Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Μυτιλήνη

Παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για το προσφυγικό

03/03/2016 - 14:40

Την πρόταση του ΚΚΕ για το προσφυγικό ζήτημα παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στο Hot spot της Μόριας.

Την πρόταση του ΚΚΕ για το προσφυγικό ζήτημα παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στο Hot spot της Μόριας.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι την πρόταση αυτή θα θέσει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, που πρόκειται να συνεδριάσει την Παρασκευή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θυμίζουμε ότι αρχικά, όταν είχε ανακοινωθεί η σύγκλιση του συμβουλίου, το ΚΚΕ είχε δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να λάβει μέρος.

Η πρόταση του κόμματος για το προσφυγικό ζήτημα προβλέπει ότι οι πρόσφυγες από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι κυρίως η Τουρκία, αλλά και η Ιορδανία και ο Λίβανος, θα φεύγουν αεροπορικώς, με πλοία ή με οποιοδήποτε μέσο, αφού γίνει η καταγραφή τους, για τις χώρες προορισμού τους, και για όπου πρέπει.

Ταυτόχρονα, όσοι έχουν εγκλωβιστεί ή βρίσκονται σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, θα πρέπει να φεύγουν, όχι για άλλες περιοχές της Ελλάδας, για να ανακυκλώνεται το πρόβλημα στον Πειραιά, στο κέντρο της Αθήνας ή στην Ειδομένη, αλλά απευθείας, με οποιοδήποτε μέσο, να κατευθύνονται στις χώρες της Ε.Ε., εκεί δηλαδή όπου προορίζονται να πάνε.

Ανακυκλώνεται το πρόβλημα
«Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση για να αποφύγουμε και όλα αυτά τα προβλήματα, που το ένα φέρνει το άλλο και ανακυκλώνεται το τεράστιο πρόβλημα, δημιουργώντας ζητήματα και στους Έλληνες εργαζόμενους και στο λαό της Λέσβου, στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.

Με αποτέλεσμα, ταυτόχρονα με τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, των αδιεξόδων που έχει η ελληνική οικονομία σήμερα, να επιτείνεται και από αυτό το πρόβλημα των προσφυγικών ροών», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Παράλληλα για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ πρότεινε προσωρινή διαμονή των προσφύγων στη Λέσβο ή παντού, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με συνθήκες υγιεινής, περίθαλψη, τροφή, νερό και βεβαίως από εκεί και πέρα αμέσως να φύγουν για άλλες χώρες. Αυτή θεωρεί ότι είναι η μοναδική διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Ταυτόχρονα βέβαια για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές σημειώνει πως πρέπει να τερματιστούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι διάφορες επιχειρήσεις που γίνονται (π.χ. η πρόσφατη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο).

Ο κ. Κουτσούμπας σημειώνει πως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έγινε με πρόσκληση κυρίως της Τουρκίας, η οποία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, τους Κούρδους και τη Συρία, θέλει να ενισχυθεί με τα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία. Κι εκτιμά πως η Τουρκία με την κίνηση αυτή δεν έχει στόχο να λύσει το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, μαζί με τα ζητήματα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο -που εγείρει-, παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και γκριζαρίσματος και άλλων ζωνών στο Αιγαίο.


Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο χώρο του Τελωνείου Μυτιλήνης κατά την άφιξη 350 προσφύγων

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να οργανώσει την πάλη του και αυτό το πλαίσιο θα εκθέσει στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η επίσκεψη στη Μυτιλήνη
Νωρίς χθες το πρωί, έφθασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου τον υποδέχθηκαν τα τοπικά στελέχη του κόμματος. Στην συνέχεια συναντήθηκε με το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, στο κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γαληνός τον ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού μας. Αναφέρθηκε εκτενώς στις συντονισμένες δράσεις του Δήμου Λέσβου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και στις ανάγκες που υπάρχουν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιπτώσεις στον τουρισμό και επεσήμανε την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξης του τόπου μας, αξιοποιώντας κάθε σχετική δυνατότητα. «Η συνολική εικόνα της Λέσβου αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι το νησί μας παραμένει ένας τόπος φιλόξενος, όμορφος και πάνω από όλα ασφαλής», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ο κ. Κουτσούμπας τού παρουσίασε διεξοδικά τις θέσεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου είχε συνάντηση με τους αντιπεριφερειάρχες Θεόδωρο Βαλσαμίδη και Χρύσανθο Αργυρίου. Και σε αυτή την συνάντηση κυριάρχησε η συζήτηση για το προσφυγικό ζήτημα.
Στην συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο βουλευτής Σταύρος Τάσσος και τα στελέχη του κόμματος που τους συνόδευαν, επισκέφθηκαν την αγορά της Μυτιλήνης και το κτήριο όπου στεγάζεται ο ΕΟΠΥΥ.

Ακολούθησε η επίσκεψη του στο λιμάνι της Μυτιλήνης (στον περίκλειστο χώρο του Τελωνείου), την ώρα που πλοίο της Frontex αποβίβαζε 350 πρόσφυγες. Το πρωινό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Ηot spot στη Μόρια, όπου η υπεύθυνη Ανθή Καραγγελή τον ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου.

 

Ομιλία με αναφορές σε όλα τα μείζονα προβλήματα
«Δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού»

Το προσφυγικό ζήτημα, ο αγώνας ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, θα ήταν τα βασικά θέματα της ομιλίας του κ. Κουτσούμπα, που θα πραγματοποιούνταν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, χθες στις 7.30 το απόγευμα. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, επρόκειτο να αναπτύξει τις θέσεις του κόμματος, τις οποίες συνοπτικά είχε αναφέρει μετά την επίσκεψη του στο κέντρο καταγραφής των προσφύγων στην Μόρια.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως είναι ψέματα ότι διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, όταν -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ομιλία του- «η αντιλαϊκή πολιτική δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ίδιων των εργατών, των ανέργων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων επιστημόνων. Ποιος μπορεί να επιβιώσει με τις συντάξεις πείνας, τα 384 ευρώ εθνική σύνταξη;  Ποιος θα έχει να πληρώσει για τη σύνταξη και την ασφάλιση του; Ποιος θα μπορεί να δουλεύει για 40 χρόνια συνεχώς, δηλαδή μέχρι τα βαθιά γεράματα;

Η μόνη βιωσιμότητα που εξασφαλίζεται, είναι του μεγάλου κεφαλαίου που χρόνια τώρα απαιτεί να ξεμπερδεύει το κράτος με τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, προκειμένου το χρήμα που θα του απομένει, να δοθεί στους καπιταλιστές για τις επενδύσεις τους».

Αναφορά και για το αγροτικό
Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ζήτημα, ο κ. Κουτσούμπας επρόκειτο να υποστηρίξει πως ο πρωθυπουργός κοροϊδεύει τους αγρότες όταν λέει ότι προστατεύει το 90% του αγροτικού κόσμου. Στην ομιλία του περιλαμβάνονται και συγκεκριμένες τοπικές αναφορές.
«Ειδικά εδώ στη Λέσβο τα προβλήματα είναι τεράστια. Όλο το νησί δεν έχει πάρει την εξισωτική αποζημίωση του 2015.

Όλο το νησί δεν έχει πάρει την επιδότηση στα βιολογικά από το 2013. Ενώ είναι πολύ ψηλότερο το κόστος παραγωγής λόγω των μεταφορικών εξόδων, αφού ζωοτροφές, σπόροι, έρχονται με πλοία. Η τιμή του ελαιόλαδου φέτος είναι πολύ χαμηλή, λόγω αθρόας εισαγωγής ελαιόλαδου από Τυνησία. Δεν έχουν δοθεί καν αποζημιώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό».

 

Ο Κουτσούμπας στο ΠΕΔΥ

Τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) Μυτιλήνης, διαπίστωσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά την επίσκεψή του στο χώρο και στη συζήτηση που είχε με το ιατρικό προσωπικό.
Ενημερώθηκε πως συνολικά υπάρχουν 15 γιατροί, 5 μόνιμοι και 10 δανειζόμενοι από τα Κέντρα Υγείας του υπόλοιπου νησιού, που πρέπει να φροντίσουν για την περίθαλψη 40.000 κατοίκων και για σημαντικό αριθμό προσφύγων, οι οποίοι έχουν ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης καθ’ όλο το 24ωρο.
Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον του και για το θέμα του ψηφιακού μαστογράφου καθώς η προμήθεια και εγκατάστασή ενός τέτοιου μηχανήματος στη Μονάδα του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, θα προσφέρει τα μέγιστα στη δωρεάν πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε όλες τις γυναίκες της Λέσβου.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey