-Το Συντονιστικό Φορέων… ξαναμαζεύτηκε και σήμανε τον ύστατο αγώνα για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ -«Συντρέχουν οι ίδιοι ακριβώς λόγοι που μας έφεραν τις δύο προηγούμενες παρατάσεις», λένε οι τοπικοί φορείς

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού των φορέων που αποφάσισε κινητοποίησεις με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στη Μυτιλήνη Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού των φορέων που αποφάσισε κινητοποίησεις με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στη Μυτιλήνη

Κατεβασμένα ρολά και… «μποϋκοτάζ» στο Συνέδριο [Vids]

28/04/2018 - 19:31 Ενημερώθηκε 30/04/2018 - 13:19

Παλλεσβιακή απεργία, με κλειστά (ει δυνατόν) τα… πάντα, κήρυξε και επίσημα το Συντονιστικό Φορέων από το Επιμελητήριο Λέσβου, στη συνέντευξη Τύπου του προεδρείου του χθες το μεσημέρι και προανήγγειλε κι άλλες επαφές με άλλους φορείς, αλλά και με τις τοπικές αρχές, για να οργανωθεί μία γενικευμένη διαμαρτυρία, την ημέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού (3/5) στη Μυτιλήνη. Με κυρίαρχο αίτημα την παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για έναν ακόμη χρόνο, «λόγω του ότι οι λόγοι που εξασφάλισαν τις δύο προηγούμενες παρατάσεις, εξακολουθούν να συντρέχουν», το Συντονιστικό Φορέων που για μεγάλο διάστημα ομολογουμένως έδειχνε να… απέχει από τα πράγματα, επανήλθε. Και επιδίωξε να δείξει ενωμένο, με σκοπό να συνειδητοποιήσουν άπαντες (πολίτες, φορείς και αρχές) το κρίσιμο διακύβευμα για το νησί και να συμμετέχουν δυναμικά στις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις και απώτερο στόχο να καταλάβει η κυβέρνηση που διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο, πως συζήτηση για ανάπτυξη, δεν μπορεί να γίνει χωρίς ζωντανό τον «ΦΠΑ» και με το νησί να φιλοξενεί χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Το αν θα έχει επιτυχία η απέλπιδα κίνηση που παίρνει επάνω του το Συντονιστικό Φορέων, δράττοντας την ευκαιρία της παρουσίας σύσσωμης της κυβέρνησης στο νησί για δύο ημέρες, θα φανεί σύντομα. Σε κάθε περίπτωση όμως, γίνεται σαφές από όλους και προς όλους, πως αν υπάρχει μία πιθανότητα να εξασφαλιστεί τουλάχιστον μία παράταση για τον ΦΠΑ, τότε αυτή θα εξαντληθεί στο κατά πόσο θα τύχει ανταπόκρισης η κινητοποίηση που ξεκίνησε από χθες.

Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Παναγιώτης Τατάκης, ο Παναγιώτης Μπαρούτης, ο Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο Απόστολος Βαλτάς, ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος και ο Νίκος Γιαννάκας, εμφανίστηκαν λοιπόν χθες όλοι μαζί ξανά, σε κοινό τραπέζι για να στείλουν μήνυμα στην τοπική κοινωνία ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ανοίγοντας τις τοποθετήσεις έκανε λόγο για «παλλεσβιακή απεργία» που θα σημάνει την ερχόμενη Πέμπτη, με κλειστά τα μαγαζιά από το πρωί, συλλαλητήριο το απόγευμα και πορεία προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και στον χώρο όπου είναι προγραμματισμένο να μιλήσει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να κατατεθούν στον ίδιο τα δύο βασικά αιτήματα: διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για έναν ακόμη χρόνο και άμεση αποσυμφόρηση από το μέτωπο του προσφυγικού.

«Μποϋκοτάζ» στο Συνέδριο

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Μυρσινιά, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα επιδιωχθεί από τις συναντήσεις και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ένα ιδιότυπο «μποϋκοτάζ» του Περιφερειακού Συνεδρίου, με την απουσία των αιρετών (και των φορέων) από τα πάνελ των θεματικών συνεδριών. Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου από τη μεριά του, Παναγιώτης Τατάκης, «δεν έχουν κανένα νόημα οι συζητήσεις σε πάνελ για την ανάπτυξη, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει το βασικότερο αναπτυξιακό μέτρο, ο μειωμένος ΦΠΑ». Για να υπογραμμίσει τη σημασία κατά τη γνώμη του, της απουσίας των τοπικών φορέων και αρχών από τις συνεδρίες του διημέρου των εργασιών της κυβέρνησης. «Λόγω του προσφυγικού, καταφέραμε και εξασφαλίσαμε μία ετήσια παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ και μία εξάμηνη. Εμείς σήμερα υποστηρίζουμε ότι οι λόγοι που μας έδωσαν τις δύο τελευταίες παρατάσεις, εξακολουθούν να συντρέχουν. Και για αυτό, θα ζητήσουμε την παράταση για έναν ακόμη χρόνο, με στόχο να φτάσουμε στη χρονιά ορόσημο, το 2020, όπου θα έρθει η συζήτηση της αναδιάρθρωσης του ΦΠΑ στην Ευρώπη.

Μπαρούτης: «Είναι στο χέρι της κυβέρνησης, δε δεσμεύεται η ΝΔ»

Ο Παναγιώτης Μπαρούτης, πρόεδρος του Παραρτήματος του Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ένας εκ των πιο χαρακτηριστικών προσώπων που κράτησαν από τις αρχές του χρόνου «ζωντανό» το θέμα του ΦΠΑ, με παρεμβάσεις του ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστίασε στο «κλειδί» που εξασφάλισε πριν από λίγες ημέρες και εκτιμάται πως μπορεί να «ξεκλειδώσει» μία ακόμη παράταση για το μέτρο: Στην απάντηση που έδωσε ο Πιέρ Μοσχοβισί στον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη και ουσιαστικά άνοιξε νέο «παράθυρο» για συνεννόηση με τους δανειστές, σε ότι αφορά πάντα στην εξαίρεση του ΦΠΑ των νησιών. «Μετά το ερώτημα Ανδρουλάκη και την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου της Ε.Ε., τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί να υπάρξει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά που είναι επιβαρυμένα και από το προσφυγικό και αν δε το κάνει θα μας τελειώσει. Γιατί έρχεται τσουνάμι με την αύξηση τόσο του ΦΠΑ, όσο και των αντικειμενικών αξιών», είπε χαρακτηριστικά. Και αφού δεν έβγαλε από το κάδρο της όλης κριτικής, ούτε τη ΝΔ, χρεώνοντας τόσο στο «αδιάβαστο» κλιμάκιο βουλευτών της που ήρθε προχθές στη Μυτιλήνη «ανευθυνότητα», όσο και στον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη (σ.σ. που θα μπορούσε κατά τον κ. Μπαρούτη, να έχει συμβάλλει στο να δοθεί λύση), αδιαφορία για το επίμαχο θέμα, τόνισε πως πλέον πρέπει όλοι να αποδείξουν έμπρακτα το αν τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη και η επιβίωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Βαλτάς: «Τελευταία μας ευκαιρία»

Ως μία από τις τελευταίες ευκαιρίες να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση και να εξαναγκαστεί και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να αναλάβουν δεσμεύσεις για τον ΦΠΑ, χαρακτήρισε από τη μεριά του την οργάνωση της επικείμενης κινητοποίησης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς. «Να έρθει ο πρωθυπουργός και να αναγκαστεί να μας φέρει μία πρόταση που θα μας απεγκλωβίζει και από το αδιέξοδο του μεταναστευτικού και από τη δυσκολία του ΦΠΑ. Όλοι μαζί ξεκινήσαμε μία προσπάθεια και όλοι μαζί πρέπει να τελειώσουμε. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον τόπο που αγαπήσαμε και θέλουμε να συνεχίσουμε να μένουμε εδώ. Πρέπει να το καταλάβει όλος ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς, καλώντας τον δήμαρχο και την Περιφερειάρχη να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις.

 

«Πως συζητάμε για παντεσπάνι, ενώ δεν έχουμε ψωμί»;

Ως ένα «επικοινωνιακό τρικ» χαρακτήρισε από τη μεριά του το επικείμενο κυβερνητικό Περιφερειακό Συνέδριο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας, σχολιάζοντας ακόμη πως «δεν μπορούμε να συζητάμε για παντεσπάνι, όταν δεν υπάρχει ψωμί». Αναφερόμενος δε αναλυτικά στα πρόβλημα που προκαλεί η σημερινή διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και η μηδενική επενδυτική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, κατέληξε πως το ύστατο μέσο για να αντιστραφεί το κλίμα, πως είναι η απεργία. «Η φθορά και η απαξίωση που έχει υποστεί ο τόπος είναι τεράστια», πρόσθεσε για να αποκαλύψει και τις επαφές του Συντονιστικού της Λέσβου και με τους φορείς της Χίου και της Σάμου, προκειμένου και αυτοί να υποστηρίξουν τα (κοινά έτσι κι αλλιώς) αιτήματα. Τέλος ο πρόεδρος των Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος σχολίασε πως η Λέσβος έχει φτάσει πια σε ένα οριακό σημείο που απαιτεί πια πράξεις, έργα και συγκεκριμένες προτάσεις και όχι άλλα ευχολόγια.

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey