-Μεγάλα προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία του σαββατοκύριακου - Τα μηχανήματα Δήμου και Περιφέρεια που εκτελούν εργασίες αλλά και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργούν αδιέξοδα

Επιχείρηση… αποκατάσταση

25/01/2018 - 10:15 Ενημερώθηκε 25/01/2018 - 11:38

 

 

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες από την πλευρά τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας προς αποκατάσταση των πληγών που άφησαν πίσω τους οι έντονες βροχοπτώσεις του σαββατοκύριακου. Οι εργασίες επικεντρώνονται -και μέσω εργολαβιών- στην αποκατάσταση των προβλημάτων που υπάρχουν ακόμα στο οδικό δίκτυο, μέσω κυρίως άρσης καταπτώσεων που εκτελεί η Περιφέρεια. Οι πιο «δύσκολες» περιοχές είναι ως γνωστόν εκείνες της Ερεσού, το Ταβάρι και ο Μεσότοπος, ενώ σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται ακόμα και στα Χύδηρα. Με τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης ωστόσο να αντιμετωπίζουν και πλείστα γραφειοκρατικά προβλήματα ελέω του αδιευκρίνιστου των αρμοδιοτήτων που υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις.

«Λίμνη» η Σκάλα Ερεσού

Ο δρόμος που συνδέει Μεσότοπο με Ερεσό, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία που «χτύπησε» η κακοκαιρία και έχει μπει σε διαδικασία αποκατάστασης. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί από την Δευτέρα και συνεχίζουν ακόμα τις προσπάθειες να επαναφέρουν το οδικό δίκτυο σε κανονικότητα, περιορίζοντας παράλληλα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η περιοχή για τους οδηγούς. Σε άσχημη κατάσταση είναι όμως ακόμα και η Ερεσός γενικότερα, με την Σκάλα να θυμίζει ολίγον από… Βενετία, όπως σχολίασε χθες στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης. Καθώς εκεί, όπως αποτυπώνεται από φωτογραφίες μέσω drone, η μεγάλη ποσότητα νερού που έπεσε, εγκλωβίστηκε πλημμυρίζοντας την περιοχή, επειδή δεν βρήκε απλά δίοδο διαφυγής προς τη θάλασσα. Καθώς για έναν (όχι και τόσο) περίεργο λόγο, ο δρόμος της παραλίας είναι ψηλότερα από το επίπεδο του εδάφους του οικισμού…

Άρση καταπτώσεων από την Περιφέρεια στο δρόμο Ερεσού - Μεσοτόπου

 

Ταβάρι και… χείμαρροι

Από εκεί και έπειτα, η κακοκαιρία κυρίως της Κυριακής, προκάλεσε και απροσδόκητα νέα προβλήματα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο Ταβάρι, καταστράφηκαν εντελώς οι περσινές σημαντικές παρεμβάσεις δήμου και Περιφέρειας για αγροτική οδοποιία αλλά και για αντιπλημμυρική προστασία, ακόμα και κάποιες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε… εξέλιξη. Ο «πονοκέφαλος» λοιπόν που ακούει στο όνομα «χείμαρροι» επανήλθε παρά το ότι μέσα στην τελευταία διετία, έγινε πολλές παρεμβάσεις. Ειδικότερα γίνονται αποκαταστάσεις αναχωμάτων στους χειμάρρους, με πιο χαρακτηριστική την παρέμβαση σε εκείνον που ξεκινά από το φράγμα της Ερεσού, αλλά και στον Χρούσο και στην περιοχή «Βούγαρη». Να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά στην περιοχή του Χρούσου, οι παρεμβάσεις καθαρισμού του ποταμού που πήγαν… περίπατο από την βροχή, ήταν πολύ πρόσφατες. Προβλήματα όμως εξακολουθούν να έχουν και τα Χύδηρα με τους δικούς τους χειμάρρους να εκπέμπουν SOS και την Περιφέρεια να σπεύδει από προχτές να διευθετήσει την κατάσταση.

 

 

 

Η γέφυρα της Πέτρας και η περιοχή natura στον χείμαρρο Ερεσού

Γραφειοκρατικά αδιέξοδα

Η γέφυρα στην Πέτρα που ανήκει στην Κτηματική, βρίσκεται εντός οικισμού όπου έχει αρμοδιότητα ο Δήμος αλλά ταυτόχρονα και επί... επαρχιακής οδού όπου έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια. Ποιος θα παρέμβει και πως, προς αποκατάστασή της;

Εκτός όμως από το ίδιο το πρόβλημα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία με τις ζημιές της στις τοπικές αρχές, στον δήμο και στην Περιφέρεια αντιμετωπίζουν και τις επιπρόσθετες δυσκολίες της γραφειοκρατίας. Με τις γνωστές αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης να μην επιτρέπουν καμία παρέμβαση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γέφυρας στην Πέτρα επί της Επαρχιακής οδού Πέτρας-Σκουτάρου, όπως την αναδεικνύει ο αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος: «Η γέφυρα βρίσκεται εντός οικισμού (Δήμος),επί Επαρχιακής οδού (Περιφέρεια),σε εκβολή ρέματος (Περιφέρεια) και επί της παραλίας (Κτηματική).Απαιτούνται καμιά δεκαριά μελέτες και καμιά τριανταριά εγκρίσεις για να αποκατασταθεί», λέει χαρακτηριστικά του… αδιεξόδου ο κ. Βέρρος για μία περίπτωση που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους. Τι μπορεί να γίνει όμως; Κατά τον κ. Βέρρο «υπάρχουν συνεπώς δύο λύσεις:

 α)Εφαρμόζουμε την νομιμότητα, τελειώνουμε σε δέκα χρόνια (επιεικώς) και αν έχουμε λίγο φιλότιμο έχουμε τύψεις για τα μελλοντικά θύματα. Είμαστε όμως καθ΄όλα νόμιμοι και καθαροί.

 β)Κάνουμε “καταδρομική” ενέργεια (τύπου Εφταλούς-εκεί ήταν 20 χρόνια το πρόβλημα) με την βέβαιη έγκριση του δημάρχου, αν μας πιάσουν πάμε αυτόφωρο όλοι μαζί και αν το μάθουν τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση θα μας σταυρώσουν γιατί κάνουμε εργασίες χωρίς μελέτες. εγκρίσεις κλπ….»

Μία ακόμη αδιέξοδη περίπτωση, είναι και ο χείμαρρος που καταλήγει στην Ερεσό, σε περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη natura. Τα δέντρα που βρίσκονται μέσα στον χείμαρρο, θεωρείται ότι εμποδίζουν τα νερά να κατεβούν προς την ροή του ποταμού, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και να υπερχειλίζει ο χείμαρρος. Ωστόσο κοπή των δέντρων δεν μπορεί να γίνει, βάσει του χαρακτηρισμού της περιοχής, με την Περιφέρεια, μέσω του αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη να προσπαθεί να δώσει λύση επικοινωνώντας τόσο με το ΠΕΧΩ, όσο και με το δασαρχείο για να λάβει σχετική άδεια…

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey