Νέος κομμουνιστής βουλευτής, ο Δημήτρης Καραγιάννης

Σταθερή ανοδική πορεία από το Κ.Κ.Ε.

08/05/2012 - 14:18

Το Κ.Κ.Ε. αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στο Νομό, με ποσοστό 16,79% και 10.421 ψήφους, το οποίο είναι διπλάσιο από το πανελλαδικό ποσοστό του (8,48%). Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα του κόμματος τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Το Κ.Κ.Ε. αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στο Νομό, με ποσοστό 16,79% και 10.421 ψήφους, το οποίο είναι διπλάσιο από το πανελλαδικό ποσοστό του (8,48%). Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα του κόμματος τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το 2009, το Κ.Κ.Ε. είχε λάβει 14,1% και 10.088 ψήφους. Δηλαδή κατέγραψε αύξηση κατά 333 ψήφους, παρά τη σημαντική μείωση των έγκυρων ψηφοδελτίων. Το 2007 το Κ.Κ.Ε. είχε λάβει ποσοστό 13,99% στο Νομό και οι ψήφοι του ήταν 10.582, ενώ το 2004 είχε λάβει 9.252 και ποσοστό 11,51%. Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν ότι έχει μια σταθερά ανοδική πορεία στα εκλογικά του ποσοστά, χωρίς ωστόσο να καταγράφει μεγάλα άλματα.

Στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μάη το Κ.Κ.Ε. κατάφερε να μείνει ακλόνητο από τη μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να αυξήσει τις δυνάμεις του.

Παρά κάτι…
Το Κ.Κ.Ε. έχασε την πρωτιά στη Λέσβο από τη Νέα Δημοκρατία για μόλις 70 ψήφους. Συγκεκριμένα στο νησί πήρε 9,014 ψήφους (18,03%) έναντι 9.084 ψήφων που πήρε η Ν.Δ.. Φυσικά στη Λέσβο το Κ.Κ.Ε. κέρδισε την ενδοαριστερή μάχη από το ΣΥΡΙΖΑ, μια και ο τελευταίος παρά τη μεγάλη άνοδο έμεινε στην τρίτη θέση.

Στη Λήμνο το Κ.Κ.Ε. εμφανίζεται πολύ αδύνατο, μια και ήρθε τέταρτο πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., λαμβάνοντας ποσοστό 11,02% και 1.076 ψήφους. Ακόμη πιο χαμηλό είναι το ποσοστό τού Κ.Κ.Ε. στον Άι-Στράτη, όπου πήρε 9,91% και 22 ψήφους.

Ο νέος βουλευτής
Το άνοιγμα της κάλπης έλυσε και ένα μεγάλο μυστήριο, που δεν ήταν άλλο από το όνομα του νέου βουλευτή τού Κ.Κ.Ε. στο Νομό. Ο αγροτοκτηνοτρόφος Δημήτρης Καραγιάννης από την Κάπη είναι ο νέος βουλευτής του κόμματος.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, όλες οι πληροφορίες ήθελαν αυτός να είναι ο νέος βουλευτής. Ωστόσο το προηγούμενο διάστημα η εικόνα ήταν συγκεχυμένη. Άλλοι έλεγαν ότι ο Μάνος Δούκας θα ήταν ο νέος βουλευτής, παρά το ότι δεν είναι μέλος του κόμματος. Άλλοι ανέφεραν ότι βουλευτής θα αναδεικνυόταν η 30χρονη Κατερίνα Μαραγκουδάκη κι άλλοι, η συνταξιούχος νοσηλεύτρια Βασιλική Βουγέλλη - Αντώνα.

Για όσους γνωρίζουν τη σημειολογία τού Κ.Κ.Ε., το σκηνικό ξεκαθαρίστηκε στην κεντρική εκδήλωση του κόμματος στη Μυτιλήνη. Σε αυτήν, αν και ήταν παρόντες και οι τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές από τη Λέσβο, ο Δημήτρης Καραγιάννης παρουσιάστηκε με ξεχωριστό τρόπο από τους υπολοίπους.

Παρά την επιτυχία στο Νομό, το Κ.Κ.Ε. προβληματίζεται για την οργανωτική του κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές εξορμήσεις πλαισιώθηκαν μόνο από νεολαίους.

Τα στελέχη τού Κ.Κ.Ε. εκτιμούν ότι οδεύουμε προς ένα νέο πολιτικό σκηνικό, με επίκεντρο μια νέα σοσιαλδημοκρατία και πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ, για να προληφθεί ο ανερχόμενος λαϊκός ριζοσπαστισμός που θα οδηγήσει τα πράγματα σε μία πραγματική ανατροπή προς όφελος του λαού.

Επιπλέον πιστεύουν ότι η πανελλαδική ενίσχυση που πέτυχε το κόμμα τη στιγμή που βρισκόταν απέναντι σε ένα σύνολο φιλοευρωπαϊκών, φιλοενωσιακών δυνάμεων, ανεξάρτητα από τη θέση που πήρε, είναι ικανοποιητική. Πιστεύουν πως η πολιτική πρόταση του Κ.Κ.Ε. αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη για το λαό και βεβαίως θα προσδώσει μία νέα δυναμική στους λαϊκούς αγώνες. Η αύξηση της δύναμης του κόμματος πιστεύουν ότι αυξάνει την ευθύνη και το ρόλο του απέναντι στο λαό και τα προβλήματά του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey