Μετά τον ανασχηματισμό, υπουργός Δικαιοσύνης ο Χαράλαμπος Αθανασίου

«Αναβαθμίζεται» η Λέσβος

26/06/2013 - 15:30

Με διαφορά φάσης ενός έτους, ο Χαράλαμπος Αθανασίου ορκίστηκε αναβαθμιζόμενος χθες το μεσημέρι και ανέλαβε καθήκοντα στο… «φυσικό του περιβάλλον», τη Δικαιοσύνη, ως υπουργός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με διαφορά φάσης ενός έτους, ο Χαράλαμπος Αθανασίου ορκίστηκε αναβαθμιζόμενος χθες το μεσημέρι και ανέλαβε καθήκοντα στο… «φυσικό του περιβάλλον», τη Δικαιοσύνη, ως υπουργός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπουργείο το οποίο εξ αρχής με την κυβέρνηση Σαμαρά προοριζόταν να αναλάβει, αλλά λόγω του βέτο που είχε θέσει η Δημοκρατική Αριστερά, δεν πήρε οπότε και «μετατοπίστηκε» ως αναπληρωτής στο Εσωτερικών. Στόχος του υπουργού και απ’ τη νέα θέση ευθύνης που αναλαμβάνει, είναι όπως εμπράκτως έχει δείξει έως τώρα, να προωθεί με κάθε τρόπο και παρέμβαση την αντιμετώπιση των τοπικών υποθέσεων της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Λέσβου.

Ο κ. Αθανασίου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετέβη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπου και παρέλαβε στο γνώριμο χώρο, και σε έντονα φορτισμένο κλίμα, απ’ τον Αντώνη Ρουπακιώτη. Ο απερχόμενος υπουργός καλωσόρισε το διάδοχό του, ενώ απ’ την πλευρά του ο κ. Αθανασίου αναγνώρισε το έργο που έχει συντελεστεί έως τώρα και τόνισε ότι υπάρχουν μεν διαφορές, αλλά όχι σε σημαντικά θέματα, διαφορές οι οποίες - όπως είπε - έτσι ή αλλιώς θα αμβλυνθούν. Λίγο νωρίτερα, αποχωρώντας απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον κ. Αθανασίου για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν και του ευχήθηκε καλή πορεία στα νέα του καθήκοντα.

Στις λίγες συνομιλίες που είχε ο κ. Αθανασίου με πολιτικούς του φίλους στη Λέσβο, πρόλαβε να δηλώσει πως σε ό,τι αφορά στα θέματα της ανάπτυξης του νησιού, και απ’ τη νέα του θέση, θα επιδιώξει να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην επίλυση τοπικών ζητημάτων.

Παραγωγικός νησιωτικός χώρος
Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, δεν έφερε άλλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των πολιτικών της Λέσβου, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αναλάβει ρόλο στην κυβέρνηση και ο Νίκος Σηφουνάκης. Έφερε όμως νέο υπουργό στο αρμόδιο για το Αιγαίο υπουργείο το Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που μαζί με τις ευθύνες του στον κρίσιμο για την οικονομία τομέα της Ναυτιλίας, αναλαμβάνει και το τιμόνι της Νησιωτικής Πολιτικής.

Παραλαμβάνοντας απ’ τον Κωστή Μουσουρούλη, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, γιατί είναι συνυφασμένη με την ελληνική σημαία και ότι η ελληνόκτητος ναυτιλία και η ελληνική ναυτιλία, είναι αυτή που μας δίνει πολιτική πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σχέση με το νησιωτικό χώρο, είπε ότι «αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού και οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε, να τον ενισχύσουμε και να τον κάνουμε παραγωγικό, αναπτύσσοντας την τουριστική ανάπτυξη».

Ο νέος υπουργός τόνισε επίσης ότι το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει σήμερα, είναι μια πρόκληση και πως η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει μπροστά στοιχήματα αναπτυξιακά για το μέλλον των λιμένων για τις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να έρθουν, έτσι ώστε το κάθε λιμάνι να γίνεται πόλος ανάπτυξης για κάθε περιοχή της χώρας.

«Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, σημασία έχει να αφήνουν κάτι που να μπορεί να πατήσει ο επόμενος για να πάει λίγο παραπάνω, και εμείς θέλουμε να πάμε την Ελλάδα ψηλότερα», τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κλείνοντας την ομιλία του.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, αναμένεται σήμερα να δημοσιοποιήσει το κείμενο της παραίτησής του, κάνοντας πιθανόν και ένα σύντομο απολογισμό του έργου του και των βάσεων που τέθηκαν - και μένει να γίνουν πράξη - για την εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής με τον πρόσφατο νόμο για την ανασυγκρότηση του Υπουργείου.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Σπιλάνης, θα παραμείνει στη θέση του έως ότου παραδώσει στο διάδοχό του, που ακόμη είναι αδιευκρίνιστο αν θα προέρχεται κομματικά απ’ τη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ, μια και δεν αποκλείεται η «συνεργασία» να επεκταθεί αναλογικά και σε επίπεδο γενικών γραμματέων, ειδικά σε υπουργεία όπου η πολιτική ηγεσία είναι μόνο από ένα κόμμα, όπως το Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey