FOLLOW US

Πολιτική

  • Καυστική ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην ευλογιά -Τι λένε οι κτηνίατροι
Φαίνεται πως δεν εξαπλώνεται στη Στύψη…

Μπορεί η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ελέω ευλογιάς να διχάζει εκείνους που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με την κτηνοτροφία και κατ΄ επέκταση επηρεάζονται από τις ποικίλες επιπτώσεις της ζωονόσου, ωστόσο η δύσκολη μάχη για την αντιμετώπισή της συνεχίζεται. Οι τελευταίες πληροφορίες τώρα από το «μέτωπο» της Στύψης, όπου εντοπίστηκε το τελευταίο κρούσμα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πλέον ο μηχανισμός της Περιφέρειας λειτουργεί σαφώς πιο αποτελεσματικά με τους κτηνιάτρους που έχουν επιστρατευτεί το τελευταίο διάστημα να λένε με συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν διαφαίνεται εξάπλωση του ιού. Αφού οι έλεγχοι στα κοπάδια γύρω από την εστία που εντοπίστηκε στη Στύψη, ήταν «καθαροί».

Οι έλεγχοι που έγιναν σε 15 κοπάδια που βρέθηκαν γύρω από την εστία του ιού στην Στύψη, δεν έβγαλαν τα ζωντανά θετικά στον ιό προς ανακούφιση τόσο των κτηνιάτρων, όσο και των εκεί κτηνοτρόφων. Με τον έμπειρο κτηνίατρο Γιάννη Τσακίρη που επιστρατεύτηκε πριν από λίγες ημέρες προς ενίσχυση της Κτηνιατριακής υπηρεσίας, να λέει στο «Ε» πως φαίνεται πως δεν υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Στύψη. Χωρίς όμως να εφησυχάζει. Την ίδια ώρα και από την Περιφέρεια εκφράζεται ικανοποίηση από τη συνεργασία όλων στην τήρηση των μέτρων και έχει ενδιαφέρον πια το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στις επόμενες ημέρες.

 

ΝΟΔΕ Λέσβου:

 «Η κυβέρνηση ρίχνει τους κτηνοτρόφους στον Καιάδα»

Με την ευλογιά στη Λέσβο όμως να έχει κάνει ήδη μεγάλο κακό στην κτηνοτροφία αλλά ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερο στην προώθηση των προϊόντων της προς τα έξω, παρενέβη χθες και η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ. Σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση σε ρόλο… «καραγκιοζοπαίχτη» παίζει «θέατρο σκιών» με αποτέλεσμα να πέφτει η πρωτογενής παραγωγή ενός ολόκληρου νησιού στον Καιάδα.

«Περίπου 3.000 αιγοπρόβατα έχουν  ήδη χαθεί, στη Λέσβο, λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης να λάβει μέτρα πρόληψης προκειμένου να μην μεταδοθεί το θανατηφόρο μικρόβιο της ευλογιάς από την Τουρκία», σημειώνει η ΝΟΔΕ Λέσβου βάσει της δικής της εκδοχής ως προς τους λόγους εκδήλωσης της ευλογιάς στα κοπάδια της Λέσβου και συνεχίζει: «Όταν στις 12 Ιουνίου στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς τον αρμόδιο Υπουργό, είχαν ζητήσει να λάβει μέτρα πρόληψης και αποτροπής της εμφάνισης κρουσμάτων ευλογιάς αιγοπροβάτων από την Τουρκία, ο κ. Αποστόλου θέλησε να λάμψει διά της σιωπής του.  Αλλά ακόμη και τώρα, που το ζωικό κεφάλαιο- ένα από τα ελάχιστα κεφάλαια της Λέσβου- χρήζει προστασίας, ο κ. Αποστόλου συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Παραλείπει δε, να λύσει οριστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, που είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει, για να μας θυμίσει -φεύ- ότι είναι Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης! Τα δουλοπρεπή στελέχη της κυβέρνησης στο νησί συνεχίζουν απλά να ασκούν κριτική, αγνοώντας ότι κριτική κάνουμε σε εκείνους που έχουν ευθύνες και ευθύνες στην προκειμένη περίπτωση φέρει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

 Να υπογραμμίσουμε, ωστόσο, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση της ΝΟΔΕ , ότι θα πρέπει να αποφεύγονται από τους αρμόδιους αποφάσεις που αναδεικνύουν περισσότερο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λέσβος με την ευλογιά, καθώς αυτό εγκυμονεί εξαιρετικά δυσάρεστες οικονομικές συνέπειες για την κτηνοτροφία και την τοπική οικονομία γενικότερα. Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει έστω και τώρα τις ευθύνες του, δρομολογώντας τα απαραίτητα μέτρα για να προληφθεί η μεγαλύτερη εξάπλωση της ζωονόσου και να μεριμνήσει το ταχύτερο δυνατόν για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι από τη ζημιά που τους προκάλεσαν οι δικές του παραλείψεις».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top