Αντέδρασαν στη «φιλανθρωπία»

25/07/2014 - 14:08

«Δεν τα θέλω - Θα τα πάρεις»! Μπρος-πίσω και μέσα-έξω πήγαινε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό που έμελλε να παραδοθεί χτες στο Κέντρο Υγείας Καλλονής από γερμανική κλινική μέσω της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,

«Δεν τα θέλω - Θα τα πάρεις»! Μπρος-πίσω και μέσα-έξω πήγαινε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό που έμελλε να παραδοθεί χτες στο Κέντρο Υγείας Καλλονής από γερμανική κλινική μέσω της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και… του υφυπουργού για την Αναπτυξιακή Συνεργασία της Γερμανίας, Φούχτελ. Χαρακτηρίζοντας «δήθεν πανηγύρι» και «δήθεν ελεημοσύνη» τη γερμανική αποστολή, γιατροί και εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Καλλονής εμπόδισαν χτες το μεσημέρι την παράδοση των φαρμάκων, η οποία μετά τη διαμαρτυρία, εν τέλει ολοκληρώθηκε.

Ούτε ο δήμαρχος Λέσβου που τον συνόδευε, αλλά πολύ περισσότερο ούτε ο Γερμανός αξιωματούχος κ. Φούχτελ περίμεναν μετά την επιτυχημένη παρουσία του στο Επιμελητήριο Λέσβου, ότι στην Καλλονή και μάλιστα στο Κέντρο Υγείας όπου ο δεύτερος θα προσέφερε φάρμακα, θα προκαλούσε τέτοιες αντιδράσεις! Μάλιστα οι αντιδράσεις ήταν αυθόρμητες.

Της «Αποστολής»

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας είδαν ότι είχαν τοποθετηθεί στην κλινική κούτες με τη σφραγίδα της «Αποστολής». «Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με την Εκκλησία της Ελλάδας και τον παπα-Στρατή (σ.σ. Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά»). Θα τα δεχόμασταν. Όταν όμως συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, νευριάσαμε πάρα πολύ. Και δυο χαρτόκουτες που ανοίξαμε, κάτι υποσέντονα είχαν, μη φανταστείτε, τίποτα σημαντικό», λένε στο «Ε». Το Δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου που εστάλη όμως αργά το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα του κ. Φούχτελ: «Παράδοση φαρμάκων από την κλινική “Bavaria”, διά μέσω κ. Φρέντριχ, στο φιλανθρωπικό οργανισμό “Αποστολή” στη Καλλονή», στις 12 το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι όμως δεν είχαν ενημερωθεί για την άφιξη, όχι μόνο του κ. Φούχτελ, αλλά και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργου Πατούλη, συνοδεία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτη Προβέτζα, και του δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου.

«Δε γνωρίζω για ποιο λόγο εμφανίστηκε ο κ. Φούχτελ στην Καλλονή, αλλά οι γιατροί είδαν τα φάρμακα ως ελεημοσύνη. Πιθανώς ο κ. Φούχτελ ήρθε επειδή έκανε περιοδεία. Εγώ πήγα να υποδεχτώ τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και είδα τα γεγονότα εν εξελίξει», μας αναφέρει ο κ. Προβέτζας.
Ο Τάκης Τσιρεπλής, πρώην δημοτικός σύμβουλος Καλλονής και μέλος τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, περιγράφει τα όσα συνέβησαν: «Ήμασταν στο πλευρό των εργαζομένων που αντιδρούσαν και φώναζαν ότι δε δεχόμαστε τη δήθεν βοήθεια από τη Γερμανία και ότι καμμιά δουλειά δεν έχουμε με το Φούχτελ, ούτε θα χρησιμοποιηθούμε για να κάνει επίδειξη. Μάλιστα επειδή δεν μπορούσαν να τραβήξουν τα πλάνα που ήθελαν και επειδή οι εργαζόμενοι έκλεισαν την πόρτα του Κέντρου Υγείας για να μην μπουν, μετακινούσαν το Φούχτελ για να φαίνεται μπροστά από το Κ.Υ.».

Στη συνέχεια και με την παρουσία αστυνομικών, η πόρτα άνοιξε. «Ο Φούχτελ δε μιλούσε καθόλου και με πολλές παραινέσεις, άφησαν τα φάρμακα και έφυγαν. Πάντως η επίσκεψη αυτή δεν πέτυχε το στόχο της, να επιβραβευτούν δηλαδή οι επιθέσεις στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τα διαδοχικά μνημόνια, την απομύζηση του λαϊκού εισοδήματος, τη διόγκωση της ανεργίας, τη διάλυση κάθε δημόσιου αγαθού, τη στέρηση κάθε ονείρου από τη νεολαία, την επανεμφάνιση της μετανάστευσης, τα συνεχή αντιδημοκρατικά πραξικοπήματα εντός κι εκτός Βουλής», κατέληξε ο κ. Τσιρεπλής.

«Θεατρινισμοί»

«Τη στιγμή που βιώνουμε ό,τι χειρότερο τα τελευταία χρόνια, που ο κόσμος που συναναστρεφόμαστε καθημερινά, έχει να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά προβλήματα, που τα κέντρα υγείας πλήττονται από τις ελλείψεις σε ειδικότητες, και ειδικά μετά τη σύσταση του ΠΕΔΥ, όπου οι γιατροί εργάζονται διπλά για να καλύψουν τα προβλήματα, είναι θεατρινισμοί και υποκρισία το να μας δίνουν φάρμακα λες και είμαστε ιθαγενείς. Και δεν είναι μόνο υποκρισία από πλευράς Φούχτελ, αλλά και από πλευράς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Μπορεί εν τέλει να έμεινε αυτή η υποκριτική βοήθεια στο Κέντρο Υγείας, αλλά κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν. Κι αν ο κόσμος από τα χωριά και την Καλλονή γνώριζε γι’ αυτή την επίσκεψη νωρίτερα, θα ήταν πολύ περισσότερος για να τους εμποδίσει», δήλωσε στο «Ε» η οδοντίατρος του Κέντρου Υγείας Καλλονής, Μαρία Πούμπρου.

«Τι ήρθαν με το πούλμαν οι Γερμανοί; Για να στήσουν το πανηγύρι τους; Εμείς το μόνο που κάναμε, ήταν να δείξουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει αξιοπρέπεια», δήλωσε εργαζόμενη στην εφημερίδα μας.
Ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών Λέσβου ΕΣΥ, Στρατής Παυλής, αναφέρει στο «Ε»: «Είναι προκλητικό οι υπεύθυνοι για τη διάλυση του συστήματος υγείας και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού να έρχονται εδώ ως αποικιοκράτες στην αποικία τους να μοιράσουν φάρμακα για να φανούν φιλάνθρωποι. Είναι ανεπιθύμητοι και αυτό αποδεικνύουν οι αυθόρμητες αντιδράσεις και ο αγώνας των εργαζόμενων στο Κέντρο Υγείας».

«Καμμία ανάμειξη»

Να διαχωρίσει τη θέση του από τα όσα έγιναν στο Κ.Υ. Καλλονής έσπευσε ο π. Στρατής Δήμου από τη Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά», ο οποίος συγκεκριμένα δηλώνει: «Η δράση ήταν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ιατρικού Συλλόγου και του Κοινωνικού Φαρμακείου Αθηνών, όπως και της “Αγκαλιάς”. Χτες (σ.σ. την Τετάρτη) πήγαμε στην Κάπη και την Κλειού στο πλαίσιο αυτής της δράσης, και ορθοπαιδικός, καρδιολόγος και παιδίατρος εξέτασε τους πολίτες. Σήμερα (σ.σ. χτες) ήταν να παραδώσουμε τα φάρμακα και υγειονομικό υλικό από κλινική στη Βαυαρία, στο Κέντρο Υγείας Καλλονής. Κάποιοι τα έβαλαν με τους Γερμανούς και όχι μαζί μας. Για το πώς αντέδρασαν εκείνοι, αλλά και για τον τρόπο που ήρθαν οι Γερμανοί, εμείς δεν έχουμε καμμία ανάμειξη. Εμείς θέλουμε απλώς να βοηθήσουμε τον κόσμο». Τέλος, ο π. Στρατής σχολιάζει: «Όσο κι αν δε θέλουμε τη Γερμανία ή την Αμερική, τη βοήθεια πρέπει να τη δεχόμαστε, αλλιώς θα θρηνούμε θύματα, όπως της γυναίκας που έχασε τη ζωή της επειδή δεν είχε τα φάρμακα της πίεσης, στη Μυτιλήνη, ή όπως σήμερα η τετραπληγική στην Κρήτη. Οι φωνές δε βοηθούν κατά τη γνώμη μου. Η διαμαρτυρία πρέπει να είναι ειρηνική. Από την άλλη, η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να υποκρίνεται και να μας πει πόσο κοστίζει αυτή η ανθρώπινη ζωή».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey