώρα στην Ερεσό με τοποθέτηση ταχυδιυλιστηρίου στο Τεχνικό Φράγμα της Ερεσού».
Σε ότι έχει να κάνει το έργο με τίτλο «Ερευνητικές Γεωτρήσεις στο Νομό Λέσβου» π/υ 135.000 ευρώ το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί και για το οποίο τροποποιήθηκε ο χρονικός ορίζοντας της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ΔΕΥΑΛ είπε «Αυτό το έργο δεν είχε γίνει είναι μία εργολαβία που χρηματοδότησε η ΠΒΑ υπογράφτηκε, το πήρε ένας εργολάβος από εκεί και μετά ήμασταν έρμαια στις ορέξεις του εργολάβου. Έκανε μία γεώτρηση με τον τρόπο που την έκανε, δεν πληρωνόταν, σταμάτησε την σύμβαση και δεν έγινε καμία. Τώρα προσπαθούμε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 2-3 γεωτρήσεις αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά».
Ο κίνδυνος της υφαλμύρωσης
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Κουτουλάκης υπενθύμισε στους παρεβρισκόμενους τον κίνδυνο υφαλμύρωσης εξαιτίας της υπεράντλησης υδάτινων πόρων ενώ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επεξεργασία πρόταση συνεργασίας μεταξύ της ΓΓ Αιγαίου, της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης (early warning) σε επιλεγμένες περιοχές του νησιού. Στόχος είναι η παρακολούθηση και πρόληψη φαινομένων υφαλμύρωσης, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Στο ζήτημα της υφαλμύρωσης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου Προκόπης Σινάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι γεωτρήσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν τη μοναδική προσέγγιση, καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος υφαλμύρωσης, ειδικά σε παράκτιες περιοχές και πρόσθεσε ότι τα εργαστήρια της ΠΕΑΒΑ μπορούν να συμβάλουν άμεσα στον επανέλεγχο ανενεργών γεωτρήσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους υπό ασφαλείς όρους.
Παράλληλα ανέφερε πως, με τη στήριξη της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, από το φθινόπωρο του 2024 η ΠΕΑΒΑ προχώρησε στον έλεγχο 100 σημείων απορροής πόσιμου νερού (όπως πηγές και δημόσιες βρύσες) εκτός του δικτύου της ΔΕΥΑΛ και τόνισε πως οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τον μελλοντικό σχεδιασμό και τεκμηριώνουν την ανάγκη πολυδιάστατης προσέγγισης στο ζήτημα της υδροδότησης.
Ακόμη υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων στόχων, η ΠΕΑΒΑ έχει καταθέσει από το περασμένο φθινόπωρο, πρόταση προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την εκτεταμένη καταγραφή και ποιοτικό έλεγχο των επιφανειακών πηγών νερού σε ολόκληρη τη Λέσβο (ρέματα, χείμαρροι, κ.ά.), με σκοπό την ενδεχόμενη αξιοποίησή τους στο μέλλον – είτε μέσω φραγμάτων μικρής κλίμακας, είτε για εμπλουτισμό υδροφορέων.
Και ολοκληρώνοντας πρόσθεσε ότι η ΠΕΑΒΑ παραμένει στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τεχνική υποστήριξη και συνεργασία σε δράσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του νησιού απέναντι στην αυξανόμενη πρόκληση της λειψυδρίας.
Στην σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης, ο βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου, οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου Παναγιώτης Χριστόφας και Ταξιάρχης Βέρρος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Κώστας Αρώνης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΒΑ Άρης Ελευθερίου, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου Προκόπης Σινάνης, ο Δ/νων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου Δημήτρης Αξιώτης κά υπηρεσιακοί και δεσμικοί παράγοντες.
*Aκολουθεί το οπτικοακουστικό έργο της συνάντησης