Παρέμβαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και του «Ε»:

«Η απλή αναλογική θα φέρει ανατροπές στο σύστημα διακυβέρνησης της Αυτοδιοίκησης»

31/01/2018 - 16:11

Με ανακοίνωση του, το γραφείο Τύπου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να απαντήσει και να δώσει διευκρινίσεις για τις κυβερνητικές προθέσεις αναφορικά με την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, καθώς τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα του αθηναϊκού και τοπικού Τύπου ήθελαν την κυβέρνηση να κάνει «δεύτερες σκέψεις» σε σχέση με το προωθούμενο εκλογικό σύστημα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι: «Σχετικά με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, με τα οποία γίνεται προσπάθεια να αμφισβητηθεί η βούληση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ως εκλογικό σύστημα στην ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, σας ενημερώνουμε ότι με πρόσφατες δηλώσεις του, (25/01 στον ρ/σ Real FM) ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης, σημείωσε ότι η απλή αναλογική “θα φέρει μεγάλες ανατροπές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης”.

Ο υπουργός εξήγησε πως οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι θα βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή και στη δεύτερη Κυριακή θα πηγαίνουν οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών.

Επιπλέον ο υπουργός σημείωσε ότι “αυτό που έχουμε κατ’ αρχάς συμφωνήσει στο πλαίσιο της κυβέρνησης και θα αποτυπωθεί στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με τις αλλαγές του ‘Καλλικράτη’, είναι η μετάθεση για λίγους μήνες της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, να μεταφερθούν δηλαδή το φθινόπωρο αντί για τον Μάιο του 2019”».

 

Τα «βήματα» για την απλή αναλογική

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του, την ομιλία του Π. Σκουρλέτη στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ (Δεκέμβρης 2017), όπου παρουσίασε τα «βήματα» για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, τα οποία είναι:

- Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων.

- Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για του πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ήδη ισχύει στις δημοτικές εκλογές, επεκτείνεται και στις περιφερειακές εκλογές.

- Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυνδέεται από το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

- Κατηγορίες κωλυμάτων εκλογιμότητας -όπως η γενική απαγόρευση να θέσουν υποψηφιότητα όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ακόμα και ορισμένου χρόνου (λ.χ. δίμηνη, πεντάμηνη κ.λπ. σύμβαση εργασίας) - οι οποίες περιορίζουν υπέρμετρα σε σύγκριση με τον επιδιωκόμενο σκοπό το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά δημόσια πράγματα, εξορθολογίζονται.

- Διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, καθώς η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες.

- Εισάγεται η εκλογή με ενιαίο (όχι δηλαδή παραταξιακό) ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων.

Και η παρέμβαση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει με την επισήμανση ότι η απλή αναλογική αντιπροσωπεύει μια συνεπή πολιτική τοποθέτηση, η οποία έρχεται από πολύ παλιά και στον πυρήνα της έχει το πρωτεύον ζήτημα της δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, καμία σκέψη δεν υπάρχει στην κυβέρνηση για νόθευση ή πολύ περισσότερο μη εφαρμογή της, στο όνομα των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες πλευρές.

 

Όμως το ...ξανασκέπτεται

Οι παραπάνω επισημάνσεις που διατυπώνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς και έχουν βάση και στηρίζονται στις δημόσιες τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη. Ωστόσο πέρα από αυτές που επικαλείται και δεν αμφισβητούνται, είδαν το φως της δημοσιότητας και κάποια δημοσιεύματα, μετά τη συνάντηση προ ημερών του υπουργού με την ΚΕΔΕ, που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ξανασκέπτεται τις επιχειρούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», οι οποίες μάλιστα πήγαν πιο πίσω χρονικά από τον αρχικό σχεδιασμό, μεταξύ των οποίων και το θέμα του εκλογικού νόμου καθώς υπήρξαν ενστάσεις για την κυβερνησιμότητα των αυτοδιοικητικών αρχών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μπορούν να διοικηθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες γι’ αυτό και στον αντίλογο που διατύπωσαν νυν αυτοδιοικητικοί να παραμείνει το εκλογικό σύστημα ως έχει, η απάντηση ήταν μεν αρνητική αλλά με τη σημείωση ότι το σύστημα θα είναι σίγουρα αναλογικότερο, γι’ αυτό και η ερμηνεία του Τύπου ότι θα είναι ...σύνθετη αναλογική αντί της απλής και άδολης!

Όπως κι αν έχει, το πού θα καθίσει η ...μπίλια με τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και στο εκλογικό σύστημα μετά τη διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, θα φανεί τους επόμενους μήνες. Το γεγονός πάντως ότι απ’ τους αρχικούς σχεδιασμούς υπήρξαν μετατοπίσεις, δείχνει ότι υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις», οι οποίες ενδεχομένως είναι αντικείμενο επεξεργασίας. Εξάλλου αυτήν την ατμόσφαιρα μετέφεραν και τα δημοσιεύματα του Τύπου, συμπεριλαμβανομένου και του «Ε» που έγραψε σχετικά. Από την εξέλιξη των πραγμάτων θα φανούν και οι κυβερνητικές βουλές, αλλά και η εγκυρότητα των όποιων διαρροών βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey