FOLLOW US

Πολιτική

  • Η απάντηση της επιτρόπου Κ. Κρέτσου σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για την αποζημίωση μέσω Ε.Ε. για το σεισμό της Λέσβου, δεν είναι ευοίωνη
«Δεν προβλέπεται αποζημίωση από το Ταμείο Αλληλεγγύης…»

Από την απάντηση που έδωσε η Ευρωπαία επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, σε σχετική ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις αποζημιώσεις των πληγέντων στη Λέσβο από το σεισμό, μέσω των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει πως κάτι τέτοιο δύσκολο θα γίνει.

Καθώς, σύμφωνα με το περιεχόμενο της απάντησης, τα όρια των ζημιών που προβλέπει ο κανονισμός αποζημίωσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι τόσο υψηλά, που ουσιαστικά αποκλείουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση.

 

Η απάντηση της Επιτρόπου

Στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας που ζητούσε εξηγήσεις για το εάν, πότε και πώς θα συμβάλλουν τα διάφορα ταμεία της Ε.Ε. στην αποζημίωση λαϊκών νοικοκυριών αυτοαπασχολούμενων καθώς και στην αποκατάσταση των δημοσίων υποδομών από τον καταστροφικό σεισμό στη Λέσβο, η επίτροπος κ. Κρέτσου, τοποθετήθηκε ως εξής: «Οι ελληνικές εθνικές αρχές μπορούν να ζητήσουν χρηματοδοτική συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (…) αν η συνολική άμεση ζημία υπερβεί το κατώτατο όριο που προβλέπεται για τις λεγόμενες περιφερειακές καταστροφές. Το όριο για την Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου ανέρχεται σήμερα στα 38,2 εκατομμύρια ευρώ». Το οποίο αποτελεί ένα εξωπραγματικό όριο, που πρακτικά σημαίνει ότι το «Ταμείο Αλληλεγγύης» της Ε.Ε. δύσκολα θα συμβάλλει. Η κ. Κρέτσου προσθέτει στην απάντησή της: «Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να παρέμβει μόνο στο πλαίσιο δημόσιων δράσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Δεν μπορεί να καλύψει ιδιωτικές ζημίες». Με το ΚΚΕ να αξιολογεί την τοποθέτηση αυτή, λέγοντας πως τα ταμεία της Ε.Ε. δεν προορίζονται τελικά να καλύπτουν τις ζημιές των λαϊκών οικογενειών, αλλά αποκλειστικά για να χρηματοδοτούν τα κέρδη των καπιταλιστών.

«Είναι μία ακόμη σαφής και αποκαλυπτική ομολογία ότι η ζωή και η περιουσία των εργατικών λαϊκών στρωμάτων δεν αποτελεί προτεραιότητα για μια διακρατική ένωση του κεφαλαίου, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για όλες διαχρονικά τις αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, όπως και για τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για τυποποιημένη και σταθερά επαναλαμβανόμενη απάντηση της Επιτροπής σε σειρά ερωτήσεων του ΚΚΕ για παρόμοιες καταστροφές...», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην σχετική του ανακοίνωση.

 

Οφείλουν διευκρινίσεις

Η παραπάνω απάντηση της επιτρόπου κ. Κρέτσου προκαλεί ποικίλα ερωτήματα γιατί αμέσως μετά τον σεισμό στη Λέσβο και επισκεπτόμενη και τη γειτονική Χίο στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης της, δήλωσε ότι η Ε.Ε. διά των ταμείων της, θα καλύψει το 100% των ζημιών που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό, κάτι που διαφοροποιείται εντελώς με την παραπάνω απάντηση της στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Τι τελικά από τα δυο ισχύει; Και επειδή η παρανόηση αυτή δεν είναι μόνο δική μας, αλλά αυτό διοχετευόταν από επίσημα χείλη τις επόμενες μέρες του σεισμού, οφείλουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να διευκρινίσουν τι χρηματοδοτεί η Ε.Ε. και τι όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top