Με πολύμηνη καθυστέρηση, εξ αιτίας των απαλλοτριώσεων

Ξεκινά η παράκαμψη Κεραμειών - Καρύνης

12/03/2014 - 15:18

Ένα ακόμη απ’ τα τέσσερα μεγάλα οδικά έργα που δημοπράτησε πέρυσι την άνοιξη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η παράκαμψη Κεραμειών - Καρύνης, ξεκινά άμεσα να υλοποιείται.

Ένα ακόμη απ’ τα τέσσερα μεγάλα οδικά έργα που δημοπράτησε πέρυσι την άνοιξη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η παράκαμψη Κεραμειών - Καρύνης, ξεκινά άμεσα να υλοποιείται. Ο μεγάλος χρόνος που απαιτήθηκε για τις απαλλοτριώσεις είναι η βασική αιτία της πολύμηνης καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στη συμβασιοποίηση του έργου, για το οποίο δεν υπήρξαν ενστάσεις. Ανάλογη καθυστέρηση υπάρχει και στο έργο των κόμβων στα Πηγαδάκια, ομοίως εξ αιτίας των απαλλοτριώσεων, που απορροφούν και γενναίες πιστώσεις απ’ τον προϋπολογισμό των έργων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Περιφέρεια εμφανίζεται να κερδίσει το στοίχημα των έργων της οδοποιίας στη Λέσβο, αφού σε πολλά οδικά τμήματα, μόλις ανοίξει ο καιρός, θα δουλεύουν συνεργεία.

Χθες το πρωί, παρουσία εκπροσώπου της εργολήπτριας εταιρείας και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, υπέγραψε στο γραφείο του τη σύμβαση του έργου της παράκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8,5 εκατ. ευρώ. Απ’ το ποσό αυτό, πιστώσεις 943.000 ευρώ αφορούν σε απαλλοτριώσεις που έχουν ήδη καταβληθεί στους δικαιούχους και 343.000 ευρώ αφορούν σε δίκτυα και θα διατεθούν στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ωφέλειας.

Τέσσερα χιλιόμετρα παρέμβαση
Το έργο «Παράκαμψη Κεραμειών - Καρύνης» δημοπρατήθηκε στις 23 Απριλίου 2013 κι ακολούθησε τη δημοπράτηση των ομοίως ενταγμένων στο ΕΣΠΑ έργων της παράκαμψης Λαγκάδας, του δρόμου Πηγής - Λάμπου Μύλων και του λιμανιού του Αγίου Ευστρατίου. Στο πλαίσιο του έργου της παράκαμψης προβλέπεται η βελτίωση δρόμου περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, κατά τμήματα, και σε αρκετά σημεία του με νέα χάραξη, που θα ξεκινά απ’ τη διασταύρωση για Κεραμειά και θα φτάνει μέχρι και την περιοχή μετά την Καρύνη. Στο πλαίσιο του ίδιου δρόμου θα κατασκευαστούν και τέσσερις ισόπεδοι κόμβοι σε Κεραμειά, Ασώματο, Ίππειος και Καρύνη.

Σε δήλωσή του, ο κ. Γιακαλής ανέφερε ότι ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση ενός ακόμη σημαντικού έργου οδοποιίας για τη Λέσβο, ενός έργου που αποτελούσε αίτημα ετών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Κεραμειών και της Καρύνης.

«Η παράκαμψη Κεραμειών - Καρύνης αποτελεί μία πολύ σημαντική παρέμβαση βελτίωσης της κυκλοφορίας προς Πολιχνίτο και Αγιάσο, καθώς παρακάμπτεται ο οικισμός των Κεραμειών και η διέλευση της Καρύνης και συνολικά μία ακόμη παρέμβαση αναβάθμισης της ποιότητας και της ασφάλειας του οδικού μας δικτύου», ανέφερε ο περιφερειάρχης, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την επίτευξη και αυτού του στόχου και ιδιαίτερα προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

Θυμίζουμε πως πέρυσι στη δημοπρασία του έργου συμμετείχαν τέσσερις εργοληπτικές εταιρείες, ενώ τη μεγαλύτερη έκπτωση της τάξης τού 36% έδωσε η ΑΛΤΕΚ Α.Ε., η οποία και αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey